..ja wiem, że dyskutowaliśmy na ten temat już jakiś czas temu, zresztą sam twierdziłem, że takie rozłączenie chyba jest po prostu niemożliwe, ale skoro Rosjanie trąbią w swoim stylu o wycofaniu się z ISS i - być może - wykorzystaniu swoich modułów jako zalążka swojej kolejnej stacji (pytanie skąd wezmą na to pieniądze).... to może jednak będą chcieli się fatygować i organizować za jakiś czas serię spacerów kosmicznych mających na celu porozłączanie Unity i Zarji, tudzież ewentualnie wykorzystanie wyłącznie Zwiezdy do swojego przyszłego projektu (a Zwiezda jest przecież autonomiczna).
Drugi - bardziej realistyczny scenariusz to taki, że Rosjanie odstępują swoją część stacji Amerykanom (za konkretną mamonę, tudzież każą sobie płacić w ramach "czynszu"), oczywiście dowóz Progress'ami czy Sojuz'ami już nie istnieje, chyba że Amerykanie do czasu wdrożenia załogowego Dragona czy Oriona wykupią kilka lotów załogowych u Rosjan (mimo fatalnych relacji politycznych kasa zawsze bierze górę).
A trzeci - także przecież bardzo prawdopodobny scenariusz i chyba najbardziej mimo wszystko prawdopodobny - Rosjanie wyluzowują tzw. pośladki, dumę narodową chowają do plecaka i dogadują się z NASA i resztą do tego roku 2024 czy nawet dalej. Wiadomo, że na nową stację stać ich absolutnie nie będzie, a kooperacja z Chińczykami to zapewne droga zdecydowanie bardziej wyboista niż ta z Amerykanami i Europejczykami.