Autor Wątek: Mars Polar  (Przeczytany 8403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LooZ^

• Gość
Mars Polar
« dnia: Marca 03, 2015, 02:44 »
Hm... Czyżby nowy obiekt nienawiści? ;)

http://marspolar.space/

Since its early days, mankind has naturally been drawn to new knowledge, new lands and new realizations about the nature of humanity.
Today, we have many people who have shown an interest in being a part of efforts to bring about a new beginning on the Red Planet.
These people are brave enough to face the new and unknown and determined enough to create their own destiny.
This is the kind of people who will be remembered forever as people who are capable of pushing the boundaries of the human experience.

MarsPolar is a nonprofit, private organization with the purpose of establishing a permanent settlement on Mars with additional station on the north pole cap in 2023.
We will prove that mankind is capable of bringing life to a seemingly cold and lifeless planet like Mars.
We invite you to become a part of new society of talented scientists, artists and dreamers to reach our goal of creating the first settlement on Mars together.

Copyright © 2015 MarsPolar, Dubai, UAE

Dubai, to może Michał Moroz będzie wiedział coś więcej ;)

Start (?) projektu za 43 dni. Co myślicie?

LooZ^

• Gość
Odp: Mars Polar
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 03, 2015, 02:49 »
I ciekawostka.

Ps. Ciekawostka 2 - domenę zarejestrował niejaki Gleb Osipov - https://www.facebook.com/osipovgleb

Miał być jednym z rezydentów Dubaiu który dostał się dalej w akcji Mars One.
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2015, 02:54 wysłana przez LooZ^ »

velo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 03, 2015, 12:24 »
Na razie nic nie slyszalem, jak bedzie jakas informacja w mediach arabskojezycznych to dam znac

Dopisek: Udało mi sie jedno ustalic. Ich biuro miesci sie w Burj Khalifa, czyli tym najwyzszym budynku na swiecie
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2015, 12:27 wysłana przez velo »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 03, 2015, 12:59 »
Hm... Czyżby nowy obiekt nienawiści? ;)

http://marspolar.space/

A ja jak przeczytałęm tytuł wątku pomyślałem, że to jakaś nowa koncepcja sondy kosmicznej na Marsa a tu takie rozczarowanie  :P

Mars Polar zaraz skojarzyłem z Mars Polar Landerem. Przez sekundę cieszyłem się, ze może szykuje się powtórka wyprawy do południowych obszarów podbiegunowych Marsa  ::)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 03, 2015, 12:59 »

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 03, 2015, 16:47 »
Kolejna firma-wydmuszka ale MarsOne; żenada! i ta ich data 2023 ;D

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 03, 2015, 16:56 »
Kolejna firma-wydmuszka ale MarsOne; żenada! i ta ich data 2023 ;D

No no, żebyś się nie zdziwił  ;)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 03, 2015, 20:11 »
ja się nie dziwię, za tydzień na Kickstarterze uruchamiam kampanię założenia KOLONIIIII na Księżycu, potrzebuję tylko Waszego wsparcia .... Finansowego rzecz jasna :)
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

velo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 03, 2015, 21:08 »
Spokojnie. Zobaczmy co to dokładnie jest.

Potem można będzie się radować lub hejtować.

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 08, 2015, 15:21 »
Tu nie ma co oglądać. Wiadomo, że z tego nic nie będzie. Po prostu warunki konieczne potrzebne do lotu na Marsa nie są obecnie spełnione. To nie tylko kwestia wyłożenia w krótkim czasie gigantycznej gotówki i zbudowania odpowiedniej rakiety, ale rozwiązania pewnych krytycznych dla takiego lotu problemów technicznych/medycznych, co jeszcze nie zostało zrobione w praktyce, a w niektórych przypadkach wymaga długotrwałych testów/badań bezpośrednio w przestrzeni kosmicznej, bo symulacje w ziemskich warunkach nie wystarczają. Do tego trzeba wynieść w kosmos niezbędną infrastrukturę, która na dziś nie istnieje. Zrobienie tego to praca na lata jeszcze. Póki to nie nastąpi to o ludziach na Marsie możemy sobie marzyć, nic więcej.
Pozdrawiam
-J.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 08, 2015, 20:07 »
...ale zawsze można się w międzyczasie z takich "inicjatyw" pośmiać. Nie pierwsza i nie ostatnia to tego typu idea sci-fi, także czekamy na kolejne mocno rozbawiające grzybki po deszczu. :)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 08, 2015, 21:50 »
Pewnie i się nieco pastwię :)  ale najzwyczajniej w świecie drażni mnie cwaniactwo albo zawracanie ludziom głowy nierealizowalnymi wizjami-idiotyzmami.
Musk to oczywiście kompletnie inna liga, ktoś komu warto kibicować, to po prostu poważny, namacalny, niebywale prężny przedsiębiorca, niewiarygodnie szybko popychający swoją firmę do przodu, wspierający swą bezprecedensową biznesową inicjatywę całą pasją, ktoś kto postawił niemal va banque na swój cel, jakim jest skomercjalizowanie minimum orbity.
Na drugim zaś końcu rysują się nam pierwsze (i nie ostatnie) firemki-bubelki, różni naprani "space-dziwacy" i zwykli bazarowi naciągacze, którzy w tzw."przemyśle kosmicznym" zwęszyli już swoją kosmiczną szansę na znalezienie kolejnego stada jeleni. I od takich trzeba po prostu stronić, bo wiadomo, że w takich przypadkach to latanie zawsze się skończy na świecie wirtualnym, zaś jakiekolwiek pieniądze na ten cel zostaną przeżarte na tzw."preliminary studies" i inne tego typu w tym przypadku zasłony dymne.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 08, 2015, 22:30 »
W każdej branży jest podobnie - gdzie jest pieniądz, tam zlatują się ćmy. A szczególnie branża astro aż się prosi o piękne hasła i wizje. Nie ma co emocjonować się takimi firmami, także negatywnie, najlepiej po prostu nie zawracać sobie nimi głowy dopóki nie pokażą, że coś potrafią.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 08, 2015, 22:32 »
W sumie to ja też chciałbym dożyć tego historycznego momentu... dlatego kibicuje Muskowi. No bo komu jeszcze?

Jak to komu? Ekipie Kosmonauty! :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 08, 2015, 22:38 »
Czyżbyście szykowali projekt Mars Kosmonauta?

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 08, 2015, 23:21 »
Czyżbyście szykowali projekt Mars Kosmonauta?

E tam Mars! Od razu Uran! :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 08, 2015, 23:21 »