Autor Wątek: Obserwacje zorzy polarnej - 2013 rok  (Przeczytany 37486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Obserwacje zorzy polarnej - 2013 rok
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 18, 2013, 22:50 »
Podsumowując, się działo wczoraj :P Widać po statystykach nawet naszego forum, nie wspominając o astropolis (gdzie zanotowano 200 tys. wejść) :)

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 18, 2013, 23:02 »
A ja nie widziałam ani zorzy ani komety. Może z czasem ślepnę ;) Wczoraj była zorza, ale powiedzmy że nawet nie chciało mi się aparatu wyciągać dla niej... Kometę próbowałam wypatrzeć dzisiaj, przez lornetkę, gapiłam się godzinę, zgodnie z zaleceniami (na zachód, godzinę dwie po zachodzie Słońca) i nic... Może z Islandii jest ona niemożliwa do zaobserwowania??
W ogóle ten sezon uważam za jeden z gorszych, kompletna słoneczna cisza i w dodatku pogoda kiszkowata. Wiem, że bije ze mnie ogromny otpymizm  ;)  :D ale ja już po prostu chce wiosny i lata!!!
Nikon Action 10x50 CF :D

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 19, 2013, 00:14 »
A ja nie widziałam ani zorzy ani komety. Może z czasem ślepnę ;) Wczoraj była zorza, ale powiedzmy że nawet nie chciało mi się aparatu wyciągać dla niej... Kometę próbowałam wypatrzeć dzisiaj, przez lornetkę, gapiłam się godzinę, zgodnie z zaleceniami (na zachód, godzinę dwie po zachodzie Słońca) i nic... Może z Islandii jest ona niemożliwa do zaobserwowania??

Heavens-above pokazuje mi dość podobne położenie komety na niebie względem Słońca :P zatem nie powinno być problemów. Masz nisko horyzont położony (brak jakichś wzgórz na zachodzie skąd obserwujesz)?

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 19, 2013, 20:42 »
Fakt, ze w jednym miejscu nad horyzontem byly chmury, ale wydawalo mi sie, ze kometa jest troche wyzej. Musialabym miec wielkiego pecha, no ale jest on niewykluczony...
Nikon Action 10x50 CF :D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Marca 19, 2013, 20:42 »

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 23, 2013, 21:41 »
Ale heca!
Kolega wyciągnął mnie na zorzowo-turystyczne Lofoty. Siedzieliśmy tedy za kółkiem polarnym 3-4 noce (licząc tę na promie z Bodo), a 15 marca rankiem zbieraliśmy się w drogę powrotną z rozpaczą w sercach, wiedząc o nadlatującym CME. Zaliczyliśmy 3 słabiutkie zorze w międzyczasie (najlepszą haniebnie przespałem)  :P
 W sobotę 16-go po południu byłem w domciu w Lublinie, gdzie właśnie skończył się nagły atak zimy. Odkładając odkopanie auta z garażu do wiosny, zrezygnowałem z niedzielnego wyjazdu na kometę... Ta zorza spod Lublina w wykonaniu młodego kolegi z forum astropolis, była efektem wypadu na kometę PANNSTARS... A Ty gryź człowieku palce z zazdrości!  :o ;D
Nic to! We wrześniu jak nic nie nawali znowu Szwecja... A kometę zaliczyłem dzisiaj na razie z miasta -garaż wciąż pewnie pod śniegiem, jutro  "muszę się zgenerować"  ;D
Pozdrawiam
-J.
P.S. A Lofoty piękne! Z książki kucharskiej: wrzucić Wysokie Tatry do Atlantyku, okrasić domkami rybackich wiosek, doprawić Golfsztromem oraz zorzą polarną -i gotowe!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 28, 2013, 04:16 »
Widziałem wreszcie zorzę polarną! Strasznie zzieleniałem z zazdrości przy wcześniejszych marcowych zorzowych harcach, w trakcie których akurat na 24 godziny miałem szczelną pokrywę chmur nad głową.

Oto zapis z dzisiejszej zorzy - od około 00:30 do 2:30 w nocy. Przez większość czasu widziało się nieco jaśniejszy paseczek, dopiero pod koniec nagrania nastąpiła nieco wyższa aktywność i przez chwilkę było widać zielony kolorek. Zdjęcia zrobiłem heveliusowym A495 z CHDK na ISO 400 i 15 sekund naświetlania (jedno zdjęcie co minutę). Niestety potem już nic więcej nie było widać. To wszystko przy Kp=4. Obserwowałem z Bergen w Norwegii.

To nie to samo, co inni widzieli, ale przynajmniej było naprawdę dynamiczne!

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 30, 2013, 11:40 »
No to gratulacje! Coś mi mówi, że bez ruszenia się gdzieś bardziej na północ to i ja swojej pierwszej zorzy nie zobaczę ;).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 30, 2013, 21:57 »
Nieźle! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 11, 2013, 17:03 »
Mamy szanse na zorzę polarną w nocy z soboty na niedzielę! CME powinno dotrzeć do nas 13 14 kwietnia po 22:00 CEST.

Poprawiłem, aby nikomu się nie myliło.
Radek68
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2013, 20:13 wysłana przez Radek68 »

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 11, 2013, 17:30 »
Czyli jednak nieźle przywali! Wstępnie wydawało się, że ominie nas od wschodu.

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 11, 2013, 18:14 »
Dobre CME full-halo nie jest złe! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 11, 2013, 20:38 »
Nie ma jeszcze (chyba) nowej prognozy Kp na najbliższe dni, więc jeszcze wstrzymajmy się z hurra optymizmem. Niemniej jednak - jest duża szansa! :)

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 11, 2013, 21:03 »
Wg SIDC jest szansa na Kp7.

Występowanie silnej burzy geomagnetycznej (wskaźnik K około 7) będzie prawdopodobne. Strumień protonów przy energiach powyżej 10 MeV przekroczył próg zdarzeń września około 10:00 UT i nadal rośnie w czasie pisania. (...)

Co do wiatru w magnetosferze SWPC pisze Wiatr słoneczny zbliży się do 700 km / s.

Myślę, że i tak warto czuwać! :)

---
Edit: poprawiłem formatowanie, Android zrobił z mojego posta wierszyk z pięcioma słowami na wers... :P
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2013, 00:10 wysłana przez Radek68 »

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 12, 2013, 19:00 »
Mamy szanse na zorzę polarną w nocy z soboty na niedzielę! CME powinno dotrzeć do nas 14 kwietnia po 22:00 CEST.

? To chyba raczej w nocy z niedzieli na poniedziałek?
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 12, 2013, 19:08 »
Mamy szanse na zorzę polarną w nocy z soboty na niedzielę! CME powinno dotrzeć do nas 14 kwietnia po 22:00 CEST.

? To chyba raczej w nocy z niedzieli na poniedziałek?

Przepraszam, jak zwykle mi się daty mylą. Chodzi o 13/14 kwietnia, czyli sobota-niedziela. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 12, 2013, 19:08 »