Autor Wątek: Mars One  (Przeczytany 156350 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Mars One
« Odpowiedź #195 dnia: Września 06, 2014, 16:30 »
Też jestem skłonny nazwać to działaniami pozorowanymi.

Jeśli idzie o badania eksperymentalne, głównie psychologiczne i medyczne, to był już przede wszystkim relacjonowany przez nas, dobrze przygotowany, międzynarodowy Mars-500. Zaś jeśli idzie o aspekty medialne - a o te chyba przede wszystkim chodzi organizatorem - był już Big Brother i jego liczne klony. Niewielu to dziś zainteresuje.

Przede wszystkim - witaj Rafale na Forum!

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #196 dnia: Września 06, 2014, 20:27 »
Hmm Symulowana misja marsjańska w Rosji odbywała się w ,,statku" o dużej kubaturze. W Mars One mają ewentualnie się odbywać loty w małych statkach np. w Dragonie z przyczepionym ewentualnie modułem nadmuchiwanym. Warto byłoby porządnie przetestować długie przebywanie załogi w małym statku. Dotąd tego nie przetestowano ani w modułach Mars Society na Devonie czy gdzie indziej, ani w Rosji!

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #197 dnia: Września 06, 2014, 21:21 »
dobrze przygotowany, międzynarodowy Mars-500

A to nie był ten projekt, w którym "astronauci" mieli boazerię na ścianach w "marsjańskiej bazie" i inne bardzo realne smaczki? :D Podejście do tej symulowanej bazy bardzo dużo powie o całym MarsOne, ja póki co stronię od nazywania ich naciągaczami i chciałbym wierzyć, że "znalazł się ktoś kto nie wie że tego nie da się zrobić i to zrobi".

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #198 dnia: Września 06, 2014, 21:34 »
A to nie był ten projekt, w którym "astronauci" mieli boazerię na ścianach w "marsjańskiej bazie" i inne bardzo realne smaczki? :D Podejście do tej symulowanej bazy bardzo dużo powie o całym MarsOne, ja póki co stronię od nazywania ich naciągaczami i chciałbym wierzyć, że "znalazł się ktoś kto nie wie że tego nie da się zrobić i to zrobi".

Nawet jeśli Mars One skończyłby na etapie dobrze przeprowadzonej symulacji lotu miedzyplanetarnego (przebywanie kilku osób na małej przestrzeni przez czas trwania lotu, z wyjątkiem oczywiście ,,pobytu na Marsie" gdzie załoga mogłaby wędrować w skafandrach po terenie pustynii) to będę dobrze wspominał inicjatywę Mars One, jako rzeczywiście cenną dla ludzkości  :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #198 dnia: Września 06, 2014, 21:34 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #199 dnia: Września 06, 2014, 22:40 »
Koledzy, trochę tu się tematy mieszają.

W Mars-500 testowano nie tylko długotrwały pobyt w zamknięciu, ale bardziej symulowano różne operacje, które będą przeprowadzane w kosmosie, jak separacja kapsuły, lądowanie, EVA, powrót, itd. Łącznie z sytuacjami awaryjnymi. Nie wiem tego i nie jest dla mnie ważne, czy były boazerie na ścianach czy coś innego - jakie to ma znaczenie?

Same testy przebywania w zamknięciu moim zdaniem nie są zbyt sensowne. Przecież jest mnóstwo okazji by to sprawdzać na ludziach: łodzie podwodne, więzienia, itd. Nawet są to bardzo bardziej odpowiednie warunki do takich badań, gdyż w odróżnieniu od mieszkańców habitatów badawczych nie można po prostu wysiąść, gdy ma się już dość, a przecież istnienie guzika "go out" ma kapitalne znaczenie dla psychiki zamkniętego.

Jeśli mówimy o naszych oczekiwaniach czy życzeniach, ja też bym chciał wierzyć, że impreza Mars One się powiedzie. Ale cóż to ma do rzeczy?

Na to, że opinie o rzetelności Mars One są jakie są, firma sobie zapracowała. Choćby sposobami "motywowania" kandydatów, zdobywania funduszy, itd. Ale o tym pisaliśmy tutaj bardzo szczegółowo - nie ma potrzeby powtarzać.

Offline Rafał

• Weteran
« Odpowiedź #200 dnia: Września 07, 2014, 10:27 »
W Mars-500 testowano nie tylko długotrwały pobyt w zamknięciu, ale bardziej symulowano różne operacje, które będą przeprowadzane w kosmosie, jak separacja kapsuły, lądowanie, EVA, powrót, itd. Łącznie z sytuacjami awaryjnymi. Nie wiem tego i nie jest dla mnie ważne, czy były boazerie na ścianach czy coś innego - jakie to ma znaczenie?

Same testy przebywania w zamknięciu moim zdaniem nie są zbyt sensowne. Przecież jest mnóstwo okazji by to sprawdzać na ludziach: łodzie podwodne, więzienia, itd. Nawet są to bardzo bardziej odpowiednie warunki do takich badań, gdyż w odróżnieniu od mieszkańców habitatów badawczych nie można po prostu wysiąść, gdy ma się już dość, a przecież istnienie guzika "go out" ma kapitalne znaczenie dla psychiki zamkniętego.

Boazeria, normalne łóżka, dywany i inne "szczegóły" mają takie znaczenie, że Mars-500 to bardziej była symulacja zamknięcia w domu niż w namiastce bazy kosmicznej. Zdecydowanie inaczej się mieszka w zamkniętej puszce z metalowymi ścianami, a inaczej w zamkniętym przytulnym domku...

Myślę że wasze opinie trochę się biorą też z tego, że za bardzo nie chciało się wam poczytać ich strony :) Np. w kwestii bazy jest info, że planują etapy symulacji na Antarktydzie gdzie nie będzie guzika "go out".

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #201 dnia: Września 07, 2014, 12:17 »
Odnosnie Mars One - to nawet nie chce mi sie tego komentowac.

Co do Mars 500 - nie zapominaj, ze to byla rosyjska symulacja... kto wie, jak poleca na Marsa to dywany rzeczywiscie moga zabrac :D

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #202 dnia: Września 07, 2014, 14:22 »
Odnosnie Mars One - to nawet nie chce mi sie tego komentowac.

Co do Mars 500 - nie zapominaj, ze to byla rosyjska symulacja... kto wie, jak poleca na Marsa to dywany rzeczywiscie moga zabrac :D
Ten projekt  Mars 500) miał wartość tylko w kwestii psychiki ludzkiej - ważny czynnik ; w tym rosjanie są dobrzy ( reszta to tani kicz)

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #203 dnia: Października 02, 2014, 21:55 »
Dzisiaj ukazał się na portalu Onet ciekawy artykuł na temat projektu fundacji "Mars One"
Pomijając kwestię realności realizacji tego pomysłu wypowiedzi kandydatów są ciekawe:
http://wiadomosci.onet.pl/prasa/nowa-ojczyzna-na-marsie/k82rt 

Offline Rafał

• Weteran
« Odpowiedź #204 dnia: Października 03, 2014, 13:40 »
Clue jakby komuś się nie chciało przekopywać:

Prawa do transmisji zmagań ochotników zapewniła już sobie siostrzana firma holenderskiego koncernu Endemol, znanego z produkcji "Big Brother". Zgodnie z planem do walki stanąć ma do 25 czteroosobowych zespołów, sześć najlepszych już w przyszłym roku zacznie ćwiczyć się w sztuce przetrwania.

Co zrobią koloniści, kiedy pierwszy z ich towarzyszy zachoruje na raka jelita albo dostanie kolki nerkowej? – Będziemy musieli się chyba nauczyć przeprowadzać operacje – stwierdza kandydat Günther. Po chwili zastanowienia przyznaje, że trzeba będzie prawdopodobnie rozważyć zabijanie na żądanie.

Prócz sprzedaży praw do transmisji telewizyjnych finansowanie mają zapewnić sponsorzy. Nie można więc wykluczyć, że pierwsza kolonia ludzkości we Wszechświecie będzie się nazywać Planeta Starbucks albo Ikea Village. Sponsorzy jednak niechętnie łączą swoje nazwiska z przedsięwzięciami, które mogą ponieść żałosną klęskę. Na końcu, jeśli nic się nie wydarzy, wszystko zależy od uczestników.

Na bohatera artykułu wzięli jakiegoś półgłówka, mam nadzieję że to nie będzie pierwszy człowiek na Marsie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #205 dnia: Października 04, 2014, 03:26 »
Tegoroczna chyba jedyna publikacja na IAC 2014 związana z Mars One, zrobiona przez naukowców z MIT wykazała, że ekipa się udusi szybko na Marsie. :) To chyba tyle w temacie.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #206 dnia: Października 04, 2014, 12:06 »
Co zrobią koloniści, kiedy pierwszy z ich towarzyszy zachoruje na raka jelita albo dostanie kolki nerkowej? – Będziemy musieli się chyba nauczyć przeprowadzać operacje – stwierdza kandydat Günther. Po chwili zastanowienia przyznaje, że trzeba będzie prawdopodobnie rozważyć zabijanie na żądanie.

Różne big-brawery już były, i teraz chyba tylko zapowiedź jakichś bardziej drastycznych wydarzeń może przyciągnąć ludzi do telewizorów. Oczywiście, że nie będą się nawzajem operować w studio, ale coś "atrakcyjnego" trzeba wymyślić...

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #207 dnia: Października 04, 2014, 12:30 »
Różne big-brawery już były, i teraz chyba tylko zapowiedź jakichś bardziej drastycznych wydarzeń może przyciągnąć ludzi do telewizorów. Oczywiście, że nie będą się nawzajem operować w studio, ale coś "atrakcyjnego" trzeba wymyślić...

Może się "wykombinować" dylemat znany tylko z twórczości s-f pod tytułem zapasów wystarczy dla całej grupy - 1.

velo

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: Października 05, 2014, 03:12 »
Nikogo z reprezentacji Mars One na IAC też nie widziałem.

Praktycznie nie mówiono o nich z rozmowach.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #209 dnia: Października 05, 2014, 03:14 »
Nie było nikogo z Mars One na IAC i poza pojedynczymi przypadkami raczej się niewiele mówiło o tej inicjatywie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #209 dnia: Października 05, 2014, 03:14 »