Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2013)  (Przeczytany 238029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2013)
« Odpowiedź #330 dnia: Sierpnia 22, 2013, 21:11 »

Czwarty jest na liście Amerykanin Jerry Ross z 9 oficjalnie, a 10 nieoficjanie, spacerami kosmicznymi o łącznym czasie oficjalnie 58 godzin i 18 minut, a nieoficjalnie być może przed Johnem Grunsfeldem! :o

No właśnie, przyzwyczailiśmy się przed laty, że to Rosjanie zatajali różne rzeczy, które działy się w ich kosmonautyce, a tymczasem i Amerykanie maja na swym koncie (być może), utajnioną EVA.

To ten spacer, co niby dla DOD był? Wiadomo jaki jest czas utrzymywania tego typu spraw pod klauzulą tajemnicy? Bo pewnie kiedyś ona wygaśnie i będzie można aktualizować statystyki...

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #331 dnia: Sierpnia 22, 2013, 21:38 »
Temat był już poruszany np. na cS forum. Zachęcam do lektury ;)

I tutaj też oraz tutaj 8)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2013, 23:57 wysłana przez Radek68 »
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #332 dnia: Sierpnia 23, 2013, 17:57 »
Oto film ze spaceru z flagą rosyjską...

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #333 dnia: Sierpnia 25, 2013, 23:35 »
A to był jeden z bardziej nietypowych aspektów widocznych na spacerach kosmicznych :) Z początku nie było wiadomo o co chodzi, więc gdzieniegdzie padały śmiechowe komentarze ;) Akcja z flagą była bodajże związana z jakimś świętem w Rosji.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #333 dnia: Sierpnia 25, 2013, 23:35 »

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #335 dnia: Sierpnia 26, 2013, 09:36 »
Nie z jakimś, tylko z http://polish.ruvr.ru/2013_08_22/Rosja-swietuje-Dzien-Flagi-Panstwowej/ ;)
No właśnie, coś mi świtało w głowie, w wiadomościach coś gadali o tym święcie :)
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #336 dnia: Sierpnia 27, 2013, 21:14 »

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
    • Młody Narodowiec

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #338 dnia: Sierpnia 31, 2013, 13:36 »
Zainteresowała mnie ta fotografia z Polski  ;D

Adam on August 8, 2013 in Kolo, Poland

"International Space Station over central part of Poland in small city Koło. 60 seconds of exposition. Elewation about 60 deg. Time ~20:30 UTC. Picture has been taken a few seconds before amateur radio random voice contact between Armand SP3QFE on the who was next to me on the ground, and Luca Parmitano, ESA astronaut who is on the board of the ISS.” – Adam"

Dzięki za linka ;D

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #339 dnia: Września 01, 2013, 12:47 »
Wczoraj wykonano kolejną 211. korektę orbity MSK tym razem za pomocą silników ATV-4 "Albert Einstein" (t=204,8s, dv=0,48 m/s, dh=0,84 km).
Na tę operację zużyto ponad 68 kg paliwa...

Aktualne parametry orbity MSK to:
  • perigeum - 413,36 km
  • apogeum - 434,15 km
  • nakłonienie orbity - 51,67°
  • okres obiegu - 92,82 minuty

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #340 dnia: Września 01, 2013, 21:40 »
To chyba poprawka związana z dopasowaniem orbity do startującego niebawem Sojuza (lub dla tego, który obecnie jest jeszcze zacumowany, ale 10 września powróci z trójką astronautów na Ziemię).

Tymczasem w środę czeka nad odłączenie od Harmony japońskiego statku HTV-4. Relacja na NASA TV od 17:00, samo odłączenie około 18:00 naszego czasu. W piątek załadowana została z powrotem do bagażnika paleta sprzętowa, która była przytwierdzona do "japońskiego ogródka" (Exposed Facility) na czas misji HTV-4. W tej chwili do statku jest już chyba przypięte ramię CanadArm2.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #341 dnia: Września 01, 2013, 21:50 »
To chyba poprawka związana z dopasowaniem orbity do startującego niebawem Sojuza (lub dla tego, który obecnie jest jeszcze zacumowany, ale 10 września powróci z trójką astronautów na Ziemię).

Korekcja została przeprowadzona z powodu formowania orbity stancji dla zabezpieczenia warunków dla lądowania statku transportowego Sojuz TMA-08M 11 września 2013 roku i lotu Sojuza TMA-10M, którego start jest wyznaczony na 25 września 2013 roku.

Następna korekcja orbity stacji przy użyciu silników ATV-4 "Albert Einstein" jest planowana na 13 września 2013 roku.

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #342 dnia: Września 01, 2013, 21:53 »

Tymczasem w środę czeka nad odłączenie od Harmony japońskiego statku HTV-4. Relacja na NASA TV od 17:00, samo odłączenie około 18:00 naszego czasu. W piątek załadowana została z powrotem do bagażnika paleta sprzętowa, która była przytwierdzona do "japońskiego ogródka" (Exposed Facility) na czas misji HTV-4. W tej chwili do statku jest już chyba przypięte ramię CanadArm2.
Cóż pracowity miesiąc przed nami na ISS z czego osobiście się cieszę :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #343 dnia: Września 01, 2013, 22:17 »

Korekcja została przeprowadzona z powodu formowania orbity stancji dla zabezpieczenia warunków dla lądowania statku transportowego Sojuz TMA-08M 11 września 2013 roku i lotu Sojuza TMA-10M, którego start jest wyznaczony na 25 września 2013 roku.

Następna korekcja orbity stacji przy użyciu silników ATV-4 "Albert Einstein" jest planowana na 13 września 2013 roku.

Dzięki za potwierdzenie! :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #344 dnia: Września 03, 2013, 23:09 »
Właz do HTV-4 zamknięty. Na przytoczonym zdjęciu widać, że bagażnik ponownie pełny, a ramię CanadArm2 uchwyciło już uchwyt na japońskim statku.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #344 dnia: Września 03, 2013, 23:09 »