Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2013)  (Przeczytany 229053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JSz

• Weteran
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2013)
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 05, 2013, 13:36 »
bez tlenu to nie za bardzo raczej

Aha, paliwa stałe nie zawierają utleniacza...  ;D ;D

Jednego upolowałeś.  ;D

Nie o to mi szło, Trafiony.

Bo jako laik naprawdę nie wiem, czy np. byłby widoczny płomień z takiej świecy - chyba tak, gdyż zdaje mi się, że płomień tworzą gazy wydzielane przez paliwo podczas spalania. Jeśli tak, to płomień byłby chyba kulisty, podobnie jak na ISS. Dym pewno też byłby, gdyż jest tworzony przez spaliny. Więc jeśli nie napisałem głupot, to taki znicz mógłby się całkiem ładnie palić w próżni kosmicznej.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 05, 2013, 15:18 »
Moim zdaniem naprawdę dobre pytanie. Z drugiej strony, czy taka "świeczka" by przypadkiem nie stała się szybko bardzo gorąca i nie stworzyłaby zagrożenia dla Stacji?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 05, 2013, 19:56 »
A już za nieco ponad 2 tygodnie pierwszy rosyjski spacer kosmiczny! :) Ten rok będzie ciekawy spacerowo - szczególnie u Rosjan widać większą ilość prac.

Ciekawe, czy dojdą do tego jeszcze 'awaryjne' spacery.

To prawda! W przeciągu najbliższych kilku miesięcy powinno mieć miejsce 7 zaplanowanych spacerów kosmicznych (z tego bodajże dwa amerykańskie, reszta z rosyjskiego segmentu ISS). Sporo, biorąc pod uwagę, że w ubiegłych latach mieliśmy np. po 2 spacery kosmiczne na ISS w ciągu roku (nie wliczając jakichś awaryjnych, np. związanych z naprawą "klimatyzacji" :) ).

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 05, 2013, 22:24 »
W przeciągu najbliższych kilku miesięcy powinno mieć miejsce 7 zaplanowanych spacerów kosmicznych (z tego bodajże dwa amerykańskie, reszta z rosyjskiego segmentu ISS). Sporo, biorąc pod uwagę, że w ubiegłych latach mieliśmy np. po 2 spacery kosmiczne na ISS w ciągu roku (nie wliczając jakichś awaryjnych, np. związanych z naprawą "klimatyzacji" :) ).

Na razie jest zaplanowanych 8 spacerów kosmicznych (pisałem już o nich tutaj, ale plany są bogatsze !
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 05, 2013, 22:24 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 05, 2013, 22:32 »
W przeciągu najbliższych kilku miesięcy powinno mieć miejsce 7 zaplanowanych spacerów kosmicznych (z tego bodajże dwa amerykańskie, reszta z rosyjskiego segmentu ISS). Sporo, biorąc pod uwagę, że w ubiegłych latach mieliśmy np. po 2 spacery kosmiczne na ISS w ciągu roku (nie wliczając jakichś awaryjnych, np. związanych z naprawą "klimatyzacji" :) ).

Na razie jest zaplanowanych 8 spacerów kosmicznych (pisałem już o nich tutaj, ale plany są bogatsze !

Dzięki za korektę! Już wiem skąd wziąłem tę wartość "7" - to chyba zasłyszałem w trakcie ostatniej wyprawy z Ziemi do ISS najnowszej załogi Sojuza, że oni (lub Ekspedycja w skład której wejdą) doświadczą aż siedmiu spacerów kosmicznych. W szerszej perspektywie czasowej rzeczywiście może być ich więcej - jak dla mnie bomba! :)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 05, 2013, 23:06 »
Pojawiła się dziś wstępna informacja o planowanym rosyjskim spacerze w czasie wymiany statków Sojuz w XI/XII.2013
w czasie którego kosmonauci będą trzymać znicz olimpijski zimowej olimpiady w Soczi !

Wymiana statków zaplanowana jest obecnie na od 07.11.2013 (start statku Sojuz TMA-11M) do 12.11.2013 (lądowanie statku Sojuz TMA-09M), więc spacer kosmiczny mogą wykonać Kotow z Riazanskim w czasie tej krótkiej wymiany statków!

Wg najnowszych planów: w 2013 roku rosyjscy kosmonauci mają zaplanowane 6 spacerów kosmicznych.
19.04. kosmonauci Winogradow (najstarszy Rosjanin odbywający spacer) i Romanienko odbędą pierwszy spacer.
Kolejne wyjścia z MSK planowane są 26.06., 15.08. i 21.08.2013 (Jurczychin/Misurkin), w 10.2013 (Jurczychin/Riazanskij) i ostatni
w 12.2013 (Kotow/Tiurin).

Amerykanie na cały rok mają w planach tylko 2 spacery kosmiczne: 02.07. i 05.07.  oba Cassidy/Parmitano!

czyli w 10.2013 (Kotow/Riazanskij) i ostatni w 11.2013 też (Kotow/Riazanskij).

Zobaczymy co życie zweryfikuje z tych planów ;)
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 05, 2013, 23:22 »
Najświeższe plany operacji na MSK/ISS są wypisane tutaj na NSF !

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 08, 2013, 18:43 »
http://t.co/zNzmcHYrIi => emblemat ekspedycji 34 na MSK

http://t.co/vgLkyYBeNO => Szczecin

http://t.co/wK4xhdogb3 => Warszawa

http://t.co/P9VQsGF8TO => Kraków

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 09, 2013, 23:19 »
Naprawdę śliczne zdjęcia zimowej wczesnej wiosny... :)

velo

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 09, 2013, 23:29 »
No tak, w Polsce to tylko śniegi i białe niedźwiedzie :D

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 10, 2013, 21:33 »
Pewno gdzieś o tym już było, ale przypominam: w grudniu Protonem, wraz z modułem Nauka, do ISS dołączy europejski, zewnętrzny manipulator ERA (European Robotic Arm). Zbudowane było już kilka lat temu, ale czeka na Naukę, do której będzie dołączony.

Będzie to manipulator (ramię robotyczne) podobny do kanadyjskiego Canadarma2, mniejszy, ale o znacznie większych możliwościach (http://en.wikipedia.org/wiki/European_Robotic_Arm):
- będzie mógł samodzielnie "chodzić" po poszyciu stacji dzięki zestawowi uchwytów (nie wiem, czy już są, ale wątpię, raczej astronauci będą musieli najpierw je przymocować; na Nauce pewno od razu będą),
- będzie mógł niektóre czynności wykonywać automatycznie lub półautomatycznie,
- będzie mógł być sterowany zarówno z wewnątrz ISS, jak i z zewnątrz - w skafandrach będzie zamocowany specjalny interfejs,
- będzie mógł działać także w rosyjskiej części ISS.

Nasza dobra znajoma, Samantha C., trenuje już obsługę ERY. Na Flickrze zamieściła kilka zdjęć, oto próbki:

Więcej: http://www.flickr.com/photos/astrosamantha/sets/72157633146539455/with/8614087760/

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 12, 2013, 22:55 »
Pewno gdzieś o tym już było, ale przypominam: w grudniu Protonem, wraz z modułem Nauka, do ISS dołączy europejski, zewnętrzny manipulator ERA (European Robotic Arm). Zbudowane było już kilka lat temu, ale czeka na Naukę, do której będzie dołączony.

Będzie to manipulator (ramię robotyczne) podobny do kanadyjskiego Canadarma2, mniejszy, ale o znacznie większych możliwościach (http://en.wikipedia.org/wiki/European_Robotic_Arm):
- będzie mógł samodzielnie "chodzić" po poszyciu stacji dzięki zestawowi uchwytów (nie wiem, czy już są, ale wątpię, raczej astronauci będą musieli najpierw je przymocować; na Nauce pewno od razu będą),
- będzie mógł niektóre czynności wykonywać automatycznie lub półautomatycznie,
- będzie mógł być sterowany zarówno z wewnątrz ISS, jak i z zewnątrz - w skafandrach będzie zamocowany specjalny interfejs,
- będzie mógł działać także w rosyjskiej części ISS.

Zdaje się, że ERA miał przede wszystkim działać po rosyjskiej stronie?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 19, 2013, 17:37 »
Trwa właśnie rosyjski spacer kosmiczny EVA-32. Można go oglądać na NASA TV. Na zewnątrz są Romanienko i Winogradow. Winogradow właśnie bije rekord najstarszego spacerowicza (wiek - 59 lat).

Cele - instalacja eksperymentu "Obstanowka", wyciągnięcie modułu eksperymentalnego Biorisk, instalacja zapasowych retroreflektorów dla misji ATV-4 i jak zdążą - ściągnięcie eksperymentu z materiałami wystawionymi na warunki niskiej orbity wokółziemskiej.

Ponieważ to rosyjski spacer, to jest pewne ograniczenie co do ruchu załóg. Dwóch panów jest ograniczona do Poiska i Sojuza, a dwóch pozostałych siedzi w amerykańskiej sekcji ISS. Chris Hadfield teraz pracuje przy kosmicznej toalecie. :P

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2013, 17:44 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 19, 2013, 17:51 »
Prace postępują dość żwawo i jak zwykle mamy fajne akcenty w tłumaczeniu:

"I don't like to work at nighttime" - Romanienko
"I am afraid of the darkness" - Romanienko
"For some reason the Earth is round!" - Romanienko
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2013, 18:02 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 19, 2013, 19:35 »
Asz spacer kosmiczny! Zupełnie o nim zapomniałem... Właśnie mija 3 godzina i 30 minuta tego spaceru.

Romanienko rozwala tekstami:

Kontrola Misji w Moskowie: "Jesteś do przodu względem harmonogramu spaceru (do Romanienki)"

Romanienko: "To niemożliwe!"

:D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 19, 2013, 19:35 »