Pokusiłem się o sprawdzenie przyczyn SCRUB'ów wszystkich dotychczasowych misji Falcona 9. Oczywiście uwzględniłem tylko te, które odbyły się już wtedy gdy rakieta była w pionie. Gdybym miał uwzględniać wszystkie obsuwy zajęło by mi to parę dni.
v1.0Pierwszy lot Falcona 9 v1.0 - błąd sensora silnika
COTS 1 - jakieś zakłamania telemetrii
COTS 2 - problem z ciśnieniem w jednym z silników. (tu też mieliśmy niemal chwilowe okno startowe związane z oszczędzaniem paliwa dla Dragona podczas manewrów przed pierwszym dokowaniem)
CRS 1 - brak problemów / brak danych
CRS 2 - brak problemów / brak danych
v.1.1:Komercyjna misja - brak problemów
Komercyjna, pierwsze GTO - SCRUB z powodu zanieczyszczonego płynu zapłonowego (problem z systemami na wyrzutni)
Komercyjna, pierwszy start w 2014 - brak problemów / brak danych
CRS 3 - SCRUB z powodu problemów z systemem seperacji, awaria zaworu dostarczającego hel
Komercyjna, Orbcomm - najpierw wyciek helu, potem problem z tym samym siłownikiem systemu wektorującego ciąg. Również dotyczył on drugiego stopnia, tak jak wczoraj.
Komercyjna, Asiasat 8 - drobne problemy z systemem hydraulicznym, ale wystartował
Komercyjna, Asiasat 6- brak problemów / brak danych
CRS 4 - brak problemów / brak danych
Listy nie weryfikowałem z forum, może coś brakować, ale jakiś obraz tworzy. Analizując takie dane można dojść do wniosku, że taka polityka firmy - nawet najdrobniejszy failure systemu, który jest redundantny, a przekładają start.