Autor Wątek: Mars Pathfinder  (Przeczytany 77178 razy)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
Odp: Mars Pathfinder
« Odpowiedź #75 dnia: Grudnia 06, 2015, 14:07 »
Można by wysłać misję złożoną z miniroverow. tylko ile aparatury naukowej by one zabrały?

Dokładnie. Pathfinder to była misja demonstracyjna, miała przede wszystkim pokazać nową metodę "PAC"lądowania, sprawdzić zastosowanie łazika w otaczającym terenie, misja bardziej inżynieryjna niż naukowa. W dobie trabanta-kombajna Curiosity, wysyłanie nawet za jednym razem kilku takich prostych kurdupli rzędu Sojourner nie ma już najmniejszego sensu.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 06, 2015, 19:01 »
Telewizja dziś jest już medium w dużym stopniu przestarzałym. Dla młodszych internet jest atrakcyjniejszy. Spada czas poświęcony na oglądanie TV. Coraz więcej młodych ludzi po prostu nie posiada nawet  telewizora. Ma się w sieci to co się chce . I dla mnie 4  lipca 1997 kojarzy się ze śledzeniem w TVP tego co się działo na Marsie. Wtedy  zaczęła   się   obecność ludzkości w rejonie Marsa, która trwa nieprzerwanie do dziś.

Online ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 06, 2015, 19:33 »
Oj nie tak nieprzerwanie,  zwłaszcza na powierzchni planety. Od końca misji Pathfindera czyli koniec września 1997 na Marsie nie było działających robotów do pamiętnego 4 stycznia 2004 gdy przybył Spirit. Ale rzeczywiście od chwili lądowania Pathfindera w okolicy Marsa jakaś sonda przesyła dane :-) Otóż pod koniec misji MPF przybył Mars Global Surveyor który przez lata do listopada 2006przesyłał dane z orbity Marsa B-) Więc z lądowaniem Pathfindera zaczęła się nowa era badań Marsa która trwa do dziś B-)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 07, 2015, 11:15 »
Wracając jeszcze do kwestii wysłania kolejnego łazika w gabarytach Sojourner'a, to na rok 2001 był planowany strzał Mars Surveyor 2001 z łazikiem Marie Curie. Łazik ten - w przeciwieństwie do Sojourner'a, który zjechał sobie po rampie na grunt - miał zostać opuszczony na powierzchnię za pomocą ramienia. Lądownik miał zresztą wyglądać całkowicie inaczej niż Pathfinder, a gdy projekt ostatecznie zarzucono - stawiając na dużo większe łaziki bliźniacze - to w późniejszym okresie na jego bazie skonstruowano misję Phoenix.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2015, 17:02 wysłana przez station »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 07, 2015, 11:15 »

Online ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 05, 2016, 08:19 »
My tu gadu gadu o Juno i Jowiszu a wczoraj minęła 19 rocznica lądowania Pathfindera z Sojournerem w Dolinie Aresa  :)
O rocznicy to ja wczoraj pamiętałem tylko, że nie miałem czasu o tym przypomnieć na Forum   ;)

A ustosunkowując się do powyższego postu station - miniłazik Maria Curie planowany dla misji Mars Surveyor 2001 Lander jest (bo go zbudowany tylko zalega gdzieś w labie albo muzeum), bliźniaczo podobny do Sojounera tylko ma więcej urządzonek naukowych. Poniżej fotka z testów lądownika i Marysi  :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Surveyor_2001

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 09, 2016, 21:08 »
Archiwalny program "Marsjańska noc w jedynce" z 4 Lipca 1997 roku z okazji wydarzenia jakim było lądowanie Pathfindera. Jak ten czas leci - 18 lat - i pomyśleć ile dowiedzieliśmy się o naszym czerwonym sąsiedzie od Pathfindera. Ile sukcesów, porażek i nowych odkryć.

Oglądałem ten program (i całą noc aż do rana) razem z żoną, szczerze mówiąc wtedy spodziewaliśmy się czegoś znacznie bardziej spektakularnego, ale wtedy nie bardzo jeszcze wiedziałem co to jest Pathfinder i w ogóle co to za misja.
Dzięki za przypomnienie fragmentu tego programu. :)
The Dark Side of the Moon

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #81 dnia: Lipca 10, 2016, 09:50 »
Archiwalny program "Marsjańska noc w jedynce" z 4 Lipca 1997 roku z okazji wydarzenia jakim było lądowanie Pathfindera. Jak ten czas leci - 18 lat - i pomyśleć ile dowiedzieliśmy się o naszym czerwonym sąsiedzie od Pathfindera. Ile sukcesów, porażek i nowych odkryć.

Oglądałem ten program (i całą noc aż do rana) razem z żoną, szczerze mówiąc wtedy spodziewaliśmy się czegoś znacznie bardziej spektakularnego, ale wtedy nie bardzo jeszcze wiedziałem co to jest Pathfinder i w ogóle co to za misja.
Dzięki za przypomnienie fragmentu tego programu. :)

Ja pamiętam zapowiedzi "podróży po Marsie" w TVP1 :) "Marsjańska noc w jedynce" to był typowy "studyjny vintage" utrzymany (niezamierzenie zakładam) w klimatach lat 80-tych :)  Ale najważniejsza była merytoryka, a nie wystrój studio. Wypowiadali się czołowi polscy astonomowie, a gościem specjalnym był Charles Duke, który akurat wizytował Polskę.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #82 dnia: Grudnia 04, 2016, 19:29 »
20 lat od startu misji Mars Pathfinder a strona wciąż działa! :)
http://mars.nasa.gov/MPF/index0.html

Online ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #83 dnia: Grudnia 04, 2016, 20:35 »
Dzięki Kanarku o przypomnieniu rocznicy. To już 20 lat od startu Mars Pathfindera. Łojejku jak ten czas leci. Pathfinder okazał się prawdziwym Szukaczem Ścieżek dla misji Mars Exploration Rovers oraz pośrednio dla łazika Curiosity  :)
Mars Pathfinder początkowo miał być pierwszą misją programu Mars Environmental Survey (MESUR) - sieci bodajże kilkunastu lądowników, jakie planowano w pierwszej połowie lat 90tych wysłać na Marsa. Potem NASA rozmyśliła się i wybrała program Surveyor zaś z MESUR pozostał jedyny Pathfinder z Sojournerem. Ciekaw jestem czy lądowniki innych misji MESUR też miały przewieźć miniłaziki typu Sojourner czy Maria Curie?  :)

P.S. Strona MPL pomimo braku spektakularnych sukcesów też działa:
https://mars.jpl.nasa.gov/msp98/
Myślę, że warto zachować takie kwiatki dla potomności  8) 20 lat w internecie to jak setki lat w historii w realu  ;)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2016, 20:38 wysłana przez ekoplaneta »

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 05, 2016, 08:22 »
Six Wheels on Martian Regolith: 20 Years Since NASA's Pathfinder Mission Launched to the Red Planet
By Ben Evans

Pathfinder would be the United States’ third mission to actually touch down on the Martian surface, after the twin Viking landers, but never before had a wheeled vehicle successfully conducted a full program of scientific exploration on the Red Planet. However, unlike Viking’s use of liquid-fueled rockets to alight on the surface at 5 mph (8 km/h), Pathfinder would adopt a quite different Entry, Descent and Landing (EDL) regime. It would employ a 41-foot-diameter (12.7-meter) supersonic parachute, a trio of solid-fueled rockets, and an array of giant, multi-lobed airbags to effect a somewhat harder touchdown at 35 mph (56 km/h). The lander would deploy three ramp-like “petals” and the 25-pound (11.5-kg) rover would drive onto the surface. In June 1995, engineering tests of the parachute system were successfully completed in the desert of Yuma, Ariz., together with evaluations of the solid-fueled motors at the China Lake Naval Weapons Center in Ridgecrest, Calif.

http://www.americaspace.com/?p=96845#more-96845

Offline Slavin

• Weteran
  • Ciekłym metanem i ciekłym tlenem LCH4/LO2 Methalox
« Odpowiedź #85 dnia: Maja 07, 2017, 10:01 »
Cztero-odcinkowy ciekawy angielski dokument edukacyjny o pamiętnej i o udanej misji badawczej Mars Pathfindera latem 1997 roku który jednak został upubliczniony w angielskiej i w amerykańskiej TV dopiero dwa lata później w 1999 roku.

Ten poczwórny angielski dokument jest poczwórnie podzielony najpierw na początkowe/wczesne przygotowania do tej badawczej misji zaczęte wczesną wiosną 1995 roku, budowę badawczego Pathfindera i równoległą/jednoczesną/osobną budowę badawczego Sojournera, konieczne testy koniecznie potrzebnych temu badawczemu lądownikowi poduszek powietrznych amortyzujących jego twarde lądowanie w docelowo sondowo badanym popowodziowym regionie Ares Valles (w pobliżu miejsca wcześniejszego o równo 21 lat udanego lądowania amerykańskiego marsjańskiego lądownika badawczego Viking 1 latem 1976 roku) i montaż tego badawczego lądownika i równoległy/jednoczesny/osobny montaż jego dodatkowego badawczego łazika i jego integrację z tą jednorazową chemiczną cywilną rakietą orbitalną Delta 2 jednorazowego użytku a potem udany start tej jednorazowej chemicznej cywilnej rakiety orbitalnej Delta 2 jednorazowego użytku z tą wysłaną sondą badawczą dnia 4 grudnia 1996 roku a następnie stałe śledzenie na bieżąco tego jej równo siedmio-miesięcznego lotu tej wysłanej sondy badawczej i słuszny ostatni stres towarzyszący tym jej ostatnim "siedmiu minutom horroru".

To demoniczne określenie trwale przyjeło się w tej państwowej/rządowej amerykańskiej agencji NASA jednak dopiero potem w znacznie późniejszym czasie.

A ta ostatnia czyli część czwarta poświęcona jest zaś wylącznie i tylko tej samej i najcenniejszej badawczej fazie naukowej tej pamiętnej i udanej misji badawczej na sondowo badanej powierzchni Marsa w jej najbardziej owocnym i w jej najbardziej produktywnym okresie:

Od dnia 5 lipca 1997 roku aż do jej ostatecznego końca pod koniec września 1997 roku.

« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2026, 05:29 wysłana przez Slavin »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #86 dnia: Maja 07, 2017, 10:27 »
Fajne linki! Dzięki! :)

Offline Slavin

• Weteran
  • Ciekłym metanem i ciekłym tlenem LCH4/LO2 Methalox
« Odpowiedź #87 dnia: Maja 07, 2017, 11:18 »
Angielski dokument edukacyjny z lat 90-tych ubiegłego XX wieku z angielskiej i z amerykańskiej TV w którym jest znacznie więcej kolorowych i technicznych detali z tej pamiętnej i udanej misji badawczej Mars Pathfindera latem 1997 roku:

Między innymi są pełne symulacje startu tej jednorazowej chemicznej cywilnej rakiety orbitalnej Delta 2 jednorazowego użytku z tą wysłaną sondą badawczą dnia 4 grudnia 1996 roku i poszczególne separacje jej poszczególnych dodatkowych dziewięciu bocznych jednorazowych stałopaliwowych rakiet pomocniczych chemicznie spalających swoje pokładowe chemiczne paliwo stałe i jej dwóch jednorazowych ropnych stopni rakietowych chemicznie spalających swoją pokładową ciekłą chemiczną mieszankę RP-1/LO2 Keroloks oraz pełna symulacja tego udanego lądowania:

Fazy gorącego tarcia tego lądownika badawczego ogniście przechodzącego przez tą bardzo rzadką marsjańską atmosferę Marsa i kolejnej fazy otwarcia jego spadochronu i następnej fazy wielokrotnego odbijania tego wielokrotnie odbijanego lądownika badawczego w potrzebnych jemu amortyzujących poduszkach powietrznych amortyzujących to jego udane lądowanie na tym sondowo badanym wciąż tajemniczym Marsie.

« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2026, 05:54 wysłana przez Slavin »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 17, 2017, 22:20 »
A  tak się zastanawiam - czy dziś "w miarę tanio" dałoby się zrobić kopię Pathfindera? Może udało by się to to wysłać jako ładunek poboczny wraz z "ważnym lądownikiem" albo "ważnym orbiterem" na Marsa?

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 18, 2017, 20:11 »
Zrobić myślę, że by się dało bezproblemowo taniej, natomiast wysłanie czegoś takiego nie ma już najmniejszego sensu, może kiedyś w przypadku eksploracji np.Tytana....
Wiadomo, misja to był jeden wielki eksperyment z poduszkami i pierwsze nieśmiałe próby posadzenia i sterowania czterema tj. sześcioma kół(ecz)kami na powierzchni Marsa. Taka w sumie nieco jeszcze droga zabawka do sprawdzenia na Marsie, nie to co późniejsze MER'y o Curiosity nie wspominając.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 18, 2017, 20:11 »