Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266849 razy)

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #690 dnia: Stycznia 02, 2012, 08:31 »
Jak tak popatrzyłem na te zdjęcia to nie mogę oprzeć się wrażeniu że panele słoneczne nie są otwarte do końca a jedynie "uchylone" jakoś tak do połowy.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #691 dnia: Stycznia 04, 2012, 22:58 »
Jak tak popatrzyłem na te zdjęcia to nie mogę oprzeć się wrażeniu że panele słoneczne nie są otwarte do końca a jedynie "uchylone" jakoś tak do połowy.

Popatrz na ten filmik zrobiony przez jednego Francuza kilka dni temu ktory zlozyl do kupy kilkadziesiat zdjec w formie video. Chyba po obejrzeniu tego nie ma watliwosci ze sa rozlozone calkowicie. To najlepsze co do tej pory widzialem na ten temat, wszystkie inne zdjecia moga sie schowac.

http://legault.perso.sfr.fr/phobos-grunt.html
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2012, 04:02 wysłana przez Scorus »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #692 dnia: Stycznia 04, 2012, 23:48 »
To najlepsze co do tej pory widzialem na ten temat, wszystkie inne zdjecia moga sie schowac.

Dzięki za ten link. Faktycznie wszystkie pozostałe (razem wzięte) zdjęcia mogą iść się utopić. To najlepsze ujęcia tej sondy.
I - po ich obejrzeniu - muszę przyznać rację - panele wyglądaj na rozłożone. Czego po innych zdjęciach nie widziałem. :)
The Dark Side of the Moon

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #693 dnia: Stycznia 05, 2012, 00:27 »
Zatem można śmiało powiedzieć, że rozłożone w pełni panele ulegną jako pierwsze odseparowaniu od reszty sondy w czasie deorbitacji, która zbliża się wielkimi krokami.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #693 dnia: Stycznia 05, 2012, 00:27 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #694 dnia: Stycznia 05, 2012, 00:58 »
Zatem można śmiało powiedzieć, że rozłożone w pełni panele ulegną jako pierwsze odseparowaniu od reszty sondy w czasie deorbitacji, która zbliża się wielkimi krokami.

Widzę, że już zaczynamy odliczać "momenty" do deorbitacji sondy Fobos-Grunt...

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #695 dnia: Stycznia 05, 2012, 09:57 »
He, na tym filmiku ładnie widać że panele nie są oświetlone. Nieźle....

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #696 dnia: Stycznia 05, 2012, 14:39 »
He, na tym filmiku ładnie widać że panele nie są oświetlone. Nieźle....

Ciekawe od jak dawna jest w takiej/takich pozycjach, w których panele są z dala od Słońca.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #697 dnia: Stycznia 05, 2012, 15:27 »
Obecnie orbita wynosi około 178 x 225 km, przy średniej wysokości około 200 km, i co w kontekście tych obserwacji warto wspomnieć za graniczną wysokość perygeum przy której wpływy atmosfery zaczną stawać się znaczne uważano okolice 180 km. Jak widać sonda ustawia się adekwatnie do oporu - paliwem do przodu i panelami do tyłu. SatEvo przewiduje deorbitację w okolicach 16-17 stycznia.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #698 dnia: Stycznia 06, 2012, 01:09 »
Faktycznie wszystkie pozostałe (razem wzięte) zdjęcia mogą iść się utopić. To najlepsze ujęcia tej sondy.
Jak inni spali lub leczyli kaca w noc Sylwestrowa facet byl na posterunku i zrobil ta sekwencje, szacunek!

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #699 dnia: Stycznia 06, 2012, 01:19 »
Bardzo dobre zdjęcia, przestawiają prawie to co przewidywały symulacje zdjęć teleskopowych.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #700 dnia: Stycznia 06, 2012, 04:04 »
I jeszcze jedno zdjęcie Vandebergha z 28 grudnia.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #701 dnia: Stycznia 06, 2012, 10:59 »
Ja się zastanawiam... Skoro amatorzy astronomii wykonują takie dobre zdjęcia Phobos Grunta, to ciekawe jakie zdjęcia udaje się strzelić wojskowym? Chyba wojska rosyjskie czy amerykańskie mają teleskopy naziemne w swym posiadaniu? Wówczas połączywszy większe średnice zwierciadeł plus optyka adaptatywna (korygująca wpływ turbulencji atmosfery) może zdziałać cuda! Wówczas nie mielibyśmy wątpliwości czy baterie słoneczne Fobos Grunta się rozłożyły  ;) Myślę, że wojskowi z USA czy Rosji napykali już zdjęć tej sondy, jeno się nimi nam nie chwalą  ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2012, 11:00 wysłana przez ekoplaneta »

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #702 dnia: Stycznia 09, 2012, 13:05 »

Popatrz na ten filmik zrobiony przez jednego Francuza kilka dni temu ktory zlozyl do kupy kilkadziesiat zdjec w formie video. Chyba po obejrzeniu tego nie ma watliwosci ze sa rozlozone calkowicie. To najlepsze co do tej pory widzialem na ten temat, wszystkie inne zdjecia moga sie schowac.

Faktycznie - wcześniej już przekonało mnie zdjęcie Vandenbergha (prezentowane tu poniżej) z 28.12.2011 widać tak się cienie ułożyły na tym zdjęciu wcześniejszym że połowy panela nie było widać.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #703 dnia: Stycznia 09, 2012, 19:18 »
Nie wiem czy o tym juz bylo ale jakis general Rosyjski wypowiadal sie tygodnie temu ze ta sonda zostala zmylona/zaklocona przez jakies szemrane dzialania Amerykanow. To byl jakis tam general wiec nikt tego powaznie nie traktowal ale teraz podobna wersje sugeruje nawet sam Popovkin. No coz, jakie to bardzo rosyjskie ... nasz technika wspaniala a niepowodzenia to przez sabotaz innych.

http://www.izvestia.ru/news/511258

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #704 dnia: Stycznia 09, 2012, 19:42 »
Nie wiem czy o tym juz bylo ale jakis general Rosyjski wypowiadal sie tygodnie temu ze ta sonda zostala zmylona/zaklocona przez jakies szemrane dzialania Amerykanow. To byl jakis tam general wiec nikt tego powaznie nie traktowal ale teraz podobna wersje sugeruje nawet sam Popovkin. No coz, jakie to bardzo rosyjskie ... nasz technika wspaniala a niepowodzenia to przez sabotaz innych.

http://www.izvestia.ru/news/511258
Phi,kiedyś im Kurska zatopili to z sondą sobie nie poradzą? :D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #704 dnia: Stycznia 09, 2012, 19:42 »