Autor Wątek: X-37/X-40  (Przeczytany 276825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jch

• Gość
Odp: X-37/X-40
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 04, 2010, 15:28 »
Nijak to historii nie zmienia :)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 04, 2010, 20:03 »
Bardzo ciekawy dokument na temat systemu napędowego X-37. Ciekawe, co było użyte w X-37B?
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 05, 2010, 11:10 »
fajna grafika z parametrami X-37

[pdf]http://grafik.rp.pl/grafika2/593429[/pdf]\

źródło: rp.pl
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 05, 2010, 17:34 »
A ja zaczepnie mam 2 pytania:
- ile silników "głównych" ma X-37B?
- jaki/e silnik/i "główne" wykorzystuje X-37B? Poproszę o parametry, osiągi, nazwę producenta ;)

Ot zagadka  8)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 05, 2010, 17:34 »

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 05, 2010, 21:38 »
A ja zaczepnie mam 2 pytania:
- ile silników "głównych" ma X-37B?
- jaki/e silnik/i "główne" wykorzystuje X-37B? Poproszę o parametry, osiągi, nazwę producenta ;)

Ot zagadka  8)

Odpowiadam na pytanie pierwsze: na 99% dwa. Jeżeli się dokładnie przyjrzeć temu zdjęciu, to widząc jedną dyszę można przyjąć, że ma dwa symetrycznie rozmieszczone silniki, albo jeden niesymetrycznie. Tę drugą możliwość uważam za skrajnie mało prawdopodobną. Ze zdjęć z lądowania, ze względu na zasłonięcie obszaru przez techników i duży kąt, pod którym były wykonane - nie da się niczego ustalić z jakąkolwiek pewnością :)

Odpowiedź na pytanie drugie: z dużą dozą prawdopodobieństwa - może nawet sięgającą 50% :P - 500-niutonowy/e silnik/i japońskiej firmy IHI.

A ja zadam pytanie trzecie - jakie paliwo stosowane było w X-37B. Ja uważam, że MMH/N2O4...

Reasumując - niewiele o X-37B wiemy.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2010, 21:39 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 05, 2010, 21:56 »
Odnośnie paliwa - to jest nas dwóch.
Te hazmaty mogą oczywiście oznaczać coś innego, ale procedura bardzo przypomina sprawdzanie wahadłowca snifferami.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 05, 2010, 22:01 »
A ja zadam pytanie trzecie - jakie paliwo stosowane było w X-37B. Ja uważam, że MMH/N2O4...

Reasumując - niewiele o X-37B wiemy.

To statek eksperymentalny, normalne paliwo byłoby tu mało odkrywcze, ta "podejrzana" mieszanka o której pisałem wcześniej ma jednak tyle zalet aby zastosowanie jej nie było niczym drastycznie dziwnym. MMH/N2O4 jest "oklepane", istnieją gotowe części, infrastruktura i procedury co zmniejsza koszty, poza tym widzieliśmy panów w skafandrach hazmat raczej niepotrzebnych przy zasilaniu H2O2, jednocześnie wszystkie schematy musiały by być bajką. Zastosowanie dwóch zestawów paliw jest możliwe ale mało prawdopodobne, chyba że jedno miało by spełniać rolę pomocniczą. Niewiele wiemy, ale myślę iż szanse obu kombinacji są równe.

Jeżeli się dokładnie przyjrzeć temu zdjęciu, to widząc jedną dyszę można przyjąć, że ma dwa symetrycznie rozmieszczone silniki, albo jeden niesymetrycznie.

Mógłbyś jaśniej? Ja tam widzę czerń między ładunkiem a łącznikiem...

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 05, 2010, 22:06 »

Jeżeli się dokładnie przyjrzeć temu zdjęciu, to widząc jedną dyszę można przyjąć, że ma dwa symetrycznie rozmieszczone silniki, albo jeden niesymetrycznie.

Jaśniej? Słusznie! Rozjaśnij więc sobie trochę to zdjęcie i zauważ, że z prawej strony tej środkowej trójkątnej dziury w łączniku widać fragment dyszy.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 05, 2010, 22:20 »

Jaśniej? Słusznie! Rozjaśnij więc sobie trochę to zdjęcie i zauważ, że z prawej strony tej środkowej trójkątnej dziury w łączniku widać fragment dyszy.

Rozjaśniłem, i... Widzę tam po prostu kawałek łącznika, tylko tego z drugiej strony, wydaje się on trochę zakrzywiony lecz przy tej jakości taka jest moja interpretacja tych paru pikseli :) Co do silników, jeden po środku lub 2 symetrycznie to praktycznie jedyne opcje, z tym że 2 zwiększyły by niezawodność (co jest zapewne pożądane przez USAF).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2010, 22:38 wysłana przez jmvh »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 05, 2010, 22:33 »
Jak mamy się bawić w szpiegów, to tylko z załącznikami graficznymi! :) Proszę wszystkich o załączniki.

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 07, 2010, 18:12 »
W tym artykule podano, że X-37B został w siedmiu miejscach trafiony przez orbitalne śmieci, a także że podczas lądowania pękła mu jedna z opon. Jednocześnie zanegowano wykonywanie przez niego zadań rozpoznawczych, czy tym bardziej inspekcyjno-asatowych.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 07, 2010, 18:20 »
W tym artykule podano, że X-37B został w siedmiu miejscach trafiony przez orbitalne śmieci, a także że podczas lądowania pękła mu jedna z opon. Jednocześnie zanegowano wykonywanie przez niego zadań rozpoznawczych, czy tym bardziej inspekcyjno-asatowych.

Miałem to samo napisać ;). Odnośnie tej opony to ciekawa historia. Trochę dziwne, żeby były śmieci na pasie. Nie wytrzymała presji? ;)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #102 dnia: Grudnia 07, 2010, 18:30 »

Miałem to samo napisać ;). Odnośnie tej opony to ciekawa historia. Trochę dziwne, żeby były śmieci na pasie. Nie wytrzymała presji? ;)

Co do opon, kojarzy mi się, iż podczas testów amerykańskiego prototypu samolotu z napędem jądrowym jednym z zanotowanych problemów były opony, które pod wpływem promieniowania stawały się albo "miękkie i maziste" albo "twarde i kruche". Nie mówię tu, że zaszedł podobny proces, na orbicie poziom promieniowania jest inny, od tamtego czasu zwiększyła się nasza wiedza na temat tworzyw sztucznych, ale kółka spędziły ładny okres czasu w kosmosie (o wiele dłuższy niż u wahadłowców, u których pojawiały się przecież problemy z degradacją tworzyw sztucznych), co mogło osłabić ich strukturę.

Btw. Czy oni nie wymieniali jakiś metalowych pokryw od świateł na pasie właśnie by zapobiec takiej sytuacji (tzn pęknięciu opon)?

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #103 dnia: Grudnia 13, 2010, 07:23 »
Niniejszym odszczekuję swoje enuncjacje, dotyczące dwóch silników obiektu. Na tych zdjęciach widać, że jest tylko JEDEN. Zabójcze jest ostatnie zdjęcie w galerii!
Waldemar Zwierzchlejski

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 13, 2010, 07:49 »
Niniejszym odszczekuję swoje enuncjacje, dotyczące dwóch silników obiektu. Na tych zdjęciach widać, że jest tylko JEDEN. Zabójcze jest ostatnie zdjęcie w galerii!

Zdjęcie rodzinne ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 13, 2010, 07:49 »