Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266886 razy)

Offline jmvh

• Weteran
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #315 dnia: Listopada 09, 2011, 21:17 »
Po prostu różne rzeczy wypisują na forum NSF...
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2011, 21:21 wysłana przez jmvh »

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #316 dnia: Listopada 09, 2011, 21:21 »
Po prostu różne rzeczy wypisują na forum SFN...

NSF jest w tym temacie nawet wyjątkowo wstrzemięźliwe :) Śledzę głównie forum NK, tam jest kilku insajderów, ale nadal brak informacji o wynikach "bajkonurskiego" senasu łączności.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #317 dnia: Listopada 09, 2011, 21:22 »
Po prostu różne rzeczy wypisują na forum SFN...

SFN jest w tym temacie nawet wyjątkowo wstrzemięźliwe :) Śledzę głównie forum NK, tam jest kilku insajderów, ale nadal brak informacji o wynikach "bajkonurskiego" senasu łączności.

Człowiekowi się "N" z początku na koniec przestawi i już inny serwis wychodzi. I SFN nie ma forum.

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #318 dnia: Listopada 09, 2011, 21:24 »

Człowiekowi się "N" z początku na koniec przestawi i już inny serwis wychodzi. I SFN nie ma forum.

Toteż szybciutko się poprawiłem :)
Waldemar Zwierzchlejski

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #318 dnia: Listopada 09, 2011, 21:24 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #319 dnia: Listopada 09, 2011, 21:28 »
A skoro jesteśmy w temacie odpaleń:

"At 16:35 Moscow Time (7:35 EST), a poster on Astronomy.ru web forum reported that new attempts to escape Earth orbit would be conducted between 03:00 and 05:00 Moscow Time on Thursday, November 10 (6 p.m. - 8 p.m. EST on Wednesday). According to the Interfax news agency, Phobos-Grunt was expected to enter the range of Russian ground control stations at around 21:30 Moscow Time (12:30 p.m. EST), however only a ground station in Baikonur was equipped to downlink all necessary telemetry data and transmit new commands for the upcoming maneuver."

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #320 dnia: Listopada 09, 2011, 21:34 »
Sorry, ale w takiej sytuacji to ja bym grzecznie poprosil USA albo Australię o czas na ich radioteleskopach i choćby pieszo i na plecach zaniósł bym tam odpowiednią aparaturę. No chyba że nawet tego nie mają w 2 egzemplarzach.
Normalnie ręce opadają jak się patrzy na ich bezradność. Wcale bym się nie zdziwił jakby teraz się zastanawiali co oni właściwie mają na pokładzie i jak to właściwie działa.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #321 dnia: Listopada 09, 2011, 21:40 »
Tak sobie myślę że Rosjanie powinni budować sondy miedzyplanetarne ale wysyłać je rakietami innych państw lub agencji  :P Może wtedy oszukają potwora galaktycznego.
Według dzisiejszych wieści te dwa tygodnie sondy dają nadzieję, ale jak ktoś słusznie pisał powinni jak najszybciej sprowadzić Japończyków  :)

Co ty chcesz od rosyjskich rakiet, wynoszących sondy? Nie licząc Protona z Marsem-96 (choć winien był Blok-D, a nie sama rakieta), to przecież ostatnio zawodzą same sondy, bądź ich systemy napędowe, a nie rakiety.

A co do drugiej kwestii - skąd ten pomysł o dwóch tygodniach czasu na rozwiązanie problemów z F-G?

To chyba pochodna tego, że około 25 listopada zamyka się okno transferowe (dla Rosjan?) do podróży na Marsa. Prawda li to?

Nie wiem czy cytowałem tutaj w tym wątku (było jakieś pół godziny przed startem, a więc 25 godzin temu) inżyniera, który pracował nad sondą i było że się martwili o ten zmodyfikowany stopień ucieczkowy. Też bym się martwił gdybym miał coś takiego przeprowadzić na sucho. Brak kasy na testy wyszedł.

Misja kosztowała jakieś 160 mln $, ale z takimi celami naukowymi, cóż - nie ma nic za darmo :P

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #322 dnia: Listopada 09, 2011, 21:48 »
W sumie jedyną istotną zmianą we Fregacie-SB (onże Fłagman) było zastąpienie jego sterowania sterowaniem z samej sondy. Zresztą nie wiemy, czy to akurat to zawiodło, przecież i Fregatowi (przypomnę, że skutecznie wyniósł on na orbity heliocentryczne sondy Mars i Venus Express) mogło się coś przytrafić.

« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2011, 10:49 wysłana przez Scorus »
Waldemar Zwierzchlejski

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #323 dnia: Listopada 10, 2011, 08:29 »
Tutaj jakies nowe wiadomosci z Interfaxu. Podobno (polegam na znajomosci rosyjskiego innych) moga dostac telemetrie z sondy ale nie moga wyslac komend. Wyterzajac szczatkowa wlasna znajomosc rosyjskiego udalo mi sie zrozumiec zdanie w ktorym jest mowa ze szanse na ozywienie sondy i wyslanie jej w kierunku Marsa sa znikome. Jak ktos zna dobrze rosyjski moze wydobedzie z tego tekstu wiecej.

http://www.interfax.ru/politics/txt.asp?id=216123

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #324 dnia: Listopada 10, 2011, 08:40 »
Tutaj jakies nowe wiadomosci z Interfaxu. Podobno (polegam na znajomosci rosyjskiego innych) moga dostac telemetrie z sondy ale nie moga wyslac komend. Wyterzajac szczatkowa wlasna znajomosc rosyjskiego udalo mi sie zrozumiec zdanie w ktorym jest mowa ze szanse na ozywienie sondy i wyslanie jej w kierunku Marsa sa znikome. Jak ktos zna dobrze rosyjski moze wydobedzie z tego tekstu wiecej.

Nie ma czego korygować, (smutny) sens informacji został przetłumaczony prawidłowo. Ja natomiast mam informację pochodzącą z Ławoczkina, w której się twierdzi, że z sondy nie tylko nie udało się zgrać telemetrii, lecz nie ma już z nią łączności w ogóle. Jak od początku pisałem - nie ma się co oszukiwać, ta misja w sensie marsjańskim jest już zakończona, choć oczywiście jeszcze nam nad głowami przelatuje.

EDIT: Potwierdzenie informacji z Ławoczkina.
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2011, 08:58 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: Listopada 10, 2011, 10:50 »
W sumie jedyną istotną zmianą we Fregacie-SB (onże Fłagman) było zastąpienie jego sterowania sterowaniem z samej sondy. Zresztą nie wiemy, czy to akurat to zawiodło, przecież i Fregatowi (przypomnę, że skutecznie wyniósł on na orbity heliocentryczne sondy Mars i Venus Express) mogło się coś przytrafić.

Myślę, że zawiodła* atrapa awioniki lądownika, która miała też sterować modułem napędowym.

Flangman to chyba nazwa busa sondy, który miały być tez używany w innych atrapach misji naukowych, np Luna Glob. Moduł napędowy nazywa się MDU. Poza elektroniką zmieniono tutaj system kontroli temperatury oraz dodano dodatkowe sekcje w zbiornikach paliwa.

-----
Właściwie nie miała prawa działać.

Ps, chyba coś usunąłem z cytowanego postu, siedzę na kijowym komputerze w czytelni. Jak by coś to proszę poprawić.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: Listopada 10, 2011, 10:52 »
Tak czy siak, w kompendium uzupełnię jeszcze opis GAP. Nasz opis to praktycznie jedyne komplementarne spojrzenie na misję w skali świata.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #327 dnia: Listopada 10, 2011, 11:08 »
Przeglądając szybko różne źródła widzę, że poważni ludzie piszą o tej misji różne rzeczy, ale generalnie robią to tak, jakby była to normalna misja i normalna sonda a nie kilka przypadkowo połączonych urządzeń. Dlatego też wszystko trzeba traktować z wielką rezerwą.

Offline Morningstar

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #328 dnia: Listopada 10, 2011, 11:58 »
To chyba pochodna tego, że około 25 listopada zamyka się okno transferowe (dla Rosjan?) do podróży na Marsa. Prawda li to?
To MSL nie startuje w oknie czy z jakiegoś powodu ma inne?

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #329 dnia: Listopada 10, 2011, 12:21 »
To MSL nie startuje w oknie czy z jakiegoś powodu ma inne?

Okno to pojęcie umowne, w sumie można lecieć kiedy się chce - o ile dysponuje się odpowiednio wielkim dV :) W praktyce dąży się oczywiście do okolicy minimum. Natomiast sama minimalna energia startowa nie musi się przekładać na minimalną prędkość przylotu, która jest mało istotna podczas bezpośredniego wtargnięcia w atmosferę (i tak zostanie wyhamowana), a jest istotna podczas wejścia na orbitę (bo trzeba ją zredukować motorycznie).
Waldemar Zwierzchlejski

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #329 dnia: Listopada 10, 2011, 12:21 »