Autor Wątek: Start Falcona 9 v1.1 z próbą odzyskania I stopnia  (Przeczytany 103252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
Odp: Start Falcona 9 v1.1 z próbą odzyskania I stopnia
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 06, 2015, 15:56 »
Wskazówką , że procedury przygotowawcze trzeba dla  F9 dopieścić są ciągłe opóźnienia ; być może to wina "tanich" części ? ciężko powiedzieć ; na pewno Falkon 9 ma jeszcze przed sobą tytuł " króla" rakiet ; może to kwestia czasu ;trzymam kciuki ( mam nadzieję , że marketing firmy nie będzie zawsze najmocniejszą stroną Muska)

Borys

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 06, 2015, 16:30 »
Wskazówką , że procedury przygotowawcze trzeba dla  F9 dopieścić są ciągłe opóźnienia ; być może to wina "tanich" części ?

Proponuję zrobić sobie rozpiskę dotychczasowych startów i przy każdym z nich zaznaczyć, co w danej rakiecie zostało dodane, zmienione lub użyte po raz pierwszy. Niemal każdy z tych lotów jest technologicznym eksperymentem, więc póki co, nie oczekujmy regularnego latania.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 06, 2015, 16:36 »
JSz: No wiesz, pytanie co jest dla klienta bardziej komfortowe:
a) pewność, że wystartuje na czas
b) pewność, że nie wybuchnie z naszym satelitą za 300mln $ ;)

Pewności nigdy nie będzie miał odnośnie ani pierwszego ani drugiego punktu ;).

Klient musi sam dokonać oceny odnośnie ryzyka - specjaliści od techniki rakietowej czy od ubezpieczeń mogą tylko dopomóc. Jak to może zrobić? Na podstawie dotychczasowych doświadczeń firmy oraz subiektywnej ich oceny.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2015, 16:50 wysłana przez JSz »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 06, 2015, 16:40 »
Proponuję zrobić sobie rozpiskę dotychczasowych startów i przy każdym z nich zaznaczyć, co w danej rakiecie zostało dodane, zmienione lub użyte po raz pierwszy. Niemal każdy z tych lotów jest technologicznym eksperymentem, więc póki co, nie oczekujmy regularnego latania.

Z drugiej strony warto zauważyć że odwołane starty nie są z powodu tych nowych, eksperymentalnych części. Ten siłownik był tam od pierwszego lotu F9.
Zapraszam na mój blog :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 06, 2015, 16:40 »

Offline deska

• Pełny
    • Blog o badaniach Marsa
« Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 07, 2015, 01:18 »
Pokusiłem się o sprawdzenie przyczyn SCRUB'ów wszystkich dotychczasowych misji Falcona 9. Oczywiście uwzględniłem tylko te, które odbyły się już wtedy gdy rakieta była w pionie. Gdybym miał uwzględniać wszystkie obsuwy zajęło by mi to parę dni. ;)

v1.0
Pierwszy lot Falcona 9 v1.0 - błąd sensora silnika
COTS 1 - jakieś zakłamania telemetrii
COTS 2 - problem z ciśnieniem w jednym z silników. (tu też mieliśmy niemal chwilowe okno startowe związane z oszczędzaniem paliwa dla Dragona podczas manewrów przed pierwszym dokowaniem)
CRS 1 - brak problemów / brak danych
CRS 2 - brak problemów / brak danych

v.1.1:
Komercyjna misja - brak problemów
Komercyjna, pierwsze GTO - SCRUB z powodu zanieczyszczonego płynu zapłonowego (problem z systemami na wyrzutni)
Komercyjna, pierwszy start w 2014 - brak problemów / brak danych
CRS 3 - SCRUB z powodu problemów z systemem seperacji, awaria zaworu dostarczającego hel
Komercyjna, Orbcomm - najpierw wyciek helu, potem problem z tym samym siłownikiem systemu wektorującego ciąg. Również dotyczył on drugiego stopnia, tak jak wczoraj.
Komercyjna, Asiasat 8 - drobne problemy z systemem hydraulicznym, ale wystartował
Komercyjna, Asiasat 6- brak problemów / brak danych
CRS 4 - brak problemów / brak danych

Listy nie weryfikowałem z forum, może coś brakować, ale jakiś obraz tworzy. Analizując takie dane można dojść do wniosku, że taka polityka firmy - nawet najdrobniejszy failure systemu, który jest redundantny, a przekładają start.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 07, 2015, 10:07 »

Z drugiej strony warto zauważyć że odwołane starty nie są z powodu tych nowych, eksperymentalnych części. Ten siłownik był tam od pierwszego lotu F9.

Toteż chodzi nie o to, że akurat dodany element nawali, ale że cały lot jest eksperymentem, i jako taki jest traktowany inaczej niż lot rutynowy.

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 07, 2015, 15:34 »
F9 nie lata od wczoraj ; z takim rozumowaniem można założyć , że każdy lot każdej rakiety jest eksperymentem

Borys

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 07, 2015, 15:39 »
F9 nie lata od wczoraj ; z takim rozumowaniem można założyć , że każdy lot każdej rakiety jest eksperymentem

Nie, nie można. Jest zasadnicza różnica między Falconami a pozostałymi rakietami (patrz wcześniejsze posty).

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 07, 2015, 16:46 »
Mogę zrozumieć moment przejścia z silników merlin 1C na D ; ale od tamtej pory to już kosmetyka ( oczywiście pomijając płetwy i nogi ; ale do tych części nie ma wątpliwości , że to nowość i " eksperyment") ; próbowanie na siłę zrobić z F9 cały czas pojazd  eksperymentalny to wg mnie trochę naciąganie faktów. Uważam , że jak dopieszczą tą rakietkę to przez długi czas naprawdę nie będzie miała konkurencji w swojej klasie; mam nadzieję  ,żę to nastąpi jak najszybciej
pozdrawiam

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 07, 2015, 23:34 »
Start przesunięty na sobotę, na 10:47 CET.

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 07, 2015, 23:56 »
Cholera ; na piątek specjalnie sobie wolne zarezerwowałem ;(

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 08, 2015, 08:21 »
Cholera ; na piątek specjalnie sobie wolne zarezerwowałem ;(

A tego wolnego nie można odwołać?

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 08, 2015, 13:32 »
Kurczę ; ciężko;(

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 08, 2015, 14:37 »
Kurczę ; ciężko;(

szkoda  :(

Offline deska

• Pełny
    • Blog o badaniach Marsa
« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 08, 2015, 15:44 »
Ja się tam cieszę. Bo gdybym w piątek chciał oglądać musiałbym zrezygnować z kolokwium z rozwiązywania równań różniczkowych.  ;D I niestety wzięcie wolnego ma nieprzyjemne konsekwencje w takim wypadku.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 08, 2015, 15:44 »