Kilka dni temu zaczął się ukazywać Kosmiczny Przegląd Prasy.
Pozwolę sobie wkleić poniżej list przewodni jego Autora oraz przykładowy"numer". Ze względu na jego rozmiar, zmuszony byłem podzielić go na trzy części.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szanowni Państwo,
Nazywam się Paweł Zbigniew Grochowalski i jestem kierownikiem Biblioteki Centrum Badań Kosmicznych PAN w Warszawie. Z góry dziękuję Państwu za poświęcony mi czas. I przepraszam, jeśli ktoś z Państwa uzna, że narzucam się rozsyłając tego typu informację.
Dla pracowników CBK PAN i zaprzyjaźnionych placówek badawczych wykonuję codziennie - od poniedziałku do piątku (pod warunkiem, że jestem w pracy) - KOSMICZNY PRZEGLĄD PRASY, na który składa się przegląd prasy codziennej oraz portali internetowych ogólnych i specjalistycznych, poświęcanych szeroko rozumianemu badaniu kosmosu. Na ogół informacje te obejmują: astronomię, astrofizykę, astrobiologię, fizykę, w tym fizykę ogólną i plazmy, optykę, geofizykę, geodezję, inżynierię satelitarną, robotykę i nauki pokrewne. Oprócz tego pojawiają się informacje nt. życia naukowego w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem nauk ścisłych i nauk o Ziemi.
Poza częścią główną z publikacjami w języku polskim i języku angielskim, dodatkowo zamieszczam dział "CIEKAWOSTKI", gdzie znajdują się informacje mniej naukowe, ale mogące zainteresować czytelników, np. poświęcone robotyce, awionice, nowinkom z techniki, komputerom, bądź wydarzeniom z pogranicza nauki.
Ostatnio dodaję także dział "SEMINARIA, WYKŁADY, ODCZYTY, DEBATY, KONFERENCJE, SYMPOZJA, PIKNIKI NAUKOWE", aby wyróżnić ten typ wiadomości ze względu na osoby potencjalnie zainteresowane tego typu wydarzeniami odbywającymi się w CBK PAN, CAMK czy w innych instytucjach naukowych w Polsce.
W tej chwili z "Przeglądu" korzysta ponad 400 osób w kraju i są to głównie pracownicy naukowi.
"Przegląd" służy popularyzacji wiedzy o szeroko rozumianym kosmosie oraz jako narzędzie pomocnicze, do którego zagląda się z ciekawości w wolnym czasie, aby mozna znaleźć także interesujące informacje bez niepotrzebnej straty czasu na samodzielne ich wyszukiwanie. "Przegląd" jest także wskazówką, co się dzieje w dziedzinach związanych z szeroko rozumianym kosmosem. Poza tym jest doskonałym narzędziem dla osób zajmujących się popularyzacją wiedzy. Pozwala także zorientować się, jak wiedza naukowa dot. kosmosu jest propagowana przez dziennikarzy i jaki jest jej odbiór społeczny.
"Przegląd" nie jest podzielony tematycznie, ponieważ zajęłoby mi to dodatkowy czas, którego niestety nie posiadam, gdyż wykonanie przeglądu jest tylko jednym z moich zajęć. Samo wykonanie przeglądu zajmuje do 3 godzin codziennie.
Staram się, aby "przegląd" nie przekraczał 100 artykułów w części głównej Na ogół "przegląd" osiąga ok. 90 artykułów.
Jedynie przeglądy łączone (poniedziałkowe lub pierwszy przegląd po mojej dłuższej nieobecności w pracy) mogą być nieco większe.
Gdyby ktoś z Państwa zdecydował się na zapisanie do listy dystrybucyjnej "Przeglądu", to prosiłbym o napisanie do mnie w tej
sprawie na adres: biblio@cbk.waw.pl [1] Zapisanie się i wypisanie jest bardzo łatwe. Kiedy ktoś chce się zapisać, wystarczy, że napisze: "jestem zainteresowana/ny dopisaniem do przeglądu" lub kiedy chce zrezygnować: "proszę mnie skreślić z listy".
Gdyby ktoś z Państwa nie był zainteresowany otrzymywaniem "Przeglądu", ale interesuje się tym, co robi CBK PAN, to zapraszam na facebooka CBK PAN, który również prowadzę
http://www.facebook.com/CentrumBadanKosmicznychPAN [2]
Jestem otwarty na wszelkie informacje związane z kosmosem i pracą osób zajmujących się badaniem kosmosu. Oznacza to, że jeśli otrzymam tego typu informacje, to chętnie dołączę je do mojego "Przeglądu", np. wiadomości o konferencjach czy odczytach.
Jeśli uznają Państwo, że Kosmiczny Przegląd Prasy może być pomocnym narzędziem, to proszę poinformować o nim swoich znajomych, współpracowników, członków kół naukowych szkolnych i uniwersyteckich, zajmujących się szeroko rozumianym kosmosem. Niestety, pomimo chęci i sporych wysiłków w tym zakresie, nie jestem w stanie dotrzeć do wszystkich potencjalnie zainteresowanych osób.
Zapraszam Państwa do zapoznania się z przykładowym Kosmicznym Przeglądem Prasy.
Pozdrawiam serdecznie,
Paweł Zbigniew Grochowalski
Kierownik Biblioteki CBK PAN