Autor Wątek: George Zamka w Centrum Nauki Kopernik  (Przeczytany 4065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Karol Wójcicki

• Junior
  • **
  • Z głową w gwiazdach
George Zamka w Centrum Nauki Kopernik
« dnia: Marca 09, 2011, 19:27 »
Witajcie,

na początku chciał bym się z Wami przywitać - to mój pierwszy post na tym forum choć większość z Was i tak mnie już zna, osobiście bądź z innych for.

Już niedługo, 18 marca w warszawskim Centrum Nauki Kopernik gościć będzie George David Zamka - doskonale wszystkim znany astronauta z polskimi korzeniami który brał udział w misjach STS-120 i STS-130.

Zamka, zaproszony przez Polsko-Amerykańską fundację wolności, spotka się z młodzieżą z Klubów Młodego Odkrywcy - programu prowadzonego przez Centrum Nauki Kopernik.

Chciał bym zwrócić się zatem do Was z prośbą o pomoc:
Będę prowadził spotkanie Zamki z młodzieżą. Szykuję więc listę tematów, ciekawostek o których mógł by odpowiedzieć nasz gość i które zainteresowały by młodzież w wieku gimnazjalnym. Trochę już tego mam ale nie zaszkodzi wesprzeć się pomocą specjalistów :)

Jeśli zatem ktoś ma jakieś pomysły to zachęcam do dyskusji.

Pozdrawiam,
Karol Wójcicki

Offline Karol Wójcicki

• Junior
  • **
  • Z głową w gwiazdach
Odp: George Zamka w Centrum Nauki Kopernik
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 09, 2011, 19:28 »
Aha, będziemy transmitowali spotkanie na żywo na naszym Facebooku, stronie www.kopernik.org.pl oraz bezpośrednio na telefony komórkowe! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 09, 2011, 19:40 »
Hmm - chyba przydałoby się wspomnieć co nieco odpowiedzi na jedno pytanie - "po co to wszystko?". Warto dzieciakom powiedzieć po co się lata w kosmos, do stacji kosmicznej i jakie to eksperymenty (można podać jakieś proste przykłady) się wykonuje na orbicie. :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 09, 2011, 19:58 »
Aha, będziemy transmitowali spotkanie na żywo na naszym Facebooku, stronie www.kopernik.org.pl oraz bezpośrednio na telefony komórkowe! :)

Karol, chcecie to osadzić jako jakieś wideo live? Jaką metodą?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 09, 2011, 19:58 »

Offline Karol Wójcicki

• Junior
  • **
  • Z głową w gwiazdach
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 09, 2011, 23:38 »
A nawet nie wiem - ja płacę kilka tysiaków i mam zrobione ;)
W każdym razie ostatnio świetnie to nam się sprawdziło przy innych imprezach. Zajmuje się tym firma zewnętrzna.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 11, 2011, 00:07 »
Co do samego spotkania w CNK, to myślę, że dla młodzieży ekscytujące mogą być ekstremalne osiągi wahadłowca, jakieś porównania do rzeczy, które znają (za chwilę podam przykład), jak w kosmosie ludzie jedzą i co, jak pozbywają się produktów przemiany materii, generalnie takie ciekawostki, które mogą w przyszłości zaprocentować poważnymi zainteresowaniami.

Nie sądzę natomiast, aby gimnazjaliści byli zaciekawieni (no oczywiście poza wyjątkami, nie generalizuję!) szczegółami eksperymentów czy modułami ISS.

Kto jak kto, ale ja na pewno w tym miejscu posłużę się przykładem programu SONDA. Tak jak i tam, tu chodzi o to aby zainteresować, podać nawet małą garstkę informacji, ale takich, aby w części słuchaczy przynajmniej wzbudzić na tyle zainteresowania, że sami będą chcieli pytać.
Pytając Jerzego Zamkę (podkreślając jego polskie korzenie) można zadać pytanie tak, aby astronauta musiał zaprzeczyć, podać inną informację. Chodzi o dialog, a nie "TWA" (towarzystwo wzajemnej adoracji). Innymi słowy chodzi o to, aby słuchacze zostali postawieni w sytuacji wyboru, zmuszeni do myślenia.
Można zadać pytania w stylu: "Nie sądzisz, że cała budowa ISS i program lotu wahadłowców to wyrzucanie pieniędzy?" Na pewno powie, że nie i postara się udowodnić. A to może zaciekawić.

I wracając jeszcze do początku postu.
Wahadłowiec to ekstremalna maszyna, a młodzież uwielbia tego typu rzeczy. Trzeba więc porównać go do tego co znają na co dzień.
Znają pojęcie paliwa (nie istotne jakiego, tu chodzi o ciekły wodór i tlen*), wiedzą też jak wygląda basen. A kto z nich wie, ile paliwa zużywa wahadłowiec podczas startu? Jak podamy wielkość w tonach, w m3 to niewiele to powie.
A jak powiemy, że oprócz dwóch wielkich rakiet, które go wynoszą, to sam wahadłowiec ma jeszcze swoje silniki, które spalają tyle paliwa w czasie 25 sekund, ile mieści się w pełnowymiarowym basenie olimpijskim, to powinno zainteresować.

Albo informacja o osiąganej w 9 minut prędkości. 27 000 km/h. Co to mówi? A porównanie? Można porównać do innych pojazdów.
Odległość z Gdańska do Warszawy:
Pociąg - 4 godziny,
Super szybki samochód, łamiący wszystkie przepisy, mający do dyspozycji autostradę, pędzący 200 km/h - ok. półtorej godziny.
Samolot - 40 minut.
Wahadłowiec - 35 sekund.

Myślę, ze tedy droga. :)

* - na tym forum nie muszę się przecież tłumaczyć, że tlen to nie paliwo, prawda? ;)

P.S.
Doczytałem gdzie indziej, że...
"Podczas wizyty w Polsce Zamka spotka się również z prezydentem Bronisławem Komorowskim, który odznaczy go Orderem Zasługi RP."
Już się śmiać?
The Dark Side of the Moon

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 11, 2011, 00:12 »
Świetny post Radek - też myślę, że tędy droga i należy skupić się na zadaniu odpowiednich pytań, które może zakorzenią się trochę w głowencjach uczniów/studentów. A nuż któreś z nich przyjdzie potem do domu z bananem na twarzy i zacznie opowiadać z emocjami o spotkaniu z astronautą, potem zaczną się poszukiwania źródełek wiedzy na te tematy i tak owi ludzie trafią do nas ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #6 dnia: Marca 11, 2011, 00:12 »