Autor Wątek: Dragon CRS-2  (Przeczytany 59782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Dragon CRS-2
« Odpowiedź #105 dnia: Marca 01, 2013, 23:33 »
Widzę, że ciekawy start i lot mnie (niestety) ominął! Miło widzieć, że są procedury awaryjne na wypadek jakiś przeciwności i efektem jest jedynie opóźnienie rzędu jednego dnia. Brawa dla SpaceX!

Offline Prometeusz

• Weteran
« Odpowiedź #106 dnia: Marca 02, 2013, 00:44 »
Świetnie, że udało im się rozwiązać ten problem. Smoczyca jest kapryśna :)

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Marca 02, 2013, 01:52 »
Jest już press release SpaceX. Problem został określony jako "drobny". Dragon jest w drodze na ISS i dotrze tam w niedzielę.

Dragon spacecraft heads toward International Space Station

Hawthorne, Calif. – Today, Space Exploration Technologies (SpaceX) successfully launched its Falcon 9 rocket and Dragon spacecraft to orbit for SpaceX’s second mission under its Commercial Resupply Services (CRS) contract with NASA. Falcon 9 completed its job perfectly, continuing its 100 percent success rate.

“Falcon 9 was designed to be the world’s most reliable rocket, and today’s launch validated this by adding to Falcon 9’s perfect track record with our fifth success in a row,” said Gwynne Shotwell, President of SpaceX.

After Dragon separated from Falcon 9’s second stage approximately nine minutes after launch, a minor issue with some of Dragon’s oxidation tanks was detected. Within a few hours, SpaceX engineers had identified and corrected the issue, normalizing the oxidation pressure and returning operations to normal. Dragon recomputed its ascent profile as it was designed to and is now on its way to the International Space Station (ISS) with possible arrival on Sunday, just one day past the original timeline.

Dragon is the only spacecraft in the world today capable of returning significant amounts of cargo to Earth. Dragon will stay on station for a three-week visit, during which astronauts will unload approximately 1,200 pounds of cargo and fill the capsule with return cargo, for return to Earth. Dragon is filled with supplies for the ISS, including critical materials to support science investigations. Later this month, Dragon will return a payload that includes research results, education experiments and space station hardware.

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #108 dnia: Marca 02, 2013, 08:10 »
Niestety nie mogłem obejrzeć startu na żywo  :-\ ale mam nadzieję że dokowanie zobaczę.
Powyżej piszą że Prezes SpaceX  określił Falcona 9 jako najbardziej niezawodną rakietę. Oby się to potwierdziło ale to przecież dopiero CRS-2 i piąty start rakiety więc trudno już wyciągać takie wnioski.

Jeszcze taki filmik ze startu Dragona znalazłem - zrobiony z innego ujęcia:

Ktoś tu też wcześniej pytał o ładunek Dragona w tej misji. Znalazłem coś takiego:
http://translate.google.com/translate?depth=1&hl=en&rurl=translate.google.com&sl=es&tl=pl&u=http://www.danielmarin.blogspot.sk/2013/01/como-proteger-los-astronautas-de-la.html

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Marca 02, 2013, 08:10 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #109 dnia: Marca 02, 2013, 09:50 »
Gwoli ścisłości, Shotwell nie powiedziała, że F9 jest najbardziej niezawodną rakietą świata, ale że została zaprojektowana tak, by była najbardziej niezawodną. SpaceX nie jest więc aż tak zarozumiały ;).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #110 dnia: Marca 02, 2013, 11:37 »
Coś kojarzę, że rzeczy do poprawki, które narzuciły się po misji CRS-1 zostały zaimplementowane w budowanym wtedy jeszcze statku Dragon do misji CRS-2.

Czyli poprawki z CRS-2 jako zadanie domowe dla montowanego CRS-3 ;) no i oczywiście poprawki CRS-3 w ramach późniejszego CRS-4 ;)  chłopaki się uczą, ważne by pojazd był coraz bardziej niezawodny. Tak przy okazji na jakim etapie jest montaż "trójki" ?

Ciężko znaleźć informacje. Można chyba założyć, że jeszcze nie zaczęli go składać.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #111 dnia: Marca 02, 2013, 11:58 »
Gwoli ścisłości, Shotwell nie powiedziała, że F9 jest najbardziej niezawodną rakietą świata, ale że została zaprojektowana tak, by była najbardziej niezawodną. SpaceX nie jest więc aż tak zarozumiały ;).

Droga jeszcze bardzo daleka, poczekajmy na niezawodność w skali Atlas 5, wtedy będą mogli się chwalić. Póki co mieli już anomalię przy poprzednim starcie także easy, easy. ;)
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #112 dnia: Marca 02, 2013, 12:10 »
Tymczasem Dragon nadrobił trochę straconego czasu i podniósł swoją orbitę. Według danych sprzed paru godzin to jest on parę km nad i ponad 2600 km przed ISS w ruchu orbitalnym (mechanika orbitalna jest zabawna - teraz to ISS "dogania" Dragona, ponieważ porusza się na niższej orbicie).

Jakieś informacje odnośnie planowania jutrzejszego podejścia/cumowania możemy usłyszeć za parę godzin. Możliwe, że przechwycenie Smoka nastąpi o podobnej godzinie tyle że dzień później względem oryginalnego planu.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Marca 02, 2013, 12:13 »
Droga jeszcze bardzo daleka, poczekajmy na niezawodność w skali Atlas 5, wtedy będą mogli się chwalić. Póki co mieli już anomalię przy poprzednim starcie także easy, easy. ;)

Owszem, muszą wyrobić próbkę statystyczną, chociaż jak na nowicjuszy idzie im świetnie - póki co nie stracili żadnej rakiety (piszę o F9), a w pierwszych lotach o to najłatwiej (BTW, Atlas też miał anomalię, w 2007r).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #114 dnia: Marca 02, 2013, 12:56 »
Ładne fotki z wczorajszego startu :)

Przy okazji - fajne były też Twoje ujęcia Marku, pomimo tego, że jak pisałeś nie zdążyłeś się dostać do miejsca docelowego (chociaż tam na końcu tej plaży i tak szpilki by się nie dało włożyć:P).

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #115 dnia: Marca 02, 2013, 15:25 »
Ładne fotki z wczorajszego startu :)

Przy okazji - fajne były też Twoje ujęcia Marku, pomimo tego, że jak pisałeś nie zdążyłeś się dostać do miejsca docelowego (chociaż tam na końcu tej plaży i tak szpilki by się nie dało włożyć:P).

Amerykanie są strasznie uprzejmi - wystarczy się pchać mówiąc "excuse me" i wszyscy Cię przepuszczają myśląc że pewnie jak się pchasz to znaczy ze masz powód do tego. Miałem w planach zastosować ten przetestowany sposób, ale nie zdążyłem :)

Zdjęcia kiepskie, ale pogoda była jak widzicie taka sobie. Znacznie łatwiej sie fotografuje rakiety w słoneczny dzień, kiedy różnice w jasności korpusu i gazów nie są na tyle wielkie. Poza tym od niedawna mam nowy, dłuższy (500mm) obiektyw i jeszcze sie uczę jego zachowania - np. wyglada na to ze przy pełnej ogniskowej trzeba troche ręcznie podkręcić ekspozycję.

A swoją drogą to zdumiała mnie ilośc ludzi którzy pojawili sie na tym starcie. Pomimo pogody, pomimo lokalizacji ktora jest raczej dość odległa i pomimo godziny (ale większość to emeryci co wyjasnialoby czemu godzina w której ludzie pracują im nie przeszkadzała).
Zapraszam na mój blog :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #116 dnia: Marca 02, 2013, 15:34 »
Czekamy na informacje na temat zbliżenia się Dragona do ISS. Trzeba sobie jakoś niedzielę zaplanować. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #117 dnia: Marca 02, 2013, 21:02 »
Wygląda na to, że złapanie Dragona się jutro odbędzie! Godziny jeszcze nie podano.

---------------
Edit - już jest godzina! 12:01 CET!
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2013, 21:10 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #118 dnia: Marca 02, 2013, 22:02 »
Świetnie! :) W przygotowaniu do tego wydarzenia rozpoczęto proces przygotowywania portu cumowniczego od strony Ziemi na module Harmony (odsłonięto klapy).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #119 dnia: Marca 02, 2013, 23:30 »
Jutrzejsza relacja na NASA TV powinna się rozpocząć około godziny 9:00 CET.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Marca 02, 2013, 23:30 »