Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266916 razy)

Offline sarna

• Junior
  • **
  • N2O4 i UDMH! ;)
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 25, 2011, 11:40 »
21.06.2011
Электрические испытания КА «Фобос-Грунт» прошли успешно

В ФКП "НИЦ РКП" (г. Пересвет) сотрудниками ФГУП «НПО им. С.А. Лавочкина» успешно завершены комплексные электрические испытания межпланетной космической станции «Фобос-Грунт» в условиях, приближенных к реальным условиям полета. Изделие выгружено из термо-вакуумной камеры. В настоящее время ведётся подготовка к транспортировке космического аппарата в НПО имени С.А. Лавочкина. После возвращения в стены НПО испытания аппарата «Фобос-Грунт» продолжатся. Пуск КА запланирован на конец этого года.

Напомним, что уникальная миссия космического аппарата «Фобос-Грунт», разработанного и созданного в НПО им. С.А. Лавочкина, рассчитана на доставку грунта с поверхности спутника Марса - Фобоса. Помимо главной цели проекта, на «Фобос-Грунт» возлагают надежды по выполнению таких исследований, как изучение Фобоса и окружающего пространства с орбитального аппарата, мониторинг сезонных, климатических вариаций атмосферы и поверхности Марса, а также исследование крупномасштабных динамических процессов на планете. Кроме того, во время перелета будут производиться попутные эксперименты. Например, вместе с КА «Фобос-Грунт» в путешествие по Вселенной отправят бактерии и другие микроорганизмы, и по успешному возвращению миссии ученые увидят, как подобные перелеты могут влиять на живых существ. Тем самым будет сделан шаг в изучении теории панспермии — распространении жизни во Вселенной при помощи метеоритов.

Фотография предоставлена ФКП «НИЦ РКП»

Tak. Wszystko zrozumiałem.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 25, 2011, 11:46 »
Esencja jest przedstawiona po polsku, większość tekstu to podstawowe informacje. Do newsa nie da się zrobić permalinka, a warto mieć źródło. Poza tym Google Translate tłumaczy tekst prawie idealnie.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 25, 2011, 12:31 »
Powstał dokładny i (prawie) aktualny schemat całej sondy. Chomik jest jednak nadal na manipulatorze NPO.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 01, 2011, 22:51 »
Электрические испытания КА «Фобос-Грунт» прошли успешно (...)

Tak. Wszystko zrozumiałem.

Ja też, ale się nie chwalę.  ;)

A mówiąc poważne: na forum są osoby znające język angielski i jak są cytowane teksty angielskie, to nikt nie ma pretensji, że nic nie rozumie. Najwyżej wspomoże się - proponowanym już wyżej przez Scorusa - google translatorem.
Są też osoby znające русский язык (język rosyjski) i... nie widzę powodu, aby tu postępować inaczej.
:)
« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2011, 22:56 wysłana przez Radek68 »
The Dark Side of the Moon

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 01, 2011, 22:51 »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 03, 2011, 06:10 »
Sonda wróciła już do NPO Lavochkin.

27.06.2011
КА «Фобос-Грунт» вернулся в НПО им. С. А. Лавочкина

После успешного проведения термо-вакуумных испытаний в г. Пересвете во ФГУП «НПО им. С.А. Лавочкина» вернулся космический аппарат «Фобос-Грунт». В ближайшее время специалисты НПО приступят к проведению завершающих операций над КА, в том числе: электрических испытаний, технологической вибрации и пр. Пуск межпланетной космической станции «Фобос-Грунт» запланирован в конце этого года.

Напомним, что уникальная миссия космического аппарата «Фобос-Грунт», рассчитана на доставку грунта с поверхности спутника Марса — Фобоса. Стартовая масса автоматической станции, созданной в НПО им. С.А. Лавочкина, 13 200 кг, срок активного существования в космическом пространстве 3 года. В состав научной аппаратуры включены хроматографические, геофизические, плазменно-пылевые и служебные приборы. Также в проекте задействован наземный сегмент управления – это комплекс оперативного управления, приема, обработки и распределения данных миссии «Фобос-Грунт». Для вывода КА на орбиту будет использована ракета-носитель «Зенит-2». Планируется, что по возвращении на Землю аппарат доставит 200 грамм вещества с Фобоса.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 03, 2011, 16:05 »
Zgadza się, dodatkowo mamy kilka niespodzianek typu możliwość nieukończenia oprogramowania misji przed startem (na szczęście będzie można je wgrać jeszcze w trakcie lotu). Uhh ;D

Fobos-Grunt: postęp prac
"W ostatnich miesiącach trwały końcowe prace nad sondą Fobos-Grunt. W marcu zostało złożone zamówienie na rakietę Zenit-2SB. Zakończono też prace nad urządzeniem do pobierania próbek (Sampling Device - SD). Nadal istnieją jednak problemy z systemem komputerowym sondy. Do tej pory nie przeprowadzono testów wszystkich sekwencji zaplanowanych w czasie lotu. Prawdopodobnie oprogramowanie sondy nie zostanie ukończone przed jej startem. Zostanie uzupełnione dopiero w trakcie lotu.

Zakończyło się natomiast planowanie procedury lądowania na Fobosie i testy opracowanych algorytmów. Zajmował się tym Instytut Mechaniki Stosowanej Rosyjskiej Akademii Nauk (IPM RAN)."

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #81 dnia: Lipca 04, 2011, 22:20 »
Wydaje mi się, że takie prace przy misji obniżają szanse na powodzenie wyprawy. Szczególnie, że to dość skomplikowana misja.

Offline KEP

• Pełny
« Odpowiedź #82 dnia: Lipca 05, 2011, 12:35 »
Zgadza się, dodatkowo mamy kilka niespodzianek typu możliwość nieukończenia oprogramowania misji przed startem (na szczęście będzie można je wgrać jeszcze w trakcie lotu). Uhh ;D

Lepiej niech oni uważają z tym oprogramowaniem, szczególnie na połykane literki.
Nie wierz w cuda, polegaj na nich.

Offline sarna

• Junior
  • **
  • N2O4 i UDMH! ;)
« Odpowiedź #83 dnia: Lipca 17, 2011, 19:55 »
Sonda wróciła już do NPO Lavochkin.

Ławoczkin brzmi lepiej  ;)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #84 dnia: Lipca 18, 2011, 23:06 »
Start sondy nastąpi 3 listopada, terminem rezerwowym jest 5 listopada.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Lipca 19, 2011, 02:20 »
Na Spaceflightnow od 6 dni jest podana data 8 listopada...

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #86 dnia: Lipca 19, 2011, 10:38 »
Na Spaceflightnow od 6 dni jest podana data 8 listopada...

Te dwie daty podał wczoraj Chartow, szef Ławoczkina.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #87 dnia: Lipca 19, 2011, 17:43 »
Start sondy nastąpi 3 listopada, terminem rezerwowym jest 5 listopada.

Ciekawe czy będą wtedy transmitować? Mam nadzieję, że wtedy będę miał internet w chacie, bo umowę w tej sprawie już podpisano. Ale obawiam się, że u mnie na prowincji będzie się transmisja rwała..... Kurczę, przepadł mi ostatni lot STSa, orbitacja Dawn, ogłoszenie lądowiska MSLa  :P   >:(

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 14, 2011, 06:45 »
Wygląda na to, że CHOMIK "awansował", bo znajdzie się nie na manipulatorze Ławoczkina, tylko IKI.
Źródło 1.
Źródło 2.

Ten manipulator z rysunków (Chomik+SD+PanCam) zastąpił "przegubowiec ze szczypcami" Ławoczkina, a pierwszy manipulator IKI (SD+MOMOS+PanCam+łopatka) pozostał bez zmian. Wygląda na to, że sonda ma teraz 2 manipulatory o podobnej konstrukcji ale różnym wyposażeniu i zainstalowane w trochę innym miejscu. Teraz nazywają się manipulator 1 i manipulator 2. Chyba oba są IKI. Znowu kompendium trza przerabiać :P

В состав МК2 входят: манипулятор, грунтозабор-ное устройство (ГЗУ) и грунтозаборное устройство пенетрационного типа CHOMIK (рисунок 8 ) [1]. На МК2 устанавливается микроскоп МикрОмега2. Конструктивно манипулятор и ГЗУ МК2 аналогичны МК. Отличие МК2 от МК заключается в установке на перелетный модуль и другом составе устанавливаемых приборов.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2011, 07:18 wysłana przez Scorus »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 14, 2011, 16:14 »
Czyli - jeśli dobrze zrozumiałem - jak jeden z manipulatorów nawali - to jeszcze jest drugi o nieco innej konstrukcji?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 14, 2011, 16:14 »