Autor Wątek: Orbital Flight Test - pierwszy testowy lot statku Starliner  (Przeczytany 71323 razy)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
Odp: Orbital Flight Test - pierwszy testowy lot statku Starliner
« Odpowiedź #225 dnia: Grudnia 23, 2019, 07:49 »
Do końca tej dekady nie jest już tak daleko ;), chyba że miałeś na myśli lata 20.

dokładnie tak :) Myślałem rzecz jasna o latach 20-tych.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #226 dnia: Grudnia 23, 2019, 09:35 »
Pierwszy CST-100 otrzymał nazwę indywidualną, nawiązującą do statku badawczego Jacquesa Costeau - "Calypso". Takie imię nadała kapsule Sunita Williams, która będzie nią dowodziła w drugiej misji tego egzemplarza  8)
GG 8698011

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #227 dnia: Grudnia 23, 2019, 10:20 »
Sorry, ale czy Rosja/inne nacja mają swoje udziały w ISS nie protestują przed przylotem załogowej kapsuły, która wcześniej nie testowała manewru podejścia i dokowania do stacji ? Fajnie że Boeingowi w końcu zadziałały spadochrony, ale jeśli walą byki w sofcie ze zwykłą synchronizacją zegarów, a chcą robić autonomiczne dokowanie...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #228 dnia: Grudnia 23, 2019, 10:24 »
Dobre pytanie - o ile w przypadku SpaceX wcześniej chyba były takie komentarze ze strony Rosjan (nie ma zgody, będą opóźnienia itp) to teraz nic takiego nie widzieliśmy?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #228 dnia: Grudnia 23, 2019, 10:24 »

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #229 dnia: Grudnia 23, 2019, 10:57 »
A skoro był w pełni zautomatyzowany to telemetria musiała pokazywać zarówno to co Starliner robi w aktualnej chwili, jak i to co zamierza zrobić za 1, 3 czy 10 minut. A więc kontrolerzy na ziemi musieli z wyprzedzeniem dostać informację że Starliner poleci nieprawidłowym kursem lub włączy silnik w nieprawidłowym momencie.

Może zresztą dlatego mieli takie skwaszone miny jeszcze w czasie lotu Atlasa. Symulacje na ziemi poszły OK, ale jeszcze przed separacją od Atlasa Starliner zaczął przekazywać dane że zamierza lecieć nieprawidłowo. Być może liczyli że to tylko jakiś błąd w transmisji i poleci jednak dobrze, ale niestety. No ale nic, błąd software/timera naprawią, żadnego zagrożenia dla życia astronautów nie było (w razie powtórki problemu po prostu wrócą na ziemię bez dokowania), lądowanie było udane. Także następny lot może już być z ludźmi na pokładzie, nie ma co przedłużać opóźnień.

Jasne że mogą ludzie lecieć - przynajmniej z pierwszych miejsc zobaczą na własne oczy co ten software zrobi przy dokowaniu!
Nie na darmo Beoing uziemnia 737MAX - firma ma ewidentne problemy w tej dziedzinie i żadne kłapanie o "sukcesie" tu nie pomoże, żadne takie gadki tu nie pomogą albo bierzemy się za bary z problemem wieku młodzieńczego aby rzetelnie go wyeliminować ... albo liczymy ciała.

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #230 dnia: Grudnia 23, 2019, 13:37 »
Ja się tylko zastanawiam do czego będą te taksówki latały. Czy będzie coś oprócz ISS? Turystyka ? Bo innych celów nie widać.

Gdyby ISS było użytkowane do 2028 roku, a Starliner powstałby w terminie, to by było aż 10 lat lotów, w końcu od 2018 do 2028, no ale jeśli Starliner zacznie latać w 2021 a ISS do likwidacji w 2025, to wtedy faktycznie budowanie Starlinera nie ma żadnego sensu.

Dobre pytanie - o ile w przypadku SpaceX wcześniej chyba były takie komentarze ze strony Rosjan (nie ma zgody, będą opóźnienia itp) to teraz nic takiego nie widzieliśmy?

A co takie protesty Rosjan, by mogły zdziałać? przecież kolejny Starliner i tak wystartuje, a to czy się rozbije o ISS z załogą czy bez załogi, to przecież dla Rosjan nie ma żadnego znaczenia.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #231 dnia: Grudnia 23, 2019, 14:00 »

A co takie protesty Rosjan, by mogły zdziałać? przecież kolejny Starliner i tak wystartuje, a to czy się rozbije o ISS z załogą czy bez załogi, to przecież dla Rosjan nie ma żadnego znaczenia.

Mogę się tutaj mylić, ale decyzje co do akceptacji przylotów nowej generacji pojazdów do ISS zapadały wspólnie. Trzeba by się tutaj zagłębić w postanowienia i umowy partnerskie ISS.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #232 dnia: Grudnia 23, 2019, 16:30 »

Mogę się tutaj mylić, ale decyzje co do akceptacji przylotów nowej generacji pojazdów do ISS zapadały wspólnie. Trzeba by się tutaj zagłębić w postanowienia i umowy partnerskie ISS.

Rosjanie na pewno muszą przyklepać zgodę na taki lot. Przynajmniej tak było przy Dragonie więc tutaj będzie pewnie tak samo. Nie wiem jak inni partnerzy, ale podejrzewam że jest podobnie bo przecież poszczególne moduły są własnością danych państw.

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #233 dnia: Grudnia 23, 2019, 16:50 »
Boeing zwolnił swojego CEO. Oficjalnie w związku z 737 Max, ale umówmy się, zwalnianie na dzień przed Wigilią i dzień po zepsutej misji kosmicznej mówi samo za siebie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #234 dnia: Grudnia 23, 2019, 16:53 »
Boeing zwolnił swojego CEO. Oficjalnie w związku z 737 Max, ale umówmy się, zwalnianie na dzień przed Wigilią i dzień po zepsutej misji kosmicznej mówi samo za siebie.
Możesz podać jakiś oficjalny link ze strony Boeinga?

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #236 dnia: Grudnia 23, 2019, 17:53 »
https://boeing.mediaroom.com/2019-12-23-Boeing-Announces-Leadership-Changes
Hmm, wydaje mi się, że decyzja co do CEO tej firmy zapadła wcześniej, nie tego dnia. Raczej pewnie dymisja prezesa i wstawienie nowej osoby w tak dużej spółce to kilkugodzinny proces. Raczej bym obstawiał, że stało się to przed 21 grudnia.

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #237 dnia: Grudnia 23, 2019, 18:11 »
Rosjanie na pewno muszą przyklepać zgodę na taki lot. Przynajmniej tak było przy Dragonie więc tutaj będzie pewnie tak samo. 

A jeśli Rosja nie da zgody, a Starliner jednak do ISS poleci, to co wtedy się stanie?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #238 dnia: Grudnia 23, 2019, 18:58 »
Pierwszy CST-100 otrzymał nazwę indywidualną, nawiązującą do statku badawczego Jacquesa Costeau - "Calypso". Takie imię nadała kapsule Sunita Williams, która będzie nią dowodziła w drugiej misji tego egzemplarza  8)

Czy rzeczywiście ten sam egzemplarz ma lecieć w USCV-2?

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #239 dnia: Grudnia 23, 2019, 19:27 »

Może poproszą Muska to podrzuci im te kanapki w trybie pilnym poza kolejnością :P Swoją drogą to też był by niezły test jak by Musk zorganizował start w np. 48h. W końcu kapsuły i pierwsze stopnie ma, trzeba by mieć na zapasie 2 stopień i zorganizować to wszystko w miarę składnie. (Oczywiście z tym startem alarmowym z kanapkami to taki żarcik) :) ale...

Tu kolega podjął bardzo ważne i ciekawe zagadnienie. Po tym roku widać, że takie SpaceX spuściło z tonu i to bardzo. Ale! Przełomem właśnie będzie coś takiego, że mamy (jako ludzkość) system zdolny do lotu "za kilka dni" zamiast obecnych "za kilka miesięcy". Do tego doliczmy OBOWIĄZKOWE dokowanie do stacji kosmicznej na LEO w ciągu kilku godzi (ZAMIAST DNI) i wtedy będzie jakiś postęp.

Niestety mam obawy, że F9+Dragon2 nie będzie zdolny do takich podróży. Choćby taki maciupki hangar na LC-39A nie zwiastuje niczego dobrego w tym temacie. Ale może kiedyś SpaceX dojdzie do momentu (przez ilość startów), że będą STALE mieli F9 gotowego do lotu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2019, 19:28 wysłana przez perian »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #239 dnia: Grudnia 23, 2019, 19:27 »