Autor Wątek: Jak narodził się czas: Kwantowe pętle opisują ewolucję Wszechświata  (Przeczytany 3572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
"Czym był Wielki Wybuch i co działo się przed nim? Próbę odpowiedzi na to pytanie podjęli naukowcy z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego. W ramach pętlowej grawitacji kwantowej zaproponowali nowy model teoretyczny, który może służyć do zweryfikowania hipotez o wydarzeniach sprzed Wielkiego Wybuchu. Przełomowe znaczenie modelu polega na tym, że jako jeden z nielicznych opisuje pełną teorię Einsteina, a nie tylko jej znacznie uproszczone przybliżenie.

W najnowszej pracy, która wkrótce ukaże się na łamach prestiżowego czasopisma Physical Review D, fizycy z Uniwersytetu Warszawskiego przedstawili nowy model teoretyczny kwantowej grawitacji, opisujący wyłanianie się czasoprzestrzeni ze struktur istniejących przed Wielkim Wybuchem. Jako jeden z nielicznych, model opisuje pełną teorię względności Einsteina, jest też całkowicie spójny matematycznie. „Zastosowane rozwiązania pozwalają nam śledzić ewolucję Wszechświata w sposób znacznie poprawniejszy fizycznie niż w dotychczasowych modelach kosmologicznych” – mówi prof. dr hab. Jerzy Lewandowski z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego (FUW).

Do odwzorowania Wszechświata w skali kosmologicznej używa się ogólnej teorii względności, a do opisu rzeczywistości atomowej – mechaniki kwantowej. Obie teorie powstały na początku XX wieku. Od tego czasu ich skuteczność została potwierdzona w najbardziej wyrafinowanych eksperymentach i obserwacjach. Problem w tym, że teorie te są wzajemnie sprzeczne."

Fragment artykułu z kosmonauty - link.

Bardzo intrygujący, myślicie że dalsze efekty rozwijania tego modelu, mogą być zaskakujące? ;)

axion

• Gość
Odp: Jak narodził się czas: Kwantowe pętle opisują ewolucję Wszechświata
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2011, 21:30 »
Pole skalarne to dla mnie rzeczywiście ciekawy pomysł. Ale ograniczoność mojego aparatu matematycznego nie pozwala mi na zrozumienie pracy naukowej fizyków z UW: Gravity quantized: Loop quantum gravity with a scalar field, natomiast z samej informacji prasowej nie wynika za dużo, która została przygotowana tak aby "zachować jak największą zgodność między wymogami popularyzacji a poprawnością naukową opisywanego modelu". Zastanawia mnie jak naprawdę nowatorska jest ta praca? Czy będzie miała znaczący wpływ, czy może to tylko kolejna zawikłana teoria? Jak zaznacza prof. Lewandowski, to dopiero początek. Niemniej cieszy mnie, że teoretycy z UW wykazują aktywność w tym obszarze. Problematyka grawitacji kwantowej to bardzo trudny problem w fizyce. Między innymi tą problematyką zajmował się Feynman, który był uczestnikiem konferencji poświęconej grawitacji w Warszawie w 1962 roku.

Edit: Jeśli jesteśmy już przy kwantach to warto polecić wideo o w Singapurze, w którym pracują również Polacy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2011, 21:43 wysłana przez axion »

jch

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2011, 02:54 »
która została przygotowana tak aby "zachować jak największą zgodność między wymogami popularyzacji a poprawnością naukową opisywanego modelu".

Klik! Polecam zwrócić uwagę na źródło, porównać z prawdziwym źródłem i wnioski wyciągnąć we własnym zakresie.

Co do Lewandowskiego, od lat jest uznawany na świecie za autorytet w dziedzinie kwantowej grawitacji, zwłaszcza pętlowej grawitacji kwantowej LQG. Jego pracom są poświęcane wątki na anglojęzycznych forach fizycznych, jego nazwisko znajdziemy w pracach cytowanych przez angielską Wikipedię przy haśle "quantum gravity", jego praca wspólnie z Ashtekarem (też nazwisko-legenda) została zaliczona do wąskiego grona najważniejszych prac opublikowanych w czołowym czasopiśmie z zakresu kwantowej grawitacji "Classical and Quantum Gravity".

Niestety, w Polsce przy tematach kosmologicznych zazwyczaj promuje się nieco innych ludzi.

axion

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2011, 15:18 »
Klik! Polecam zwrócić uwagę na źródło, porównać z prawdziwym źródłem i wnioski wyciągnąć we własnym zakresie.

Myślę, że takie uwagi nie pasują do tego wątku. Ale jeśli temat został poruszony to z moimi wnioskami można zapoznać się tutaj: link.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2011, 15:18 »