Autor Wątek: Islandia w ESA  (Przeczytany 8197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
Islandia w ESA
« dnia: Listopada 10, 2017, 13:41 »
Islandia chce przystąpić do ESA. Szerzej w linku:
http://icelandnews.is/wiadomosci/z-kraju/wspolpraca-islandii-z-europejska-agencja-kosmiczna

P.S.: nie wiem czy warto zakładać nowy wątek na tę informację, ale nie wiedziałam gdzie ją zamieścić.
Nikon Action 10x50 CF :D

velo

• Gość
Odp: Islandia w ESA
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 10, 2017, 15:15 »
Fajny news.

Z drugiej strony widzę jak zabójczy byłby w Islandii słynny i mityczny georeturn :D

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 10, 2017, 15:24 »
Fajny news.

Z drugiej strony widzę jak zabójczy byłby w Islandii słynny i mityczny georeturn :D
             ... to maly kraj, wiele problemow np. z energetyka odnawialan rozwiazli od strzalu ...
Moze sie okazac, ze beda w stanie przeznaczyc na kosmos baaardzo znaczaca kase.
No i miejsca do stestowania lazikow wenusjanskich maja juz gotowe ... w jakims wulkanie;-) Z powazaniem
                         Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

velo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 10, 2017, 15:33 »
Ale co z tego, że dużą kasę przeznaczą. Ważniejsza kwestia to czy są podmioty i firmy, które będą mogły z sensem te fundusze zrealizować.

Inaczej może się pojawić pułapka, że praktycznie wszystkie projekty zostaną przejedzone na totalnie nieefektywne działania, ponieważ konkurencja będzie zbyt słaba.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 10, 2017, 15:33 »

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 10, 2017, 17:20 »
Widocznie kraj dojrzał do szerszej międzynarodowej kosmicznej współpracy, skoro pojawił się taki pomysł.
Skala osiągnięć nie będzie może nadzwyczajna , ale liczy się pewnie na konkretne korzyści.

Uwikłania kosmiczne Islandia ma już od dawna  :)
Kraina treningów astronautów programu Apollo.

“The most moon-like of the field areas”

The exposure of Apollo Astronauts to the geology of Iceland contributed greatly to the experience of Apollo astronauts as they prepared for lunar exploration and sampling. All the lunar landing crews benefited from examination of the varied rock assemblages found in glacial outwash channels that resemble the complexities of the lunar surface debris layer. Apollo 11,12, 15, and 17 explorations of lunar volcanic terrain also gained insights from exposure to the varieties of newly-formed volcanic rocks and structures found in Iceland.”

- Harrison Schmitt, Apollo 17 Astronaut

http://www.explorationmuseum.com/astronaut-training/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 10, 2017, 23:35 »
To jest naprawdę ciekawa informacja. Czy są jakieś islandzkie firmy kosmiczne? Zakładam, że jakieś downstreamowe z pewnością.

Na Islandii pewnie też można by postawić niezłą stację naziemną do obsługi satelitów na orbitach polarnych. Ot taki backup albo konkurencja dla stacji na Spitzbergenie.

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 11, 2017, 17:15 »
To jest naprawdę ciekawa informacja. Czy są jakieś islandzkie firmy kosmiczne? Zakładam, że jakieś downstreamowe z pewnością.

No właśnie... wydaje mi się, że zawstydziłbyś tutaj niektórych takim pytaniem :) Nie sądzę, przynajmniej ja nie słyszałam, a jak chcesz coś znaleźć w necie to niestety nic nie wyskakuje. Islandia nawet nie ma obserwatorium żadnego. Klub astronomiczny, do którego należę zbiera fundusze do budowy mini punktu obserwacyjnego niedaleko Reykjaviku. Dlatego zaskoczona byłam tą informacją. Plusem jest położenie Islandii, nietypowa geologia. No i wiadomo Islandia jest bogata, więc zawsze dobrze mieć takiego partnera.
Myślę, że Islandia więcej na tym skorzysta.
Nikon Action 10x50 CF :D

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 11, 2017, 18:32 »
Jaki czas temu probowala pojsc w strone rozwoju kosmonautyki Wyspa Man, o dziwo dosc szybko udalo im sie wejsc
w kilka projektow. Tak naprawde, to ile potrzeba inzynierow aby rozkrecic kosmiczna firme?;-) Z powazaniem
                                                                                                                                            Adam Przybyla

velo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 11, 2017, 20:09 »
Adamie, Wyspa Man to akurat zachęca bardziej kwestiami podatkowymi ;-)

Petite, to teraz pora na Ciebie byś założyła firmę w branży :D
Jak nie możesz nic znaleźć, to czasem samemu ten pierwszy krok trzeba wykonać ;-)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 11, 2017, 20:29 »
Adamie, Wyspa Man to akurat zachęca bardziej kwestiami podatkowymi ;-)

Petite, to teraz pora na Ciebie byś założyła firmę w branży :D
Jak nie możesz nic znaleźć, to czasem samemu ten pierwszy krok trzeba wykonać ;-)
           .. i moze w ta strone pojdzie Islandia? Poprzez ulgi dla osob, ktore beda chcialy tam zalozyc dzialanosc kosmczna?
Ogolnie, to wg mnie trudno oddzielic te dwie rzeczy nowe technologie i kosmos;-) Nic bardziej nie weryfikuje czy cos jest
naprawde dobre niz dzialania na pograniczu atmosfery;-) Z powazaniem
                                                                                                         Adam Przybyla

velo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 11, 2017, 20:37 »
...a potem obok Prince Polo będzie jeszcze szereg polskich spółek córek krajowych kosmicznych firm na Islandii. Szalone czasy ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 11, 2017, 20:51 »
Z drugiej strony Islandia do ESA by nie wydała więcej niż 2-5 M EUR. Nie sądzę, by było to więcej.

velo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 11, 2017, 20:57 »
W artykule z początku dyskusji była mowa o około 1M EUR.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 11, 2017, 21:05 »
W artykule z początku dyskusji była mowa o około 1M EUR.

Tyle, że to tak ten tego dość mało, biorąc pod uwagę różne infrastruktury ESA - to też jest część składki. Może 1 M EUR + wkłady? :)

velo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 11, 2017, 21:07 »
Może ;)

Pierszwy milion na obowiazkowa skladke a drugi milion na Polish, przepraszam Islandic Industry Incentive Scheme,

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 11, 2017, 21:07 »