Autor Wątek: Obserwacje ISS  (Przeczytany 140313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hermes

• Weteran
Odp: Obserwacje ISS
« Odpowiedź #210 dnia: Marca 08, 2011, 01:45 »
Oto jedno z moich zdjęć z przelotu ISS i Discovery z 7 marca 2011 r:

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #211 dnia: Marca 08, 2011, 16:42 »
No, dzisiaj ostatnia możliwość zaobserwowania ISS i Discovery. Pierwszy przelot szybko bo około 17:40 (trochę jasno), a drugi około 19:15 (trochę nisko). Nasza pokazuje o 16:40 takie położenie ISS i STS: (wychodzi na to,że Discovery nie jest dużo przed ISS, ciekawe co będzie widać)  :)

Offline TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #212 dnia: Marca 08, 2011, 17:49 »
Ostatni przelot zaliczony :). Było za widno by dojrzeć prom, ale ISS była całkiem nieźle widoczna.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #213 dnia: Marca 08, 2011, 19:40 »
Kurde Wypatrywałem ISS i Discovery po 19.00, niestety mimo, że stałem o odpowiedniej godzienie naszych pojazdów nie zobaczyłem  :P A jutro będzie możne jeszcze zobaczyć STS Discovery? Bo ISS widać parę minut po 18.00

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #213 dnia: Marca 08, 2011, 19:40 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #214 dnia: Marca 08, 2011, 19:59 »
A ja miałem ładny przelot z promem i ISS na wysokości około 30 stopni około godziny 19:15 CET. Oczywiście ze strategicznie wysuniętego bunkra obserwacyjnego na zachód od Polski. :)

Warto zobaczyć coś takiego ze świadomością, że jedna z tych "kropek" nad europejskim niebem się już raczej nie pojawi...

Offline TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #215 dnia: Marca 08, 2011, 20:04 »
Kurde Wypatrywałem ISS i Discovery po 19.00, niestety mimo, że stałem o odpowiedniej godzienie naszych pojazdów nie zobaczyłem  :P A jutro będzie możne jeszcze zobaczyć STS Discovery? Bo ISS widać parę minut po 18.00

Jutro lądujemy, więc chyba już nic z tego ;).
Próbowałem wypatrzeć ostatni przelot ale nie udało mi się :(. 11 stopni i dosłownie 20-30 sekund widoczności to za mało ;).

Offline glimpse

• Pełny
« Odpowiedź #216 dnia: Marca 08, 2011, 20:25 »
Ja mieszkam koło Malborka i widziałem przelot chwilę po 19.15, pierwszy Disco, potem ISS. Ale było ciężko wylukać, szybko uciekli :) Świadomość, że jedna kropka jutro ląduje bezcenna :)

Offline Syriusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #217 dnia: Marca 08, 2011, 20:32 »
Ja zato zaliczyłem ładny  przelot pomimo niskiej wysokości nad horyzontem, prom już sporo przed iss i słapszy. Będziemy mogli o tym kiedyś opowiadać wnukom :)
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2011, 20:35 wysłana przez Syriusz »
Failure is not an option

axion

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: Marca 08, 2011, 21:09 »
A tutaj wpis na blogu: http://astroblog-lippspringe.blogspot.com/2011/03/7-marz-iss-und-space-shuttle-vor-dem.html

Jak na to wpadłeś Air Q? Upolować coś takiego to szczyt moich marzeń!

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #219 dnia: Marca 08, 2011, 21:18 »
A mi się dzisiaj nie powiodło pomimo pięknego bezchmurnego nieba. Punkt obserwacyjny miałem niezgorszy, ale trochę wzgórz, także wysokość przelotu (raptem 10 stopni) mogła być za niska..

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #220 dnia: Marca 08, 2011, 21:58 »
Jak na to wpadłeś Air Q? Upolować coś takiego to szczyt moich marzeń!
Jeśli chodzi o ten przelot przed tarczą Księżyca to nie moje tylko jakiegoś Niemca :P Tak...coś takiego upolować :)

Niestety nie widziałem dzisiejszego przelotu. Co do jutra, ISS ma przelatywać około 18:09. Natomiast lądowanie Discovery planowane jest na 11:57:44 AM EST co daje 17:57 naszego czasu. Ale jeśli z jakichś przyczyn nie wyląduje podczas pierwszej próby to mamy szansę go zobaczyć tuż przed drugą próbą lądowania.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

axion

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: Marca 08, 2011, 22:28 »
Jeśli chodzi o ten przelot przed tarczą Księżyca to nie moje tylko jakiegoś Niemca :P Tak...coś takiego upolować :)

Tak, widzę że Niemca. ;) Swoją drogą, dużo zdjęć z przelotów zostało dzisiaj opublikowanych na spaceweather.com. Piękna sprawa. Są też obserwatorzy z Polski [link].

Offline KP

• Senior
« Odpowiedź #222 dnia: Marca 08, 2011, 23:44 »
No niestety. Po 19 było nisko i zasłaniające budynki pozwoliły zobaczyć mi tylko przez moment ISS. Discovery zobaczę niestety już tylko jutro podczas lądowania. Szczęśliwego powrotu Discovery.

Offline KP

• Senior
« Odpowiedź #223 dnia: Marca 08, 2011, 23:51 »
A tak w ogóle to z wylądowaniem Discovery kończą się nam wieczorne przeloty marcową porą.

Pod koniec marca znowu powróci nad nasze niebo ISS, ale już w rannych przelotach, nawet od 3:50 godziny. Także opisów będzie pewnie mniej, bo to pora trochę nieludzka.

Ale i tak mieliśmy szczęście (niektórzy) czyste niebo, przeloty ISS z i bez Discovery, ludzkie godziny obserwacji.  :) :)

To co widziały nasze oczy to widziały. Chyba już nie będziemy mieli okazji zobaczyć na nocnym niebie takich spektakli.  :'(

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #224 dnia: Marca 09, 2011, 00:19 »
To co widziały nasze oczy to widziały. Chyba już nie będziemy mieli okazji zobaczyć na nocnym niebie takich spektakli.  :'(

Z Discovery już nie, no ale został Endeavour w kwietniu i Atlantis w czerwcu, oczywiście o ile będą przeloty..

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #224 dnia: Marca 09, 2011, 00:19 »