Autor Wątek: Komercyjny lot wokół księżyca ...  (Przeczytany 73861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JSz

• Weteran
Odp: Komercyjny lot wokół księżyca ...
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 03, 2012, 19:56 »
Najnowsza informacja jest taka, że lot został przesunięty: z końca 2015 na początek 2017.
Druga zaś, że SA nadal nie sprzedał drugiego biletu (za jedyne 150 mln USD), ale ponoć jest już blisko...

Źródło: http://www.parabolicarc.com/2012/02/01/video-space-adventures-circumlunar-tourism-flight-slips-another-year/.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #61 dnia: Lutego 03, 2012, 20:31 »
A czemu ten lot odwleczono? Z powodu braku drugiego turysty?

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 03, 2012, 20:38 »
A czemu ten lot odwleczono? Z powodu braku drugiego turysty?

Głównie z powodu braku statku kosmicznego. Przecież nie zaczęto nawet prac projektowych, więc o czym mowa.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 03, 2012, 20:43 »
Głównie z powodu braku statku kosmicznego. Przecież nie zaczęto nawet prac projektowych, więc o czym mowa.

Hmm A czy ten lot nie miałby się odbyć Sojuzem? Sojuzy już mamy, inna sprawa przetestowanie całej operacji np. łączenia EDS z paliwem do Sojuza itd itd

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 03, 2012, 20:43 »

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 03, 2012, 20:46 »

Hmm A czy ten lot nie miałby się odbyć Sojuzem? Sojuzy już mamy, inna sprawa przetestowanie całej operacji np. łączenia EDS z paliwem do Sojuza itd itd

Uważasz, że normalny Sojuz wytrzyma powrót na Ziemię z drugą kosmiczną?
Waldemar Zwierzchlejski

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 03, 2012, 21:02 »
Uważasz, że normalny Sojuz wytrzyma powrót na Ziemię z drugą kosmiczną?

Z tego co wiem, Sojuz powstał jako statek do lotów księżycowych tak jak Apollo. Ale czy teraz ma w sobie wszystko co jest potrzebne do takiego lotu, to nie wiem (zresztą zgaduję już z Twego pytania  ;) ).

Teraz zapytam inaczej. Co brakuje obecnej wersji Sojuza do takiego lotu wokół Łysego? Chyba grubszej warstwy ablacyjnej?  ::)

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 03, 2012, 21:10 »

Z tego co wiem, Sojuz powstał jako statek do lotów księżycowych tak jak Apollo. Ale czy teraz ma w sobie wszystko co jest potrzebne do takiego lotu, to nie wiem (zresztą zgaduję już z Twego pytania  ;) ).

Teraz zapytam inaczej. Co brakuje obecnej wersji Sojuza do takiego lotu wokół Łysego? Chyba grubszej warstwy ablacyjnej?  ::)

No nie, Sojuz nie powstał jako statek do lotów księżycowych. Do tego celu miał służyć ŁOK (Łunnyj Orbitalnyj Korabl) w wersji z wejściem na orbitę lub Ł-1 (znany jako Zond) - do oblotu. Mimo że powstawały one z wykorzystaniem elementów Sojuza, to znacznie się różniły. Oprócz porządniejszej osłony ablacyjnej, do lotów okołoksiężycowych trzeba by dodać jeszcze choćby systemy astronawigacji, łączności na daleki dystans, podtrzymywania życia na dłuższy czas i parę innych "drobiazgów".
Waldemar Zwierzchlejski

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 03, 2012, 22:01 »
No nie, Sojuz nie powstał jako statek do lotów księżycowych. Do tego celu miał służyć ŁOK (Łunnyj Orbitalnyj Korabl) w wersji z wejściem na orbitę lub Ł-1 (znany jako Zond) - do oblotu. Mimo że powstawały one z wykorzystaniem elementów Sojuza, to znacznie się różniły. Oprócz porządniejszej osłony ablacyjnej, do lotów okołoksiężycowych trzeba by dodać jeszcze choćby systemy astronawigacji, łączności na daleki dystans, podtrzymywania życia na dłuższy czas i parę innych "drobiazgów".

Dzięki za wyjaśnienie. Ja byłem świecie przekonany, że Łunnyj Orbitalnyj Korabl to pierwsze wersje Sojuza. Czyli, że jeśli dobrze rozumiem Twoją odpowiedź pierwsza wersja Sojuzów nie mogła służyć bezpośrednio do radzieckiego programu księżycowego czy tak? Czy Zond, to były takie ,,wypasione" wersje Sojuza (chciałoby się powtórzyć za Griffinem Sojuzem na sterydach  ;) ) do lotów na Księżyc?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 03, 2012, 22:09 »
Zaczyna mnie zastanawiać, czy 300 mln usd wystarczy na zorganizowanie takiej komercyjnej misji. Proton + Sojuz + EDS + mocno zmodyfikowany Sojuz (z pewnością jakieś testy by musiał przejść) może kosztować znacznie więcej od 300 mln usd.

Ciekawe jak taki powrót na Ziemię by wyglądał. Czy miałby to być skip-reentry z lądowaniem w Kazachstanie (coś mi się wydaje, że nie uda się tak daleko polecieć 'na kaczce' spod okolic Antarktydy) czy chlup do wody? Warto tu przypomnieć, że Sojuz nie jest przygotowany do wodowania i modyfikacje znów by sporo kosztowały.

Czy Space Adventures ma wystarczającą ilość funduszy na zaryzykowanie budowy takiego sprzętu? Wątpię, skoro przez lata nie udaje się im znaleźć drugiego klienta do lotu, a pewnie łatwiej by poszło, gdyby było przynajmniej kilkunastu chętnych. A nawet jeśli by funduszy wystarczyło, to czy w 5 lat zdążą wszystko zbudować i przetestować?

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 03, 2012, 22:11 »

Dzięki za wyjaśnienie. Ja byłem świecie przekonany, że Łunnyj Orbitalnyj Korabl to pierwsze wersje Sojuza. Czyli, że jeśli dobrze rozumiem Twoją odpowiedź pierwsza wersja Sojuzów nie mogła służyć bezpośrednio do radzieckiego programu księżycowego czy tak? Czy Zond, to były takie ,,wypasione" wersje Sojuza (chciałoby się powtórzyć za Griffinem Sojuzem na sterydach  ;) ) do lotów na Księżyc?

Sojuzy od poczatku były zdatne jedynie do lotów okołoziemskich, gdyż do takiego celu zostały zbudowane. Natomiast Zond (ściślej Ł-1), to były nie tylko nie wypasione wersje Sojuza, ale wręcz przeciwnie - okrojone. Konkretnie nie miały przedziału mieszkalnego. Za to ŁOK, to był "Sojuz na sterydach" - przystosowany do cumowania z lądownikiem ksieżycowym i z powiększonym przedziałem silnikowym.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2012, 22:24 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 03, 2012, 22:18 »
Sojuzy od poczatku były zdatne jedynie do lotów okołoziemskich, gdyż do takiego celu zostały zbudowane. Natomiast Zond (ściślej Ł-1), to były nie tylko nie wypasione wersje Sojuza, ale wręcz przeciwnie - okrojone. Konkretnie nie miały przedziału mieszkalnego. Za to ŁOK, to był "Sojuz na sterydach" - przystosowany do cumowania z lądownikiem księżycowym i z powiększonym przedziałem silnikowym.

Aha Zond czyli odchudzony Sojuz, służył do przetestowania technologii niezbędnych do lotów na Księżyc, w tym możliwości przeżycia takiej podróży przez żywe stworzenia (pamiętam z książek, że latały w nich żółwie i inne zwierzęta). Zaś ŁOK czyli wypasiony Sojuz miał już dowozić ludzi! Czy ŁOK był kiedykolwiek w kosmosie?

A propos turystycznego lotu na Księżyc. Czy on ma być przetestowany i przeprowadzony tylko z funduszy Space Adventures? Myślałem, że pomoże w tym i ROSKOSMOS, co zapewne dodało by tej agencji tak potrzebnej reklamy.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2012, 22:21 wysłana przez ekoplaneta »

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 03, 2012, 22:24 »

Aha Zond czyli odchudzony Sojuz, służył do przetestowania technologii niezbędnych do lotów na Księżyc, w tym możliwości przeżycia takiej podróży przez żywe stworzenia (pamiętam z książek, że latały w nich żółwie i inne zwierzęta). Zaś ŁOK czyli wypasiony Sojuz miał już dowozić ludzi! Czy ŁOK był kiedykolwiek w kosmosie?

ŁOK poleciał dopiero w czwartym starcie N-1, oczywiście nieudanym, a więc w kosmosie nie był nigdy.

Ł-1.
ŁOK.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 03, 2012, 22:25 »

A propos turystycznego lotu na Księżyc. Czy on ma być przetestowany i przeprowadzony tylko z funduszy Space Adventures? Myślałem, że pomoże w tym i ROSKOSMOS, co zapewne dodało by tej agencji tak potrzebnej reklamy.

A po co Roskosmosowi reklama? Przecież w ubiegłym roku zareklamowali się wystarczająco dobrze, ostatnio Fobos-Gruntem :P
Waldemar Zwierzchlejski

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 03, 2012, 22:26 »
A czy pozostały jakieś historyczne modele inżynieryjne ŁOK czy Rosjanie zniszczyli wszystkie?

Rosjanie z Fobos Gruntem zareklamowali się negatywnie, teraz niech zareklamują się pozytywnie  ::) Zresztą taki pierwszy turystyczny lot koło Księżyca pomoże Rosjanom przejść do historii jako drugie po USA państwo które latało w okolicach Księżyca, tym bardziej, ze niejako za pół darmo bo cześć kosztów pokryje Space Adventures, czyli okazja jest niezła, jakby powiedzieć - gratis  ;) Tym bardziej, że taka sprawa pokrywa się z linią ambitnych ,,propozycjii" Popovkina o bazach księżycowych i testowaniu astronautów w ciągu 500 dni na ISS.

Ewentualnie udany lot turystów wokoło Księżyca pokaże, że Rosja może sobie pozwolić na loty na Księżyc i pokazać tymczasową w tym przewagę nad USA (ostatni będzie wówczas dzwonek, bo Orion i SLS mniej więcej w tych latach mają wejść do użytku). O Chińczykach już nie wspominam  ;) Pokażą, że mają technologię, która takie wyprawy umożliwia, nie czekając na nowe statki (kurczę zapomniałem jak się nazywa projektowany następca Sojuza  :P ).
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2012, 22:35 wysłana przez ekoplaneta »

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 03, 2012, 22:28 »
A czy pozostały jakieś historyczne modele inżynieryjne ŁOK czy Rosjanie zniszczyli wszystkie?

Tego nie wiem. Musiałbym pogrzebać w źródłach...
Waldemar Zwierzchlejski

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 03, 2012, 22:28 »