Autor Wątek: Komercyjny lot wokół księżyca ...  (Przeczytany 73853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Komercyjny lot wokół księżyca ...
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 07, 2011, 01:21 »
Nie pisałem, że jest coś zdrożnego w wykorzystaniu sprzętu opracowanego za państwowe pieniądze (póki co, wszyscy latają w państwowych Sojuzach, innej drogi nie ma), ale że zdrożnym by było, gdyby państwo takie wycieczki turystom fundowało, zamiast posyłać np. naukowców. Sprawy mają się jednak odwrotnie - to nie rosyjski program kosmiczny funduje wycieczki turystom, ale turyści (w jakimś tam stopniu) utrzymują rosyjski program kosmiczny.

Nie pisałem o Sojuzie, tylko o wartej 100 mld ISS, zresztą z tego co pamiętam przy pierwszym kosmicznym turyście NASA poruszała ten temat (i chwała jej za to). Generalnie turyści ci zapłacili tylko i wyłącznie stronie Rosyjskiej za lot Sojuzem, pobyt na stacji dostali jak gdyby gratis, a zważywszy,, że stacja w większości został opłacona za pieniądze podatników, nie jest to do końca ok.

Hmm.. chyba zapominasz, że turyści którzy wykupili wycieczki w Space Adventures i polecieli na Stację ISS rosyjskimi Sojuzami, w gruncie rzeczy byli ograniczeni tylko do rosyjskiej części stacji. Po amerykańskiej części byli 'oprowadzani' (coś jak zwiedzanie w muzeum), także to nie jest tak, że Rosjanie pomagają w rozwoju tej turystyki, a dla "burżujów" otwiera się dostęp do całej Stacji ISS.

X15

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 07, 2011, 01:29 »
No ale Rosyjski moduł sam tam w przestrzeni nie lata, tak więc chcąc nie chcą korzystali z czegoś co nie miało służyć jako hotel ... ale w sumie nie ma o czym gadać :)

X15

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 07, 2011, 01:37 »
Odwieczna dyskusja kapitalizm vs. socjalizm.

Owszem, przeciętny Kowalski najchętniej utopiłby w łyżce wody każdego, komu powodzi się lepiej niż jemu, więc krezus w kosmosie nie przypadnie mu do gustu. Przeciętny Smith jednak wierzy w sukces, ludzi którzy go odnieśli podziwia i stara się na nich wzorować. I być może dlatego niejeden Smith w kosmos lata lub poleci, a Kowalski nie.

Przepraszam że się wtrącam ale cóż to za stereotypy?

Stereotyp przeciętnego Polaka. Nie wiesz w jakim to kraju żyjemy? ;) Borys doskonale streścił na czym polega "nasz problem", jako narodu. Ostatnio nawet spotkałem się z kilkoma cechami, które dobrze identyfikują prawdziwych Polaków, wśród nich chamstwo, zawiść czy dziadostwo. Nie oszukujmy się ;)

Chciałbym też przypomnieć, abyśmy trzymali się tematu (na wszelki wypadek).

JESTEŚMY DZIWNYM NARODEM ... Z JEDNEJ STRONY DUMNI I CZASAMI AŻ PYSZNI, WRĘCZ CZUJĄCY SWOJĄ WYŻSZOŚĆ NAD INNYMI, A Z DRUGIEJ STRONY SAMI O SOBIE MÓWIMY W TEN SPOSÓB ... NIE ROZUMIEM TEGO, ZDARZAŁO MI SIĘ BYWAĆ ZA GRANICA, MAM RODZINĘ ZA GRANICĄ, MAM ZNAJOMYCH ZZA GRANICY I BARDZO CZĘSTO SPOTYKAM SIĘ Z POZYTYWNYMI OPINIAMI O NASZYCH RODAKACH (JESTEŚMY PRACOWICI, MAMY BARDZO DUŻO MŁODYCH I INTELIGENTNYCH LUDZI, MOŻNA NAPRAWDĘ DŁUGO WYMIENIAĆ), TAK WIĘC - PRZEPRASZAM ZA UŻYTE SFORMUŁOWANIE - NIE GNÓJMY SIĘ SAMI !!! A TAK W OGÓLE WRÓĆMY DO TEMATU LOTU WOKÓŁ KSIĘŻYCA !!!

axion

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 07, 2011, 20:41 »
Ja mam tylko sugestię, czy kolega X15 byłby w stanie posługiwać się odrobinę bardziej profesjonalnym procesem redakcyjnym własnych postów? Pisanie wielkimi literami w internecie oznacza zazwyczaj krzyk. Kompletnie nie rozumiem w jakim celu ozdabiać je jeszcze na czerowono. Naprawdę nie przyjemnie czyta się taką pstrokaciznę.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 07, 2011, 20:41 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 30, 2011, 12:35 »
Ostatnio firmy kosmiczne przyjęły zwyczaj, by uroczyście obwieszczać swoje plany: zapowiada się konferencję prasową, podczas której dopiero czegoś ważnego się dowiemy. Teraz coś podobnego robi Space Adventures. SA zapowiada telekonferencję mającą na celu "to Announce Circumlunar Mission Developments and Market Outlook for Orbital Spaceflight".

Szczegóły:

WHO: Eric Anderson, Chairman of Space Adventures, Richard Garriott, Vice-Chairman of Space Adventures and 1st Second Generation American Astronaut
WHEN: Thurs., May 5, 2:30 p.m. (EDT)
RSVP: Please contact Stacey Tearne at +1 202 256 7917 to request dial-in information.

Źródło: http://www.parabolicarc.com/2011/04/29/space-adventures-announce-circumlunar-flight-news/

Czyżby mieli powiedzieć, że maja drugiego pasażera? Albo chcą w ten sposób tylko rozreklamować swoją ofertę.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 30, 2011, 13:12 »
Warto zobaczyć! 20:30 CEST jest dobrym terminem - o ile oczywiście prom nie będzie aż tak opóźniony. :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 30, 2011, 13:58 »
Na konferencji będzie też ten pierwszy turysta. Chyba będzie warto obejrzeć:)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 30, 2011, 15:13 »
No ciekawa sprawa..... Jaka szkoda, że nie mam stałego łącza do netu w domu  :P
Tyle imprez mi odpada........................

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 30, 2011, 15:49 »
O ile dobrze zrozumiałem, to nie będzie to webcast, ale telekonferencja dla zaproszonych mediów lub tych, które się wproszą. Na wszelki wypadek podaję ze strony SA namiary na osobę kontaktową w tej sprawie:

Stacey Tearne, Vice President, Communications
+1 703 894-2192 direct dial, +1 703 524-7176 fax
stearne@spaceadventures.com

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 30, 2011, 19:47 »
O ile dobrze zrozumiałem, to nie będzie to webcast, ale telekonferencja dla zaproszonych mediów lub tych, które się wproszą. Na wszelki wypadek podaję ze strony SA namiary na osobę kontaktową w tej sprawie:

Stacey Tearne, Vice President, Communications
+1 703 894-2192 direct dial, +1 703 524-7176 fax
stearne@spaceadventures.com

Tak czy inaczej o sprawie dowiem się kilka dni po imprezie. Chyba, ze w TV pokażą, ale chyba na to nie ma co liczyć  :P
A może jednak........?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 01, 2011, 00:59 »
Tak czy inaczej o sprawie dowiem się kilka dni po imprezie. Chyba, ze w TV pokażą, ale chyba na to nie ma co liczyć  :P
A może jednak........?

Raczej nie. Jeżeli będzie to coś atrakcyjnego to kilka godzin po ymprezie można spodziewać się jakichś artykułów na ten temat.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 06, 2011, 21:40 »
Telekonferencja odbyła się, a relacja znajduje się na stronie Space Adventures. Drugie miejsce w Sojuzie w locie wokół Księżyca nadal niesprzedane. Podano natomiast informacje, jak ten lot miałby się odbyć. Uzgodniono to z RSC Energia.

A więc podstawą będzie zmodyfikowany Sojuz-TMA, uzupełniony o drugi moduł orbitalny. Moduł ten zostanie osobno wyniesiony na orbitę razem z modułem silnikowym Block DM, a połączenie nastąpi na LEO. SA przewiduje, że lot ten odbędzie się w 2015 r. Jak przypuszczam, o ile zostanie sprzedany drugi bilet.

A oto obrazek projektowanego kompleksu wokółksiężycowego:

Poza tym SA opowiadał o swoich ogólnych prognozach dotyczących turystyki kosmicznej, ale to chyba możemy sobie darować.

Źródło: http://www.spaceadventures.com/index.cfm?fuseaction=news.viewnews&newsid=827
Mała galeria obrazków: link.
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2011, 21:49 wysłana przez JSz »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 06, 2011, 23:47 »
Krótki opis tej informacji także na kosmonaucie.

Tak sobie patrzę na ten moduł orbitalny i zastanawiam się jak oni myślą w 4 lata nadać temu odpowiednią "certyfikację". Wątpię aby coś takiego powstało. Już chyba bardzie realne będzie kupienie kapsuły Dragon, która da trochę tych cennych metrów sześciennych...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 07, 2011, 00:58 »
A czy muszą? To to jest poza całym certyfikowalnym zgiełkiem - no chyba, że ktoś ma na myśli interakcję z ISS.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 07, 2011, 01:44 »
A czy muszą? To to jest poza całym certyfikowalnym zgiełkiem - no chyba, że ktoś ma na myśli interakcję z ISS.

Jak ma to przewozić ludzi (choćby i ten jeden raz), a nigdy wcześniej czegoś takiego nie składano, no to chyba tak... jakiś prosty system ECLSS też tam będzie musiał działać.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Maja 07, 2011, 01:44 »