Autor Wątek: New Horizons - misja podstawowa  (Przeczytany 404368 razy)

Offline Hermes

• Weteran
Odp: New Horizons - misja podstawowa
« Odpowiedź #75 dnia: Lipca 21, 2011, 16:50 »
Witam,

Przesył sygnału na Ziemię z prędkością bliskiej prędkości światła zajmuje z Plutona kilkanaście godzin bodajże (18?), także nie może być mowy o jakiejś ingerencji człowieka. Jestem ciekaw ile będzie trwał sam przelot w pobliżu tej planetki. To też pewnie kwestia krótkiego czasu?

w momencie zbliżenia New Horizons do Plutona będzie on odległy od Ziemi o ok. 4.7715 mld km, a więc światło przebywa tę odległość w 4h 25m.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 15, 2011, 18:38 »
Jak wiadomo, z szeregu powodów kamera LORRI nie posiada filtrów barwnych, ale obrazowanie multispektralne umożliwia szerokokątna kamera RALPH/MVIC. Zdjęcia z obu kamer można połączyć uzyskując obraz barwny o dużej rozdzielczości. Nowo opracowane zdjęcia tego typu dla Io:
http://www.flickr.com/photos/ugordan/6008547049/
http://www.flickr.com/photos/ugordan/6011669908/

Oraz dla wspólnej obserwacji Io i Europy:
http://www.flickr.com/photos/ugordan/6008232439/

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 16, 2011, 16:18 »
Ładne fotki. Jakbym nie wiedział skąd pochodzą to stawiałbym na przelatującego koło Jowisza Cassiniego  :)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Września 23, 2011, 20:55 »
O właśnie, gdzieś już czytałem podobną rozpiskę i nawet ta sama rzecz mnie tu zastanawia, a mianowicie:
Dzienna półkula Plutona (w momencie przelotu) zostanie odzwierciedlona z rozdzielczością 1 km, a wybrane obszary w rejonie terminatora - z rozdzielczością 100 m.
No właśnie, "wybrane", tylko jak?

Odpowiadając na ostatnie posty. Faza zasadniczych obserwacji naukowych w czasie największego zbliżenia potrwa około 24 godzin, 12 godzin przed zbliżeniem i 12 godzin po nim. Podstawowe mapy powierzchni wykona Ralph/MVIC a mapowanie w podczerwieni - Ralph/LEISA. Obszary do dokładniejszego obrazowania za pomocą LORRI zostaną wybrane na podstawie zdjęć z LORRI uzyskanych wcześniej. Dlatego też instrument ten posiada dużą długość ogniskowej. Samo wykonanie zdjęć terminatora to tylko kwestia przesłania instrukcji opisujących orientację sondy i ustawienia instrumentu w oknie czasowym właściwym dla takich obserwacji. Ilość zebranych danych po kompresji na pokładzie wyniesie około 5 gb, więc cudów nie będzie. Jednak zobrazowana zostanie bardzo duża część powierzchni Plutona poprzez obserwacje jego strony nocnej w świetle odbitym do Charona. Umożliwia to duża czułość MVIC. Sekwencja pracy instrumentów jest dopiero planowana (ścisłe ograniczenia czasowe mają tylko obserwacje za pomocą ALICE oraz eksperyment REX), ale już mówi się, że nowe księżyce mogą mieć nawet kilkadziesiąt pikseli w polu widzenia LORRI (40 - 80 pikseli).
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2011, 21:00 wysłana przez Scorus »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Września 23, 2011, 20:55 »

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #79 dnia: Października 17, 2011, 15:14 »
Zastanawiałem się jak obecnie wygląda sytuacja jeśli chodzi o potencjalne cele dla New Horizons
Pobrałem MPCORB.DAT z 16 Października 2011  zawierający 566207 obiektów
W programie Guide zawęziłem wyświetlanie asteroid do d > 30 AU
gdzie  d - odległość do Ziemi

Wyświetliłem ów że asteroidy widziane ze Słońca w kierunku Plutona w dniu
14 lipca 2015 więc przelotu NH przy Plutonie i spisałem najbliższe asteroidy.

Oto zrafika z Guide (złożona z 2 zrzutów)

Następnie wgrałem te obiekty do Celesti i zrobiłem animację prezentującą widok w pobliżu
Plutona w dniu zbliżenia.

Wydaje się, że najbliżej NH będzie miał do 1994 JR1 ale to i tak za daleko (tak myślę...)

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #80 dnia: Października 17, 2011, 15:29 »
Dobra robota. Swoją drogą... mamy już jakiś ogłoszonych kandydatów dla NH?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #81 dnia: Października 17, 2011, 16:00 »
Ile wynosiło? Plus minus dwa stopnie od Plutona - tylko w takim zakresie jest możliwe złapanie KBO przez New Horizons?

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #82 dnia: Października 17, 2011, 16:57 »
Dobra robota. Swoją drogą... mamy już jakiś ogłoszonych kandydatów dla NH?

Za wcześnie na to. KBO'sy są dosyć daleko, w zasadzie można powiedzieć że Pluton jest jednym z najbliższych KBO, zanim NH dotrze do jakichś KBO poza Plutonem może minąć minimum kilka lat.
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #83 dnia: Października 17, 2011, 18:28 »
1994 JR1 is currently one of Pluto's closest neighbors. In 2017, it will be only 2.7 AU from Pluto.[5] It is currently the best known target for a flyby by the New Horizons spacecraft after its Pluto flyby in 2015, but it is hoped that still better targets will be found by then.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 01, 2011, 13:47 »
Ryzyko przelotu New Horizons przez układ Plutona

"Jest możliwe, że wokół Plutona wciąż znajdują się odłamki niosące ze sobą ryzyko zderzenia z sondą New Horizons. Potrzebna jest nowa analiza ryzyka przelotu i ewentualne wyznaczenie alternatywnych trajektorii o niższym ryzyku.

Po odkryciu nowych księżyców krążących wokół Plutona pojawiło się praktyczne pytanie - czy obecnie proponowana trajektoria przelotu New Horizons przez ten mini-układ niesie ze sobą ryzyko zderzenia? Jeśli te małe satelity powstały wskutek kolizji, to jest możliwe, że wokół Plutona wciąż się znajdują jeszcze mniejsze odłamki, być może w formie pierścieni, torusa lub sfery. Warto znać charakterystykę tego potencjalnego pola odłamków jeszcze przed przelotem New Horizons, planowanym na 14 lipca 2015 roku. "

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #85 dnia: Grudnia 01, 2011, 15:50 »
Taa Tylko jak z Ziemi dostrzec kamyczki czy pył krażacy wokoło odległego Plutna. Uran to przynajmnjej duży jest. Poza tym pierścień koło Neptuna odkrył chyba dopiero Voyager   ::) A to są duże gazowe globy a tu mówimy mikroskopijnym przy nich Plutonie  ???

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #86 dnia: Grudnia 01, 2011, 16:09 »
Taa Tylko jak z Ziemi dostrzec kamyczki czy pył krażacy wokoło odległego Plutna. Uran to przynajmnjej duży jest. Poza tym pierścień koło Neptuna odkrył chyba dopiero Voyager   ::) A to są duże gazowe globy a tu mówimy mikroskopijnym przy nich Plutonie  ???

Na tym właśnie polega trudność w obserwacjach. Pewnie zostaną wykorzystane tranzyty na tle jakiejś gwiazdy, obserwacje w podczerwieni i modelowanie układu. Jednakże możliwe, że do czasu decyzji przed przelotem niewiele da się ustalić...

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 01, 2011, 19:04 »
Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Horizons#Key_mission_dates
podaje, że 2 grudnia (jutro) New Horizons znajdzie się bliżej Plutona niż jakakolwiek sonda w historii. Choć to wciąż bardzo duża odległość  :) Obecnie ten rekord "zbliżenia" należy do Voyagera-2.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #88 dnia: Grudnia 01, 2011, 20:26 »
Wikipedia:
podaje, że 2 grudnia (jutro) New Horizons znajdzie się bliżej Plutona niż jakakolwiek sonda w historii. Choć to wciąż bardzo duża odległość  :) Obecnie ten rekord "zbliżenia" należy do Voyagera-2.

Woah, no to przełomowy moment! :)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 02, 2011, 10:01 »
Na tym właśnie polega trudność w obserwacjach. Pewnie zostaną wykorzystane tranzyty na tle jakiejś gwiazdy, obserwacje w podczerwieni i modelowanie układu. Jednakże możliwe, że do czasu decyzji przed przelotem niewiele da się ustalić...
Do tego jest obrazowanie przy wysokich kątach fazowych.

Wikipedia:
Kompendium też to podaje.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 02, 2011, 10:01 »