Autor Wątek: Sojuz TMA-19  (Przeczytany 31255 razy)

Offline adam001d

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Sojuz TMA-19
« dnia: Lipca 13, 2010, 17:31 »
Sojuz TMA-19
Misja Sojuz TMA-19 będzie 106 wyprawą statku kosmicznego tego typu w ogóle, w tym 23 do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Pierwszy lot załogowy Sojuza miał miejsce w 1967 roku. Pojazd zostanie naprawdopodowniej na stacji do końca Ekspedycji 24/25 i będzie służył jako pojazd ewakuacyjny. NASA potwierdziła skład załogi 21 listopada 2008.

LOGO

ZAŁOGA

Załoga Sojuza TMA-19. Od lewej: Douglas H. Wheelock, Shannon B. Walker, Fiodor N. Jurczychin

Składać się będzie z trzech członków: dowódcy i dwóch inżynierów pokładowych.

1. Fiodor N. Jurczychin, KOM
Rosjanin, ur. 03.01.1959 r. w Batumi (Adżarska ASRR - obecnie Gruzja). 
Będzie to jego trzeci lot,

2. Shannon Walker BI1
Amerykanka, ur. 04.06.1965 r. w Houston (Teksas)
Będzie to jej pierwszy lot.

3. Douglas H. Wheelock BI2
Amerykanin, ur. 05.05.1960 r w Binghamton (stan New York).
Będzie to jego 2 lot. Odbył także 3 spacery kosmiczne.

Załogę rezerwową będą stanowić:

- Dmitrij J. Kondratjew (KOM)
- Paolo A. Nespoli (BI)
- Catherine G. Coleman (BI)

Skróty:
KOM - dowódca pojazdu
BI - inżynier pokładowy

Kosmonauci , którzy udadzą się na stację ISS na pokładzie Sojuza TMA-19 wejdą w skład ekspedycji 24.

Start ma się dobyć z Bajkonuru 15.06.2010 o godzinie 21:35:17 UT
Powrót 26 listopada.
Apogeum orbity: 350 km.
Inklinacja: 51,6°

Start rakiety Sojuz-FG ze statkiem kosmicznym Sojuz TMA-19 będzie jubileuszowym - SETNYM startem w historii programu ISS
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2016, 16:24 wysłana przez mss »

Offline adam001d

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Sojuz TMA-19
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 13, 2010, 17:35 »
25 maja w Centrum Przygotowań Kosmonautów rozpoczęły się egzaminy  członków załogi ISS-24/25 oraz ich dublerów.

Załoga (Fiodor N. Jurczychin, Douglas H. Wheelock, Shannon Walker)  przed makietą stacji

A tu ich dublerzy (Catherine G. Coleman, Dmitrij J. Kondratjew, Paolo A. Nespoli ) przed makietą statku Sojuz

Offline adam001d

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 13, 2010, 17:39 »
3 czerwca załoga Sojuza TMA-19 i ich dublerzy wylecieli na Bajkonur gdzie rozpoczęli bezpośrednie przygotowania do startu, który dla przypomnienia miał miejsce 16-06-2010.

Wspólne zdjęcie tuż po lądowaniu

Zatankowany Sojuz TMA-19 w hali montażu końcowego

Sojuz TMA-19 już na miejscu startu.
13 czerwca o godzinie 5:00 CET rakieta Sojuz FG została na wywieziona na stanowisko startowe.
Fotorelacja z tego wydarzenia w tym miejscu http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=11127

Wydarzenie to obserwowali mali artyści Żenia Jemielianow. (Женя Емельянов) i Witia Monin (Витя Монин)
finaliści organizowanego przez Rosyjską Agencję Komiczną konkursu rysunkowego.

Poniżej autor pierwowzoru emblematu załogi Sojuz TMA-19 Żenia Jemielianow. z astronautką Catherine Coleman

Offline adam001d

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2010, 17:50 »
link do filmiku na youtube ze startu:

Był to pierwszy start Sojuza z dwoma członkami NASA

17 czerwca późnym wieczorem odbyło się dokowanie Sojuza TMA-19 do ISS

lan na Flight Day 3 (17/06) dla załogi Sojuza:
. Post-sleep activities.
. DV4 (~22:23 CEST).
. KURS-A heaters activated (~22:48 CEST) - aktywacja grzałek systemu naprowadzania Sojuza
. Data for automated rendezvous uplinked - pobór najnowszych danych do systemów automatycznego dokowania
. Crew dons Sokols - załoga ubiera skafandry Sokół
. SOA deactivated in BO and activated in SA.
. Crew ingresses SA, closes BO-SA hatch and dons harnesses for docking.
. DV5 burn (~23:07 CEST).
. Automated rendezvous & docking at SM aft port via KURS-P in ISS & KURS-A in Soyuz - rozpoczęcie procedury podchodzenia
. Docking (~00:25 CEST już w piątek).
. Pressure equalized between Soyuz and ISS.
. Crew transfers.
Pierwsze dwa załączniki - zdjęcia ze startu rakiety
Trzeci załącznik - na chwilę przed dokowaniem

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2010, 17:50 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 23, 2010, 01:50 »
Przy okazji zapodaję podgląd na panel Neptun (komputer pokładowy) Sojuza TMA-19. Domyślam się, że astropl połapie się za co, który wskaźnik/guzik odpowiada? ;D Fotka z filmiku na yutjubie umieszczonego przez Roscosmos.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 23, 2010, 07:17 »
Przy okazji zapodaję podgląd na panel Neptun (komputer pokładowy) Sojuza TMA-19. Domyślam się, że astropl połapie się za co, który wskaźnik/guzik odpowiada? ;D [/url]

Ja "leciałem" tylko w Sojuzie wersji 7-OK, gdy o komputerze na pokładzie można było tylko marzyć, ale nie mam jakiegoś zasadniczego problemu ze zidentyfikowanim co poniektórych przycisków, czy ich bloków. Najgorzej z tym z lewej strony, bo są mało czytelne.  Natomiast to, co jest wyświetlone na ekranie, to kaszka z mleczkiem :) Wyraźnie widać, że relizowany jest program 2F13 (zbliżenie), paliwa pozostało 561 kg, jest godzina 22:39:01, od zadanego momentu stoper naliczył 0 godzin, 26 minut 03,7 sekundy, nie ma łączności z KS020M, silniki DPO w tym momencie nie pracują, trwa zmiana orientacji statku, nie ma zgody na dalsze zbliżanie, nie pracuje silnik SKD , komputer pracuje w reżimie wskazań itd. itp.

Spoko, trzy dni czytania manualu i mogę lecieć  :D
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 23, 2010, 17:34 »
O kurczę, no to się sporo dowiedzieliśmy! :) Jak coś to pod podanym przeze mnie linkiem jest większa wersja.
Pytanie być może banalne, ale jak rozumiem ten ekran jest dotykowy, tak? Ucyfrowienie maszyn rosyjskich naprawdę kojarzy mi się z XXI wiekiem ;D

Spoko, trzy dni czytania manualu i mogę lecieć  :D

Taka łatwizna mówisz? ;)

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 23, 2010, 22:37 »
Pytanie być może banalne, ale jak rozumiem ten ekran jest dotykowy, tak?

Ewidentnie dotykowy.

Taka łatwizna mówisz? ;)

Sam widzisz... ;)
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 22:39 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 24, 2010, 22:54 »
Adamie, w swoim świetnym wstępie, w podpisie pod zdjęciem załogi, zamieniłeś kolejność: w środku Jurczychim - nie Walker.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 17, 2010, 22:34 »
Sprawa dotyczy lądowania i spraw bardziej przyziemnych dlatego wrzucam informację tutaj :

Szybszy powrót na Ziemię Sojuza TMA-19

"Rosyjski pojazd załogowy Sojuz TMA-19, który aktualnie zacumowany jest do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, będzie musiał powrócić na Ziemie kilka dni wcześniej. Oryginalnie, trzyosobowa załoga stanowiącą cześć Ekspedycji 25 - Rosjanin Fiodor Jurczichin oraz dwójka Amerykanów, Shannon Walker i Douglas Wheelock - mieli wrócić 30 listopada. Obecnie będzie to jednak 26 listopada z rezerwową datą przypadającą dzień później.

Powodem zmiany jest szczyt OBWE, który ma się odbyć w stolicy Kazachstanu, Astanie, pomiędzy 1 a 2 grudnia bieżącego roku. Aby zapewnić bezpieczeństwo delegacjom z różnych krajów, rząd Kazachstanu zdecydował o zamknięciu przestrzeni powietrznej nad całym krajem już od 28 listopada, a zatem lądowanie pojazdu kosmicznego nie będzie mogło się odbyć w pierwotnie zaplanowanym terminie.

Szczyt OBWE wymusił więc zmiany w dacie lądowania, które spowodowały również odmienną charakterystykę trajektorii lądowania pojazdu. Kierownik Lotów Załogowych rosyjskiej agencji kosmicznej zwrócił się więc do centrum kontroli misji i nakazał przeprowadzenie obliczeń, pozwalających na wyznaczenie nowej trajektorii oraz daty lądowania Sojuza TMA-19.

Nowy termin przypada prawdopodobnie na godzinę 8 rano czasu CET, 26 listopada - pojazd powinien wtedy wylądować w odległości około 70 kilometrów od miasta Arkałyk w centralnym Kazachstanie."

Źródło - kosmonauta.net

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 18, 2010, 10:35 »

Sprawa dotyczy lądowania i spraw bardziej przyziemnych dlatego wrzucam informację tutaj :

Nowy termin przypada prawdopodobnie na godzinę 8 rano czasu CET, 26 listopada - pojazd powinien wtedy wylądować w odległości około 70 kilometrów od miasta Arkałyk w centralnym Kazachstanie."

Odłączenie planowane jest 26 listopada o 02:19 CET, lądowanie o 05:46 CET.
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2010, 18:32 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 18, 2010, 17:42 »
Odłączenie planowane jest 26 listopada o 02:22 CET, lądowanie o 05:46 CET.

Aha, czyli jakieś 2 godziny przesunięcia, a więc zdaje się, że jedną orbitę wcześniej?

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 18, 2010, 18:32 »
Odłączenie planowane jest 26 listopada o 02:19 CET, lądowanie o 05:46 CET.

Aha, czyli jakieś 2 godziny przesunięcia, a więc zdaje się, że jedną orbitę wcześniej?

Na to wygląda.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 19, 2010, 16:30 »
Charakterystyka korytarza wejścia będzie inna w sytuacji szybszego powrotu? Mam na myśli przeciążenia na przykład..

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 19, 2010, 20:10 »
Charakterystyka korytarza wejścia będzie inna w sytuacji szybszego powrotu? Mam na myśli przeciążenia na przykład..

Nie, po prostu lądowanie będzie wyznaczone w innym miejscu, lub nie ze zwyczajowej (ale nie obligatoryjnej) tzw. pierwszej orbity dziennej.
Waldemar Zwierzchlejski

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 19, 2010, 20:10 »