Autor Wątek: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)  (Przeczytany 210029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WojtasP

• Junior
  • **
nie o to pytalem

Scorus

• Gość
Misja się skończy wtedy, gdy poziom zasilania spadnie na tyle, że żaden instrument nie będzie dostarczał przydatnych danych. Dokładnie nie da się tego przewidzieć. Potem pewnie zostanie wykonanych kilka eksperymentów odbioru sygnału z nadajnika przy bardzo małej mocy, podobnie jak w przypadku Pioneera 10.

Offline ekoplaneta

• Weteran
Misja się skończy wtedy, gdy poziom zasilania spadnie na tyle, że żaden instrument nie będzie dostarczał przydatnych danych. Dokładnie nie da się tego przewidzieć. Potem pewnie zostanie wykonanych kilka eksperymentów odbioru sygnału z nadajnika przy bardzo małej mocy, podobnie jak w przypadku Pioneera 10.

A  co będzie wówczas jak wystarczy energii np. na samo ,,gadanie z sondą" bez prowadzenia badań? Co zrobi wtedy NASA? To samo co z Pionierem, czyli okresowe seanse łączności?

Scorus

• Gość
W poście który cytujesz pisze, że można wykorzystywać bardzo słaby sygnał do testów sprzętu naziemnego. Sygnał sondy transmitują ciągle, to czy jest wykorzystywany zależy tylko od stacji DSN, i po wyłączeniu instrumentów pewnie się to nie zmieni a sygnału będzie można używać tak długo, jak aktualne będą efemerydy Ziemi w komputerach sond.

Polskie Forum Astronautyczne

Offline ekoplaneta

• Weteran
Nowe dane sugerują, iż Voyager 1 opuścił Układ Słoneczny:
http://www.space.com/20313-voyager-1-leaves-solar-system.html
Czyżby na pewno? A gdzie granica Obłoku Oorta?  ;D
Tak czy inaczej, byłaby to dobra wiadomość z tym opuszczeniem przez sondę heliosfery  8)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Coś z tymi nowymi danymi mi nie pasuje do końca - jak na razie nie zauważono żadnych kolejnych zmian w stosunku do stanu od końca sierpnia zeszłego roku. Moim zdaniem musimy jeszcze poczekać.

Online TomIR

• Weteran
Takie coś przyszło mi w newsletterze z JPL:

Cytat: JPL
"The Voyager team is aware of reports today that NASA's Voyager 1 has left the solar system," said Edward Stone,
Voyager project scientist based at the California Institute of Technology, Pasadena, Calif. "It is the consensus of the
Voyager science team that Voyager 1 has not yet left the solar system or reached interstellar space.
In December 2012, the Voyager science team reported that Voyager 1 is within a new region called 'the magnetic highway'
where energetic particles changed dramatically. A change in the direction of the magnetic field is the last critical indicator
of reaching interstellar space and that change of direction has not yet been observed."

Wygląda więc na to, że to jeszcze nie ten moment ;).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
O ile się konto twitter Voyagera nie myli, to dziś jest dzień numer 13000 dla misji Voyager 1. :)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
O ile się konto twitter Voyagera nie myli, to dziś jest dzień numer 13000 dla misji Voyager 1. :)

Warto dodać, że 13000 dzień Voyagera 2 był 24 marca, dziś mamy 13017 dzień tej najdłużej działającej misji.
Jako ciekawostkę wkleję do wątku medialnego film z jutuba (głównie dla młodzieży) o tej misji.
The Dark Side of the Moon

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
A tymczasem sytuacja na granicy Układu Słonecznego dla Voyagera 1 bez zmian. Już niebawem będzie rok od kiedy ta sonda wpłynęła do "magnetycznej autostrady". :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
Rozległy obszar :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Odp: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)
« Odpowiedź #161 dnia: Września 12, 2013, 00:47 »
Pojawiają się głosy, że NASA za kilkanaście godzin na oficjalnie przyzna, że Voyager 1 rok temu znalazł się w przestrzeni międzygwiezdnej.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Odp: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)
« Odpowiedź #162 dnia: Września 12, 2013, 20:01 »
Właśnie się zaczęła konferencja na NASA TV - Voyager 1 wpłynął w przestrzeń międzygwiezdną!

Offline OrestesGaolin

• Pełny
  • Dominik Roszkowski
« Odpowiedź #163 dnia: Września 12, 2013, 21:21 »

film od JPL

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #164 dnia: Września 12, 2013, 21:31 »
Historyczna wiadomość o wejściu sondy Voyager 1 w przestrzeń międzygwiezdną!!! Ciekawe czy NASA za jakiś czas nie zmieni zdania gdy przyjdą kolejne dane, ewentualnie sugerujące inną sytuację?  ;)

Jeśli nawet NASA ma dziś rację to Voyager 1 i tak jest jeszcze w Układzie Słonecznym, gdyż znajduje się jeszcze przed Obłokiem Oorta w strefie oddziaływania grawitacji Słońca, ale już nie wiatru słonecznego  :)
Mamy sytuację, że sonda Voyager 1 jest jeszcze w i zarazem poza Układem Słonecznym  ;D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #164 dnia: Września 12, 2013, 21:31 »