Ankieta

Gdzie będziemy w 2069 roku?

Niewiele się zmieni - obecność na LEO, misje bezzałogowe dalej
2 (8%)
Pełna komercjalizacja LEO (stacje, hotele i habitaty), baza naukowa na Księżycu (odpowiednik ISS)
9 (36%)
Pełna komercjalizacja LEO, pełna komercjalizacja Księżyca, bez misji marsjańskiej, bez górnictwa na planetoidach
0 (0%)
Pełna komercjalizacja LEO, pełna komercjalizacja Księżyca, bez misji marsjańskiej, próby górnictwa na planetoidach
2 (8%)
Pełna komercjalizacja LEO,  pełna komercjalizacja Księżyca, pojedyncze misje marsjańskie, pojedyncze górnictwo na planetoidach
3 (12%)
Pełna komercjalizacja LEO,  pełna komercjalizacja Księżyca, baza na Marsie (odpowiednik ISS), ograniczone górnictwo na planetoidach
4 (16%)
Pełna komercjalizacja LEO,  pełna komercjalizacja Księżyca, pełna komercjalizacja Marsa, pełne górnictwo na planetoidach
0 (0%)
Pełna komercjalizacja LEO,  pełna komercjalizacja Księżyca, pełna komercjalizacja Marsa, pierwsze załogowe misje do Wenus i planetoid
4 (16%)
Inne (dodaj swoją odpowiedź w komentarzu)
1 (4%)

Głosów w sumie: 23

Głosowanie skończone: Sierpnia 03, 2019, 13:02

Autor Wątek: Kolejne 50 lat...  (Przeczytany 5916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Kolejne 50 lat...
« dnia: Lipca 20, 2019, 13:02 »
50 lat od lądowania na Księżycu to z pewnością świetny moment, by spojrzeć nie tylko wstecz, ale i w przyszłość.

Stworzyłem taką ankietę - gdzie człowiek się znajdzie do 2069 roku? Dałem opcje od "nic nowego" do "pełnego rozpędu".

Osobiście jestem za dojściem do stanu pełnej komercjalizacji Księżyca i pierwszej bazy na Marsie. Wydaje mi się, że gdy Księżyc stanie się ciekawym ekonomicznie miejscem (co zajmie 20 lat?), największe wydatki pójdą na Czerwoną Planetę i budowę odpowiednika ISS na powierzchni tej planety. W międzyczasie "nieco", ale raczej tylko "nieco" górnictwa kosmicznego może nastąpić - moim zdaniem raczej w większości bezzałogowego, ale być może z pewnymi misjami załogowymi do cenniejszych obiektów. :)

(Oczywiście misje bezzałogowe nie są tutaj przedmiotem dyskusji - to możemy zrobić oddzielny wątek :) )

Jak uważacie? Ankietę otworzyłem na 14 dni.

Jeśli czegoś brakuje - dajcie znać mi w PW. :)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
Odp: Kolejne 50 lat...
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 20, 2019, 15:23 »
Dla miłośników absurdów polecam dodać stację na Tytanie i orbitalny habitat w układzie Neptuna ;)

Bardziej zaś serio - LEO to już standard, więc chyba gorzej być już nie może, sądzę, że mimo wszystko do tego 2069 na pewno będzie funkcjonować już pokaźna placówka księżycowa, a być może nawet dwie (chińska i międzynarodowa, ta z namaszczeniem Jankesów). Mars na serio czyli załogowo to tak naprawdę końcówka tego wieku, gdzieś lata 80-te, planetoidy - tym być może zainteresują się w tym samym czasie prywaciarze. Placówka marsjańska na kształt wcześniejszej księżycowej - to najwcześniej początek 22 wieku, a o lotach dalej czy w kierunku Wenus to już lepiej nie myśleć ;)
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2019, 15:27 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 20, 2019, 15:53 »
Z tym gorzej niż LEO to bym tak nie "przesadzał". A nuż się zdarzy kilka kolizji na LEO + jakiś lokalny konflikt, w którym zostaną rozwalone satelity i pyk - będzie zbyt niebezpiecznie na LEO!

Borys

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 20, 2019, 20:40 »
Księżyc, Mars i być może Wenus to kwestia najbliższych dwóch dekad - niezbędne narzędzia już powstają. Żeby latać dalej, potrzebna zainwestować w coś innego niż napęd chemiczny. Jeżeli będzie wola polityczna i znajdą się na to (stosunkowo nieduże) pieniądze, to za pól wieku będziemy latać po całym Układzie Słonecznym. Jeżeli tego zabraknie, to zatrzymamy się na Marsie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 20, 2019, 20:40 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 21, 2019, 10:53 »
Borysie, technologicznie (napędy, możliwość wyniesienia "konstrukcji" na orbitę, jej złożenie) może i tak jest. Raczej obawiam się o ludzką część tego "równania". Tu jest słabiej - to wspomniane przez Ciebie "narzędzie" może nie powstać na czas. Ale możliwe, że rzeczywiście w dwie dekady technicznie możliwe będą loty zapoznawcze do Marsa, Wenus czy planetoid (przynajmniej NEO) - inna sprawa, czy zostaną przeprowadzone.

Ja bym nieco mniej optymistycznie dał raczej "trzy dekady" niż dwie.

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 22, 2019, 09:59 »

Zwracam uwage, ze komercja to nowe podejscie do tematu jak narazie to motorem zawsze bylo cos innego
i nawet teraz mozna ja traktowac w kategoriach ... potencjalnej mozliwosci;-)
Z powazaniem
                       Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 23, 2019, 16:50 »
Zachęcam do głosowania! Póki co (przynajmniej dla mnie) wyniki są dość "sceptyczne"!

Offline marekfk

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 23, 2019, 19:07 »
ja bym tak typował:
Pełna komercjalizacja LEO,  pojedyńcze bazy naukowe na księżycu mooże jakaś jedna komercyjna, pojedyncze misje marsjańskie

Spodziewał bym się co najmniej dwóch baz na księżycu (US+EU+?) oraz Chińska.
Oraz jednego może dwóch, trzech lotów na marsa,
górnictwo w asteroidach, hmm raczej nie.

edit:
Jest jeszcze jedna opcja do dodania do ankiety:)
Za 50 lat będą się zastanawiać i długie dyskusje na forach prowadzić czy było to lądowanie na księżycu 100 lat temu czy nie.
A jeżeli nie, to czy to w ogóle przy ówczesnym stanie techniki było by to do zrealizowania. :D
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2019, 19:19 wysłana przez marekfk »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 26, 2019, 00:25 »

edit:
Jest jeszcze jedna opcja do dodania do ankiety:)
Za 50 lat będą się zastanawiać i długie dyskusje na forach prowadzić czy było to lądowanie na księżycu 100 lat temu czy nie.
A jeżeli nie, to czy to w ogóle przy ówczesnym stanie techniki było by to do zrealizowania. :D

Stanowczo protestuje! Tego nie dodam do ankiety! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 28, 2019, 00:37 »
Zachęcam kolejne osoby do oddawania głosu w tej ankiecie! :)

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 28, 2019, 10:00 »
... komercja albo smierc;-) Z powazaniem
                                                 Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 02, 2019, 21:51 »
Ankieta się jutro kończy! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 03, 2019, 19:20 »
No i mamy wyniki. Moim zdaniem dość zaskakujące - na tym forum są jak gdyby dwie frakcje:

- "pesymistów", uważających, że w ciągu najbliższych 50 lat powstanie jedynie baza naukowa na Księżycu
- "optymistów", uważających, że w ciągu tych 50 lat człowiek dotrze na Marsa w jakiejś formie (mniejszej czy większej) oraz być może wykona i innego typu loty.

Bardzo ciekawe! Ja osobiście uważam, że sektor komercyjny w ciągu 50 lat da duży impuls do lotów poza otoczenie Ziemi. Nie wydaje mi się, aby działania pozostały tylko na LEO.

Z chęcią przeczytałbym opinię jednego z "pesymistów" w tym względzie. :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 03, 2019, 21:48 »
Zebraliśmy mało głosów by mówić o jakiejś statystyce, ale poza grupką "pesymistów" (9 głosów), reszta rozkłada się w miarę równomiernie - czyli że trudno wyrobić sobie opinię na temat tak odległej przyszłości.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 04, 2019, 22:28 »
Też prawda - pozostałe głosy wydają się być równomierne. Szkoda, że nie udało się uzyskać więcej głosów. Wtedy można by zobaczyć, jaki jest stosunek "pesymistów" do "optymistów".

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 04, 2019, 22:28 »