Autor Wątek: Trwałość orbity w długim okresie czasu  (Przeczytany 2952 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pogrzex

• Weteran
Trwałość orbity w długim okresie czasu
« dnia: Września 14, 2014, 16:40 »
Witam. Jakiś czas temu spotkałem czytałem jakieś trollerstwo internetowe o rzekomej wielkiej technice i wiedzy starożytnych, że kiedyś były na Ziemi cywilizacje bardziej rozwinięte od obecnej. Dałem komentarz, że powinny pozostać po nich ślady chociażby w kosmosie w postaci satelitów, a nic takiego nie ma. Abstrahując od tego właściwie zastanawiam się jak trwałe są orbity satelitów. Wiadomo, że im wyższa orbita tym dłużej sobie polata z powodu mniejszego tarcia o resztki atmosfery. Pytanie brzmi gdzie się zaczyna wysokość, na której efekt tarcia jest już faktycznie zerowy? I od razu nasuwa się drugie pytanie. Czy satelity na tym pułapie i wyżej faktycznie będą okrążać Ziemię przez tysiące i setki tysięcy lat? Nie mówię już o milionach :P
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: Trwałość orbity w długim okresie czasu
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2014, 17:44 »
Tam gdzie najwiecej smiecia - czyli pewnie powyzej 1000 km nad Ziemia;-) A co do trwalosci orbit, to nie tylko kwestia tarcia, polegrawitacyjne nie jest jednorodne (ale to juz bardziej widac na orbitach  wokol Ksiezyca)  no i nalezy pamietac, ze w calej zabawie nie dziala tylko Ziemia, inne ciala niebieskie tez biora w tym udzial, np. wspomniany Ksiezyc;-) Sam wplyw atmosfery tez nie jest na stalej wysokosci jednakowy, to jest zalezne od aktywnosci slonca, patrz dziwne przypadki niejakiego Skylab'a;-) Z powazaniem
                                                                                                                                            Adam Przybyla

Offline mikii77

• Pełny
  • LOXem, naftą i SOLIDem
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2014, 20:56 »
Znalazłem kiedyś informacje o satelicie/kapsule czasu KEO który ma wystartować w przyszłym roku i być umieszczonym na 1800km. Satelita ten ma wejść za 50 000 lat.
en.wikipedia.org/wiki/KEO
Z resztą Vanguard, jeden z pierwszych amer. satelitów bedzie jeszcze krążył koło 200lat.
Go Elon, Go!!!

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2014, 22:07 »
Znalazłem kiedyś informacje o satelicie/kapsule czasu KEO który ma wystartować w przyszłym roku i być umieszczonym na 1800km. Satelita ten ma wejść za 50 000 lat.

Skoro samo dotarcie tyle tam będzie trwało to pewnie się utrzyma przez parę milionów lat:)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2014, 22:07 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2014, 23:45 »
Może inaczej - jakakolwiek cywilizacja, która by była bardziej zaawansowana od naszej, z pewnością by pozostawiła coś na GEO. A to dlatego, że zwyczajnie to przynosi duże korzyści telekomunikacyjne, potrzebne dla zaawansowanych cywilizacji.

A tymczasem GEO i 'graveyard orbit' ponad nią były puste do lat 60. XX wieku...

Z GEO nic nie wróci na Ziemię, są tam tylko wpływy grawitacyjne Łysego, Słońca i innych planet.

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #5 dnia: Września 15, 2014, 08:25 »
Może inaczej - jakakolwiek cywilizacja, która by była bardziej zaawansowana od naszej, z pewnością by pozostawiła coś na GEO.

Mi "satelity stratosferyczne" obiły mi się jako tańsza alternatywa dla tych orbitalnych. Ba kiedyś Google zapowiedziało projekt Loon, który miał objąć łącznością cały świat.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #6 dnia: Września 15, 2014, 09:58 »
JSc, nie cały świat, ale obszary, gdzie dość stabilnie wieje w jednym kierunku.

Akurat trwałość obiektów w stratrosferze to chyba inna sprawa niż orbita. Nie mieszajmy siebie nawzajem.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #6 dnia: Września 15, 2014, 09:58 »