Autor Wątek: Kornijenko i Kelly - roczny pobyt na ISS (2015-16)  (Przeczytany 50972 razy)

Offline Malin

• Junior
  • **
Odp: Kornijenko i Kelly - roczny pobyt na ISS (2015-16)
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 04, 2018, 17:32 »
Co zawiera książka? Rzeczywiście jest tak kiepsko jak w artykule?

PS
Dzięki za odnośnik do mojego postu w prawidłowym wątku ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 04, 2018, 17:37 »
Opiszę niebawem lepiej tę książkę, jest naprawdę fajna. Zawiera właśnie sporo takich szczegółów.

Offline Malin

• Junior
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 04, 2018, 17:38 »
Będę wdzięczny, może ją sobie kupię.

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 04, 2018, 19:34 »
Scott Kelly: W kosmosie różnice przestają mieć znaczenie
Scott Kelly ARTYKUŁ Z HBRP NR 177 (LISTOPAD 2017)

„Uważam, że z natury jesteśmy odkrywcami. Musimy nieustannie sięgać wzrokiem za horyzont, czy to wypatrując Marsa, czy jakiegokolwiek innego obiektu”.

Astronauta Scott Kelly w ciągu 20 lat w NASA czterokrotnie przebywał w kosmosie, a ukoronowaniem jego kariery był roczny pobyt na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w roli dowódcy załogi. Właśnie opublikował swoje wspomnienia w książce zatytułowanej Endurance. Rozmawia JM Olejarz.

Czy pobyt w kosmosie postrzega pan jako pracę?

Tak. Budząc się, jestem w pracy i gdy kładę się spać, nadal jestem w pracy. Właściwie mieszkam w biurze. To jest magiczne doświadczenie. Ale też i praca.

W swojej karierze pełnił pan wiele ról przywódczych. Jak przez lata zmieniał się pana styl zarządzania ludźmi?

Powiedziałbym, że mój styl zależy od sytuacji. Jeżeli na stacji kosmicznej wybucha pożar, jestem tyranem – dyktuję ludziom, co mają robić, i nie ma wtedy miejsca na pytania. Ale czasem jestem bardziej otwarty na działanie kolektywne, zbieram opinie zespołu i dopiero potem podejmuję decyzję. Dobieranie stylu do sytuacji to kluczowa umiejętność.

Jak buduje pan relacje z astronautami z innych krajów, zwłaszcza gdy sytuacja polityczna jest napięta?

Jedną z najlepszych rzeczy w programie pobytu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej jest właśnie możliwość wykorzystania atutów ludzi z różnych stron świata i z różnych środowisk. Istnieje co prawda ryzyko konfliktów i wyzwań, zwłaszcza w kontaktach z Rosjanami, z którymi nie zawsze nasz kraj łączą ciepłe relacje. Ale w kosmosie to wszystko przestaje mieć znaczenie, bo polegamy na tych kosmonautach, a oni na nas. Pracujemy razem, robiąc coś, w co wszyscy wierzymy. Przestrzeń kosmiczna sprzyja wytworzeniu takiego klimatu, bo łączy ludzi. To właśnie tam może pojawić się pokojowe współdziałanie.

Jak radzi pan sobie ze stresem i walczy z wypaleniem?

Wysiłek fizyczny i wsparcie z domu bardzo pomagają. W moim przypadku istotne jest też to, skąd bierze się ten stres. Jeżeli kontrola naziemna oczekuje ode mnie czegoś, co moim zdaniem nie ma sensu, mówię: „Słuchajcie, spróbujmy to rozwiązać lepiej, a może nie róbmy tego wcale”. Ale czasami, jeśli nie jest to kwestia związana z bezpieczeństwem, trzeba się podporządkować. Mam świadomość, że na stacji kosmicznej mogę poświęcać uwagę i energię rzeczom, które muszą zostać zrobione, i nie przejmować się sprawami nieistotnymi. Wielu moich kolegów tego nie potrafi. Mają osobowość typu A, co oznacza, że muszą wszystko wykonywać perfekcyjnie. Przez cały rok pobytu na stacji kosmicznej nie sposób tak pracować.

Ostatecznie do grona astronautów trafia bardzo niewielu ludzi. Co daje siłę do pracy, kiedy nie wiadomo nawet, czy cel jest osiągalny?

Trzeba zdawać sobie sprawę, że to jest prawdziwa praca i prawdziwe stanowiska, które jacyś ludzie w końcu dostaną. I nawet jeżeli masz pod górkę, to przecież innym jest tak samo ciężko, więc nie możesz się poddawać. Ja doskonale wiedziałem, że to jest coś, czym chcę się zajmować, ale jednocześnie być może nigdy takiej szansy nie dostanę. Dalsza kariera w marynarce wojennej też by mnie satysfakcjonowała. W życiu warto wybrać sobie dziedzinę, która cię interesuje – nie tylko dlatego, że może ci pomóc zostać astronautą.

https://www.hbrp.pl/a/scott-kelly-w-kosmosie-roznice-przestaja-miec-znaczenie/DVm3pOoqX

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 04, 2018, 19:34 »

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 20, 2018, 08:36 »
Medyczne wyniki misji Scotta Kelly
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 20 LUTEGO 2018

(...) W trakcie lotu orbitalnego wielkość telomerów (“końcówek” chromosomów) u Scotta doświadczyła wydłużenia. Wg naukowców ma to prawdopodobnie związek ze ścisłą dietą oraz długimi sesjami treningowymi na ISS. Ponadto, zauważono wyraźne różnice w składzie bakterii jelitowych – ta różnica nie jest raczej zaskoczeniem, gdyż na ISS jest inne środowisko a astronauci przestrzegają odpowiedniej diety. Zauważono także takie różnice jak zmiana składu białkowego w moczu astronauty. Naukowcy podejrzewają, że zmiany składu mają związek ze zmianami w układzie naczyniowym i kostnym oraz zmianami metabolicznymi w organizmie.

Niektóre zachowania ludzkiego organizmu wydały się być podobne zarówno w mikrograwitacji jak i na Ziemi. Przykładowo, odpowiedź układu immunologicznego po zastrzykach szczepionki na grypę okazała się być podobna zarówno u Marka, jak i u Scotta.

Adaptacja Scotta Kelly po lądowaniu okazała się być cięższa i dłuższa niż w przypadku sześciomiesięcznych misji. (...)

http://kosmonauta.net/2018/02/medyczne-wyniki-misji-scotta-kelly/
https://www.nasa.gov/feature/nasa-twins-study-investigators-to-release-integrated-paper-in-2018
https://www.nasa.gov/feature/nasa-twins-study-confirms-preliminary-findings
https://www.nasa.gov/feature/bridging-the-gap-nasa-studies-the-human-body-in-space-for-one-year-to-extrapolate-for
wywiad z astronautą: Artykuły astronautyczne
« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2018, 08:55 wysłana przez Orionid »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 20, 2018, 08:51 »
Niektóre z tych kwestii są ciekawe. Jest też jasne, że powrót z każdej długiej misji orbitalnej (czy BEO) to będzie dłuższy proces adaptacji do życia na Ziemi.

Ciekawe czy w misji marsjańskiej taką adaptację trzeba będzie przeprowadzić po lądowaniu.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 20, 2018, 09:30 »
Niektóre z tych kwestii są ciekawe. Jest też jasne, że powrót z każdej długiej misji orbitalnej (czy BEO) to będzie dłuższy proces adaptacji do życia na Ziemi.

Ciekawe czy w misji marsjańskiej taką adaptację trzeba będzie przeprowadzić po lądowaniu.

Po lądowaniu na Marsie czy na Ziemi?  ;)
W tym doświadczeniu widać, że opcja latania na Marsa w ramach misji koniunkcyjnej czyli prawie rok w jedną stronę to jest czyste sajens fikszyn. Wówczas załoga po długim pobycie w warunkach mikrograwitacji to podczas lądowania na Marsie zapewne bardzo by cierpiała powrót do grawitacji, fakt że 3 razy mniejszej niż na Ziemi. Ale ze stawianiem pierwszych kroków na Marsie trzeba by uważać, żeby nie złamać nogi ;-) A to dopiero byłby niecały środek misji. Boje się myśleć, jak funkcjonowałaby załoga po powrocie z takiej misji....... Inna sprawa, gdyby podczas misji koniunkcyjnych stosowano namiastkę sztucznego ciążenia. Ale to niestety nadal nie jest badane na LEO :-(

W misjach opozycyjnych czas całkowitego pobytu poza Ziemią jest dłuższy niż dla misji koniunkcyjnych, ale przez większą część misji załoga przebywa na powierzchni Marsa czyli w warunkach ciążenia, choć 3 razy mniejszego niż to na Ziemi  :) Ciekawe w jakiej kondycji psychofizycznej będzie wówczas załoga?  :)

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #82 dnia: Lipca 20, 2018, 22:07 »
A jednak zmienili zdanie 

Scott Kelly@StationCDRKelly 18 lip 2018
.@amikokauderer and I are happily married! We were very honored to have @SylvesterTurner officiate our wedding here in our hometown @HoustonTX overlooking @DiscoveryGreen last weekend. We’ll be sharing more from our weekend wedding & what’s next for us soon!
https://twitter.com/StationCDRKelly/status/1019610058328551425

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #84 dnia: Września 17, 2018, 19:51 »
I my nic nie wiemy, że mamy w Polsce tak zacnego gościa  :(

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #85 dnia: Września 17, 2018, 20:12 »
Ciekawe , że praktycznie w tym samym czasie dwóch członków Ekspedycji 46 odwiedziło nasz kraj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #86 dnia: Września 17, 2018, 20:42 »
Ciekawe , że praktycznie w tym samym czasie dwóch członków Ekspedycji 46 odwiedziło nasz kraj.

I my na Forum nic o tym nie wiedzieliśmy!!!  :o

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #87 dnia: Września 22, 2018, 20:42 »
Najpewniej prywatna wizyta i zapewne w drodze powotnej z XXXI Kongresu ASE.

http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=3303.msg122314#msg122314

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 22, 2019, 23:55 »
Scott znowu coś przygotował  :)

"Infinite Wonder: An Astronaut's Photographs from a Year in Space" by Scott Kelly - Book Trailer

Scott Kelly@StationCDRKelly 1 lis 2018

It was a book that changed my life and made writing a book about it possible. Great night here in Ohio on tour for #InfiniteWonder - photos from my year in space! Enjoyed sharing stories from #EnduranceMemoir too! And meeting all these young readers. #NationalAuthorsDay
https://twitter.com/StationCDRKelly/status/1058162389089173505
https://twitter.com/StationCDRKelly/status/1073006892039979008

http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=200.msg127830#msg127830

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 27, 2019, 18:53 »
Scott Kelly@StationCDRKelly  26 sty 2019

Tomorrow is #HolocaustRemembranceDay. Join me and my wife @amikokauderer, so we can honor the victims by building a better future together. #WeRemember today and always.
https://twitter.com/StationCDRKelly/status/1089253751297400832

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 27, 2019, 18:53 »