Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266846 razy)

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #525 dnia: Listopada 17, 2011, 12:16 »
Jeszcze raz spojrzenie na elementy czwartej znanej orbity, konkretnie na perycentrum.
Najpierw rośnie, potem maleje.
Ale to są centymetrowe zmiany więc pomijalne!

PHOBOS-GRUNT
1 37872U 11065A   11313.39819696  .00230607  11378-4  23724-3 0    40
2 37872 051.4312 358.3754 0100868 025.8106 334.9119 16.00232171    97

ta sama co w moich pierwszych obliczeniach tylko parametry wyliczeń inne:
skok zmieniłem z 30 sek na 5 sek i odległość na km

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #526 dnia: Listopada 17, 2011, 12:22 »
Co jest na osi y po lewej stronie? Wysokość?

Jeśli zmiany są centymetrowe, to ich źródło jest 'zewnętrzne' - np niejednorodność Ziemi, Łysy, Słońce itp itp.

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #527 dnia: Listopada 17, 2011, 12:47 »
Co jest na osi y po lewej stronie? Wysokość?

Jeśli zmiany są centymetrowe, to ich źródło jest 'zewnętrzne' - np niejednorodność Ziemi, Łysy, Słońce itp itp.

Tak, wysokość w km od centrum Ziemi.

Mnie zastanawia jeszcze jedno.
Wgrałem te 32 orbity do Heavensat 2.4.1 i w animowałem wybraną epokę.
Zdziwiło mnie że w innym miejscu wypada Altitude a w innym Perigee height i że wogóle sięto tak zmienia?

Dlaczego tak się dzieje ?

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #528 dnia: Listopada 17, 2011, 14:20 »
Zrobiłem ponownie obliczenia dla tych trzech epok. Skok co 5 sekund, odległość w km od środka Ziemi.

Dzięki wielkie!

Zdziwiło mnie że w innym miejscu wypada Altitude a w innym Perigee height i że wogóle sięto tak zmienia?
Hmm, chodzi Ci o to, że w Perygeum nie pokazuje wysokości perygeum? "Altitude" to aktualna wysokość nad powierzchnią Ziemi, a Perygeum i Apogeum obliczane są z użyciem sfery o promieniu równika Ziemi, może tu jest ta rozbieżność? Czy też jest to problem niewystępujący w wypadku innych satelitów i charakterystyczny dla nieszczęsnego Fobosa?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #528 dnia: Listopada 17, 2011, 14:20 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #529 dnia: Listopada 17, 2011, 22:49 »
Ciekawe czemu Zenit nie ma tego błędu a Phobos-Grunt ma ?

Tymczasem dzisiejsze TLE Zenita nie pasują już tak ładnie do poprzednich, co chłopaki z USSTRATCOM starają się chyba naprawić - przynajmniej tak można by wytłumaczyć wypuszczanie dwóch zestawów danych o różnicy w epochu około 3,5 sekund.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #530 dnia: Listopada 18, 2011, 09:50 »
Tutaj dobry artykul dyskutujacy przyczyn dlaczego sonda podwyzsza swoja orbite w perigeum - mowiacy o "safe mode" i mozliwosci ze sonda ma zdolnosci odpalania silniczkow ale jak autor podkresla zartobliwie dopoki Roscosmoms nie powie jakie sa faktyczne reperkusje takiego "safe mode" jest to czysta spekulacja i obserwowany efekt podwyzszania orbity w jednym miejscu pozostaje zagadka.

http://www.universetoday.com/91037/phobos-grunts-mysterious-thruster-activation-a-function-of-safe-mode-or-just-good-luck/

Przy założeniu, że funkcja Safe Mode istnieje, żadna rosyjska sonda tego nie miała. Poza tym takie odpalenia silników nie spowodowałyby mierzalnych zmian orbity. A do orientacji na Słońce trzeba mieć sprawny sensor Słońca. Od samego początku jego awaria (albo awaria w elektronice obróbki danych z niego) była przyczyną nieudanego startu.

A stwierdzenie:

If Grunt’s safe mode includes a program that fires thrusters every so often to keep the craft from entering the atmosphere in the event of a malfunction just after reaching low Earth orbit, no statements from Roscosmos have mentioned it, thus far.
Jest dziecinną naiwnością, przecież nagle program do orientacji na Słońce w Safe Mode (jeśli istnieje) będzie kontrolował orbitę.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #531 dnia: Listopada 18, 2011, 10:00 »
Swoją drogą ostatnie jawne kłamstwo na oficjalniej stronie Roskosmosu, że sonda działa "nominalnie" wynika tylko z tego, że podobno jest zorientowana na Słońce. A wynika to z tego, że nie zmienia jasności na niebie. Ale równie dobrze może być w przypadkowej orientacji i nie zmieniać jej ponieważ aktualnie nie działają na nią większe zaburzenia. Granat działał jeszcze 4 lata po wyczerpaniu gazu do kontroli orientacji (pojazdy radzieckie nie miały kół reakcyjnych, zresztą Rosjanie do tej pory mają duże problemy z kontrolą orientacji).
http://en.wikipedia.org/wiki/Granat

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #532 dnia: Listopada 18, 2011, 10:05 »
A do orientacji na Słońce trzeba mieć sprawny sensor Słońca. Od samego początku jego awaria (albo awaria w elektronice obróbki danych z niego) była przyczyną nieudanego startu.
Jak mowimy o potencjalnie nawalonym sensorze to chodzi tu o sensor na gwiazdy. Ten sensor byl potrzebny do tych dwoch odpalen do ktorych nigdy nie doszlo. 

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #533 dnia: Listopada 18, 2011, 17:57 »
Racja, chodziło o sensor gwiazd.

Ponadto pojawiły się kolejne kabaretowe wypowiedzi, że z sondą na LEO jednak można się połączyć a informacje że nie można są nieprawdziwe. Jeśli jednak sonda byłaby w safe mode (jeśli ta funkcja istnieje), to wysyłałaby sygnał radiolatarni i dałoby się go namierzyć. Nigdy nie jest tak, że wszystko siada a łączność aktywuje się z Ziemi. Na razie wygląda na to, że sonda jest wyłączona.
http://www.ria.ru/science/20111114/488244715.html

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #534 dnia: Listopada 18, 2011, 19:50 »
Na razie wygląda na to, że sonda jest wyłączona.
http://www.ria.ru/science/20111114/488244715.html
Z moim szczatkowym Rosyjskim ja tam raczej czytam ze problem jest taki ze sa dwie anteny i jedna jakoby jest skierowana odwrotnie od Ziemi a druga jest zaslonieta przez zbiornik.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #535 dnia: Listopada 18, 2011, 19:52 »
Przy czym jak dotąd wydaje się, że te anteny miały tylko transmitować sygnały w czasie startu a nie odbierać komendy.

Ostatnie wypowiedzi Popovkina pochodzą z konferencji prasowej po ostatnim starcie Sojuza. Dziennikarze zapytali go o F-G, a on rzucił parę haseł pod publikę.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #536 dnia: Listopada 20, 2011, 11:19 »
Od jakiś trzech dni średnia wysokość Fobos-Grunt zaznacza się na obszarze o rozpiętości 1km, podobnie z ilością obiegów na dobę (wszystko w przedziale 0.005 rev/d), w obu przypadkach ułożenie punktów jest wyraźnie bardziej płaskie. Adekwatnie zachowuje się też Mean Motion Dot, malejąc o rząd wielkości (a nawet kilka), natomiast niezachwiany jest spadek ekscentryczności, czyli wzrost perygeum i obniżanie się apogeum. Można powiedzieć, iż chwilowo coś nie tylko spowalnia opadanie statku, ale nawet pozwala na zachowanie jego energii (!).

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #537 dnia: Listopada 21, 2011, 08:29 »
Od jakiś trzech dni średnia wysokość Fobos-Grunt zaznacza się na obszarze o rozpiętości 1km, podobnie z ilością obiegów na dobę (wszystko w przedziale 0.005 rev/d), w obu przypadkach ułożenie punktów jest wyraźnie bardziej płaskie. Adekwatnie zachowuje się też Mean Motion Dot, malejąc o rząd wielkości (a nawet kilka), natomiast niezachwiany jest spadek ekscentryczności, czyli wzrost perygeum i obniżanie się apogeum. Można powiedzieć, iż chwilowo coś nie tylko spowalnia opadanie statku, ale nawet pozwala na zachowanie jego energii (!).

He he obwaiam się że tym "czymś" może być stosunkowo niska aktywność Słóńca ;)
nie oszukujmy się to trup, niestety... ale może to ich czegoś nauczy  tyle że na razie po wypowiedziach nie widać żeby czegokolwiek;(

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #538 dnia: Listopada 21, 2011, 15:21 »
He he obwaiam się że tym "czymś" może być stosunkowo niska aktywność Słóńca ;)
Tyle, że w ciągu poprzedniego dnia i paru godzin dzisiejszego średnia wysokość spadła o jakiś kilometr, natomiast aktywność słońca pozostaje na takim samym poziomie.

nie oszukujmy się to trup, niestety... ale może to ich czegoś nauczy  tyle że na razie po wypowiedziach nie widać żeby czegokolwiek;(
Wiesz, wydaje mi się, że sonda jest martwa, ale też wydaje mi się, że coś z jej orbitą jest nie tak. Co gorsza, nie spotkałem się z sensownym wyjaśnieniem dlaczego orbita zachowuje się w ten sposób, nieopartym na kogoś "wydaje mi się".

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #539 dnia: Listopada 21, 2011, 20:35 »
Tymczasem drugi stopień ma orbitę około 155 x 200 km i zaczął się już ostry zjazd w dół. Według USSTRATCOM wejście w atmosferę w okolicach 2011-11-22 18:45:00 GMT  ± 14 H.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #539 dnia: Listopada 21, 2011, 20:35 »