Autor Wątek: Pomysły na osłony antyradiacyjne dla załogowych lotów kosmicznych  (Przeczytany 9390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dragonsky

• LOXem i ropą! ;)
Odp: Pomysły na osłony antyradiacyjne dla załogowych lotów kosmicznych
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 01, 2014, 19:50 »
a ja mam pomysł na osłony i na silnik pierścieniowy, opis osłon z przodu szpic zasilany napięciem kilka tysięcy volt biegun - za kilka metrów pierścień zasilany + tego obwodu i zasilany minusem  następnego obwodu później następny pierścień + poprzedniego obwodu i - następnego obwodu i na koniec szpic z + tego obwodu, można powiedzieć że statek byłby chroniony plazmą? to wszystko wokół statku, a silnik to materiał do rozczepienia w środku pierścienia materiał biegun - a pierścień + tego obwodu i minus następnego obwodu następnie znów pierścień w odpowiedniej odległości z + tego obwodu i następnego - i tak w kółko ile pierścieni tyle przyśpieszenia oczywiście wszystko zasilane wysokim napięciem rzędu kilkuset tysięcy voltów, napisałem do nasa mój pomysł ale odpowiedzi nie ma tak też się spodziewałem, ale jeśli powietrze przechodzi jak lifter to dlaczego go nie przyspieszyć jaki kolwiek materiał rozczepialny też pewnie można przyśpieszyć, co do innej koncepcji to podłączyć się do komety i wykorzystać wode w niej zawartą, wykorzystać wodór w silnikach...

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 02, 2014, 11:29 »
Nie bardzo rozumiem koncepcję tego silnika tak na podstawie samego opisu. Przydałby się jakiś schemat. Czy to miałby być elektryczny silnik zasilany reaktorem jądrowym ? Napęd uzyskiwany byłby dzięki sile odrzutu ? Tylko jaki czynnik roboczy - zjonizowany gaz czy coś innego ?
A co do pola magnetycznego generowanego przez silnik to np. amerykański silnik Vasimr generuje takie pole.

A tak jeszcze dodam ze na portalu kosmonauta.net ukazał się ostatnio artykuł na temat koncepcji magnetycznych osłon przed promieniowaniem:

Naukowcy z CERN opracowują technologię ochrony astronautów przed promieniowaniem kosmicznym
http://www.kosmonauta.net/2015/08/naukowcy-z-cern-opracowuja-technologie-ochrony-astronautow-przed-promieniowaniem-kosmicznym/

i coś jeszcze:
http://kopalniawiedzy.pl/high-Z-steel-steel-pianka-stal-wolfram-promieniowanie-X-gamma-promieniowanie-neutronowe,22843

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 24, 2015, 22:44 »
Chyba mamy nowe informacje w tym temacie:

Superconducting magnetic space radiation shielding
http://nextbigfuture.com/2015/08/superconducting-magnetic-space.html

[...]NASA has a 158 page report on superconducting radiation shielding. Magnetic fields with 10 tesla and 10 meters thickness could deflect about 93% of the radiation. The EU design has overall protection against 50-70% of the radiation.[...]

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 24, 2015, 22:44 »