Jestem właśnie w Bergen, w Norwegii. Kp=5, na 100% mam nad głową zorzę polarną. Mam też czyściutkie niebo. Ale... jest za jasno! W "nocy" jedynie widać Wegę...
Ja mysle! W zeszlym roku w czerwcu na Islandii (a wiec jeszcze tuz "pod" kolem) mozna bylo o 24-tej w zamknietym namiocie czytac ksiazke. Ty to masz pecha -gdyby to byla choc koncowka sierpnia, juz byloby O.K.
A moze by kiedys jesienia zorganiowac forumowa wycieczke do poligonu rakietowego Esrange via Kiruna (dystans ok. 40km)? Zorza przy okazji... Rok temu szykujac niezrealizowana sierpniowo-wrzesniowa wyprawe do szwedzkiej Laponii sprawdzalem na stronie osrodka i jest mozliwosc zalatwienia zwiedzania w Kirunie, tylko trzeba to organizowac razem z transportem (bo publiczny nie dociera).
Wtedy nie myslalem o tym calkiem serio, bo wyjazd mial byc b. krotki i nastawiony glownie na gory i zorze (Abisko i dalej na poludnie). Planuje pojechac w tym roku we wrzesniu,ale pare dni dluzej
Pozdrawiam
-J.
P.S. Pisze z darmowego terminala na lotnisku w Monachium. Akurat jest tu mala wystawa poswiecona niemieckim technologiom kosmicznym. W gablocie wisi model 1:1 malego satelity "technologicznego" TET-1 (120kg). Nie wrzucam tu lub w odp. dziale linkow do info o nim, bo mam problem z otwieraniem rownoleglych okien/kart przegladarki -znalazlem z reszta tylko zwiezla notke na wikipedii