Autor Wątek: Arca Space  (Przeczytany 137605 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Arca Space
« Odpowiedź #105 dnia: Listopada 11, 2014, 13:13 »
Ciekawa wiadomość: rumuńska ARCA Space stała się firmą ...amerykańską! Nosi teraz nazwę ARCA SPACE CORPORATION.

Jak wynika z krótkiej notki na jej stronie, główną jej działalnością będzie na razie produkcja i sprzedaż drona Air Strato, o którym pisałem kilka postów wcześniej. Będzie to ich pierwszy produkt komercyjny. Na stronie są dość ogólnikowe informacje o pozostałych planach firmy, na ogół przestarzałe, ale w każdym razie nie odżegnują się od "kosmosu".

Prace nad rakietami Haas mają być kontynuowane, ale przypuszczam, że już nie dla idei, bo tą była pierwsza rumuńska rakieta orbitalna, ale dla komercji. W Stanach nikogo to nie wzruszy, a konkurencja ogromna. Chociaż prace nad rakietami mają kontynuować w Europie.

Oto siedziba firmy w Las Cruces, Nowy Meksyk:

Strona firmy: http://www.arcaspace.com/

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #106 dnia: Listopada 11, 2014, 13:24 »
Trochę to smutne, że w Europie brakuje odważnych inwestorów potrzebnych dla takich projektów. Uruchomienie produkcji dronów da im bieżące zyski, które będą mogli zainwestować w ambitniejsze projekty.

Edycja: Samolot rakietowy, który miał posłużyć do rakiety Haas 2 staje się trochę niepotrzebny i myślą o zastosowaniu go w roli komercyjnego samolotu suborbitalnego: http://www.arcaspace.com/en/iar111.htm
Tutaj nie wróżę im sukcesu ze względu na za niskie planowane osiągi, nawet nie 50 km.
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2014, 13:37 wysłana przez Rakietowy Bogdan »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #107 dnia: Listopada 11, 2014, 13:53 »
A ja sobie pozwolę powiedzieć, że ta ARCA jest jakaś dziwna.

Grupa rumuńskich mietków i specjalistów od PR, która nawet balonu nie potrafiła napompować, założyła w Rumunii organizację, a nie firmę. Ta organizacja się wpychała wszędzie, m.in. dostali gruby kontrakt od ESA na coś do testów przy ExoMarsie. Chyba to skopali, bo w międzyczasie myśleli o "wielkim" Gugiel Lunar Iks Prajs, gdzie chcieli dostarczyć wsio - od rakiety po lądownik.

Kiedyś tam w przeszłości proponowali - uwaga - wodnosamolot, który byłby w stanie osiągnąć 2,5 Maszka i służyć jako pierwszy stopień dla rakiety nośnej. Po kilku renderkach temat spadł z tapety.

Moim zdaniem w Europie jest dużo inwestorów, którzy są chętni do inwestowania w bardziej ambitne projekty, ale tutaj podejrzewam, że ARCA wciskała kit, a nie była w stanie wykonać jakiejkolwiek sensownej roboty inżynieryjnej. A teraz zgaduję, że tupnęli nóżką i się przenieśli do USA albo jedyny inwejstor jakiego zainteresowali dał taki wymóg.

Nie uważałbym przypadku ARCA za "katastrofę" europejską, raczej na "dziwactwo" ARCA.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #108 dnia: Listopada 11, 2014, 14:29 »
Czy ja wiem, czy dziwna... Działali jako NGO, co miało wiele zalet - mieli poparcie państwa, wojsko bardzo ich wspomagało, organizowali duże zbiórki pieniędzy (chociaż ostatnia im już nie bardzo wyszła). Wszystko pod patriotycznym hasłem "Rumunia w kosmosie" - cel bardzo ambitny i nośny.

Rzeczywiście, nie bardzo potrafili zrealizować swoje pomysły, pewno zabrakło im też zdolnego projektanta z wizją. Same wizje to za mało - świadczą o tym kolejne wolty koncepcyjne.

Nareszcie udało im się zbudować coś, wprawdzie małego, ale działającego - drona. Aby uruchomić produkcję i komercję musieli zrezygnować ze statusu NGO. Popescu badał już wcześniej grunt w Stanach, pewno doszedł do wniosku, że ich produkt znajdzie tam popyt. No i decyzja dość oczywista.

Z tym, że ich fani w Rumunii, którzy wpłacali niekiedy duże pieniądze po to, by Rumunia była w kosmosie, poczują się oszukani. ARCA pewno rakiet Haas nie będzie już kontynuować, bo w Stanach konkurencja ich zmiecie - nie mając dobrej koncepcji konstrukcyjnej musieliby splajtować. Zatem będą robić jakieś drobniejsze rzeczy, rozpoczynając od dronów.

Szkoda, może nie samej firmy, bo może sobie poradzić, ale zwariowanej idei, która mogła porwać. Ale okazuje się, że w taki sposób w kosmos nie da się polecieć, o czym przekonali się też sympatyczni Duńczycy z Kopenhagi.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Listopada 11, 2014, 14:29 »

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #109 dnia: Listopada 11, 2014, 14:57 »
Ja też żałuję tego czym mogła być ta "firma". Największy ból dupy mam o rakietę startującą z balonu.

Widać, że to jakiś żart, albo oszustwo... Nie warto, żeby to coś zaśmiecało dział, Beyond the scope wydaje się dla nich odpowiedni.

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #110 dnia: Listopada 11, 2014, 16:04 »
Byle "mietki" nie zbudują komercyjnego drona, nie zrealizują zlecenia dla ESA i nie wyślą rakiety na 40 km z balona (jeden test im się udał - sam start z balona jest już skomplikowanym zadaniem). Tam musiało się dziać coś innego niż zwykła głupota. Nie znam rumuńskiej mentalności, ale gdyby to się działo w polskich warunkach to szukałbym:
a) kogoś kto przejadał pieniądze (niekoniecznie świadomie, można je np. ładować w kiepski marketing zamiast zainwestować w testy technologii i to już będzie duża strata)
b) kogoś kto zarządzał ludźmi choć tego nie potrafi
c) wewnętrznych konfliktów (np. między założycielami, o zarządzanie, o wytyczanie kierunku)

Częste zmiany koncepcji sugerują punkt C, a kiepskie efekty punkt B i A. Nie zdziwiłbym się, gdyby wystąpiły wszystkie.

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #111 dnia: Listopada 11, 2014, 16:39 »
Byłem w tym roku w Rumunii i ich mentalność pracy raczej nie sprzyja. W sumie to ciekawa kwestia, co z testem dla ESA. Chyba byśmy coś wiedzieli, gdyby kontrakt został anulowany? Inicjatywa ta, podobnie jak CS cierpiała na brak spójnej wizji. Co chwilę wymyślali coś nowego.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #112 dnia: Listopada 11, 2014, 17:39 »
Nikt tu nie twierdził, że Rumuni niczego nie zrobili. Natomiast można stwierdzić, że żadnego ze swych ambitniejszych projektów, których było stosunkowo sporo, nie dokończyli.

Dla ESA (Exomars) jesienią 2013 mieli zrealizować dwa zrzuty - chwalą się tylko jednym. Co dalej mieli robić - nie wiem, może gdzieś na stronach ESA coś będzie, ale wątpię. Obawiam się, że kontraktu nie zrealizowali, chociaż to byli w stanie zrobić.

R. Bogdanie: przymierzanie mentalności narodowej do pojedynczego przedsięwzięcia jest bardzo zawodne. (Należy dopowiedzieć, że czegoś takiego jak naród rumuński praktycznie nie ma - Rumunia to sztuczny twór. Jeśli spojrzymy na Wołoszczyznę, to faktycznie trzeci świat. Ale ARCA działała w Siedmiogrodzie.)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #113 dnia: Listopada 11, 2014, 17:44 »
Właśnie nie tak łatwo w plikach ESA znaleźć informacje o statusie projektów. Najczęściej pojawiają się tylko informacje o niedawno przyznanych projektach. Odnośnie ARCA, że skopali, to słyszałem na ostatniej konfie w Berlinie, ale nic nie wiem ponadto.

Generalnie Rumunia oraz Polska część swojego wpisowego dała na program ExoMars. Rumuni chyba wynegocjowali, że "jakiś większy projekt z ExoMars" ma być u nich realizowany. To chyba było High Altitude Drop Test (HADT), widoczny na filmiku poniżej i coś jeszcze.

---
Edit - JSz pisze, że miało ich być dwa, a był jeden. Ciekawe ciekawe...

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #114 dnia: Listopada 11, 2014, 17:46 »
Rumunia to sztuczny twór.

Teraz w kontekście Majdanu uważałbym z takimi stwierdzeniami.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #115 dnia: Listopada 11, 2014, 18:00 »
Na wszelki wypadek poproszę wszystkich o skupieniu się na ARCA, nie na całej Rumunii i historii tego państwa. :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #116 dnia: Listopada 11, 2014, 18:23 »
Edit - JSz pisze, że miało ich być dwa, a był jeden. Ciekawe ciekawe...

Tak napisałem w poście z 2013-04-14: http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=192.msg52461#msg52461, gdzie powołałem się na zlinkowany dokument (oświadczenie prasowe) ze strony Arca. Dokument ten nie jest już dostępny.

Natomiast, że przeprowadzono jeden test, piszą na swojej stronie: http://www.arcaspace.com/en/exomars.htm (tzn. nie napisali, że nie zrobili drugiego, ale opisują tylko ten jeden).

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #117 dnia: Listopada 11, 2014, 18:26 »
Przeprowadziłem wielkie śledztwo i znalazłem takie oto zdjęcie opublikowane na facebooku szóstego marca:

Czyli albo chwalą się nieudaną misją, albo w ogóle do niej nie doszło.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #118 dnia: Listopada 11, 2014, 18:36 »
Heh, nie wiem czy ESA zgadza się na takie wykorzystanie loga... :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #119 dnia: Listopada 11, 2014, 19:02 »
Myślę, że jeśli rzeczywiście ARCA doszła do wniosku, że nie da rady wywiązać się z prac, to po prostu porozumiała się z ESA i rozwiązano umowę. Oczywiście bez rozgłosu. Natomiast nieudanego testu chyba nie byłoby tak łatwo ukryć, nawet jeśli byłby przeprowadzony nad Morzem Czarnym. Loty na 30 km wymagają zezwoleń lotniczych, a zrzut pół-tonowego obiektu także zamknięcia sporej części akwenu.

ARCA mimo wszystko może od biedy chwalić się, że brała udział w programie HDT, bo jeden test przeprowadziła, wprawdzie bez tego demonstratora ze zdjęcia, tylko z kapsułką z awioniką, ale zawsze.

Tutaj informacja, że ten przeprowadzony test był tylko wstępny, zaś później miały zostać przeprowadzone dwa właściwe z pół-tonowymi demonstratorami (http://www.arcaspace.com/en/archive_2012-2013.htm):

This flight test, that will take place over the Black Sea, with the support of the Navy, will be a rehearsal for the two main flights that will take place in the autumn of 2013.

oraz:

ARCA will build two large high altitude balloons and two testing vehicles weighting more than half a tone each. The vehicle, named the DTV, or Drop Test Vehicle, will be launched from 30 km altitude, over the Black Sea.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Listopada 11, 2014, 19:02 »