Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2010)  (Przeczytany 188736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2010)
« Odpowiedź #435 dnia: Sierpnia 17, 2010, 23:00 »
Wydaje mi się, że w tym cytacie chodzi bardziej o sytuację z ostatniego spaceru niż ogólne stwierdzenie, bo zdanie jest w czasie przeszłym

Tak czy inaczej - wyjaśni się pewnie na dniach. :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #436 dnia: Sierpnia 18, 2010, 00:00 »
Wydaje mi się, że uszkodzona pompa pozostanie na razie tam gdzie jest.

Cytat z artykułu

"The old pump module remained temporarily stowed on the solar power truss."

To tylko tymczasowa lokalizacja. Wybrano ją dlatego, żeby pompa nie przeszkadzała przy wyciąganiu nowej. Poza tym, jest jeszcze sprawa kabla.

Offline Prometeusz

• Weteran
« Odpowiedź #437 dnia: Sierpnia 18, 2010, 20:14 »
To tylko tymczasowa lokalizacja. Wybrano ją dlatego, żeby pompa nie przeszkadzała przy wyciąganiu nowej. Poza tym, jest jeszcze sprawa kabla.

Tak, to wiem, tylko wydawało mi się że odłożą to trochę na później, zresztą tak jak napisał kanarkusmaximus wszystko wyjaśni się pewnie na dniach. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #438 dnia: Sierpnia 18, 2010, 20:43 »
Z pewnością przed STS-133 musi być wykonany jeden spacer, przeznaczony na przygotowanie PMM. Pytanie, czy prace związane z transportem uszkodzonego modułu pompy można połączyć z tymi zadaniami dla PMM.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #438 dnia: Sierpnia 18, 2010, 20:43 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #439 dnia: Sierpnia 19, 2010, 00:31 »
Z pewnością przed STS-133 musi być wykonany jeden spacer, przeznaczony na przygotowanie PMM. Pytanie, czy prace związane z transportem uszkodzonego modułu pompy można połączyć z tymi zadaniami dla PMM.

Na pewno, prace przy kablu mają zająć 45 minut. Ale możliwe, że są tam jeszcze dodatkowe zajęcia.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #440 dnia: Sierpnia 19, 2010, 00:45 »
Dzisiejszej nocy - z 18 na 19 sierpnia 2010 roku, podwyższona będzue orbita Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Manewr zostanie wykonany za pomocą 8 silniczków statku transportowego Progress M-06M, który obecnie zadokowany jest do rosyjskiego modułu Zvezda. Procedura zmiany orbity ma się rozpocząć o godzinie 00:30 czasu Moskiewskiego (23:30 CEST 18.08), poprzez przyjęcie komend z centralnego komputera rosyjskiej części orbitalnego kompleksu. Orbita ISS zostanie podwyższona o 2,2 kilometra i wyniesie po zakończeniu manewru 355,5 km. Dzięki temu uzyskane zostaną odpowiednie warunki do odcumowania Sojuza TMA-18 i jego lądowania 24 września, oraz dokowania Progressa M-07M 10 października tego roku. 

Źródło.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #441 dnia: Sierpnia 19, 2010, 00:56 »
Na pewno, prace przy kablu mają zająć 45 minut. Ale możliwe, że są tam jeszcze dodatkowe zajęcia.

Przez całe zamieszanie z nawaleniem Obiegu A systemu chłodzenia ISS zapomnieliśmy chyba, że Doug i Tracy mieli wg oryginalnych planów wykonać pewne prace na module Zarja (instalacja platformy pod SSRMS) oraz właśnie w przygotowaniu na PMM. Także tak czy siak czeka nas jeszcze na pewno jeden spacer w najbliższym czasie. Co do EVA-4 to nie jestem pewien już teraz, jeszcze 2 dni temu myślałem, że czwarty spacer był konieczny do zakończenia wszystkich prac. Teraz jednak nie ma o nim żadnej wzmianki. Hmm :P

Tymczasem dobra wiadomość - Obieg A systemu chłodzenia został przywrócony do działalności i zaczął chłooooodzić ISS! :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #442 dnia: Sierpnia 20, 2010, 16:29 »
Nie wiem, czy ten filmik był już prezentowany na PFA, ale przynajmniej dla mnie jest tak interesujący, że wklejam. Wycieczka po ISS:

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #443 dnia: Sierpnia 20, 2010, 18:20 »
dzięki...bardzo interesujący wykład Butch'a Wilmore'a ze zdjęciami Jeffa Williamsa ;)

Do pełnej załogi ekspedycji 21 wówczas brakuje tylko Amerykanki Nicole Stott i załoganta STS-129 Lelanda Melvina oraz Rosjanina Maksima Surajewa !
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #444 dnia: Sierpnia 20, 2010, 23:51 »
A tak BTW 13 sierpnia D. Wheelock wykonał z orbity śliczne zdjęcie zorzy  :D Tam to mają widoki...

Nikon Action 10x50 CF :D

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #445 dnia: Sierpnia 25, 2010, 15:26 »
A tak BTW 13 sierpnia D. Wheelock wykonał z orbity śliczne zdjęcie zorzy  :D Tam to mają widoki...

Naprawdę piękne! Założę się jednak, że gdyby Ciebie wysłali tam na górę, to mielibyśmy lepsze fotki zorzy ;D

Filmik wklejony przez Jsz bardzo ciekawy, pierwszy raz widziałem 'zwiedzanie' ISS razem z wahadłowcem :)

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #446 dnia: Sierpnia 29, 2010, 16:23 »
Trwa okres widocznych wieczornych przelotów ISS nad Polską. Jak pogoda pozwoli to można pooglądać maszynerię z Ziemi przez najbliższe kilkanaście dni.  ;)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #447 dnia: Sierpnia 29, 2010, 16:40 »
W rzeczy samej już od kilku dni - na twitterze jest aplikacja, która potrafi przysyłać ostrzeżenia ;)
Nazywa się to to @twisst34

axion

• Gość
« Odpowiedź #448 dnia: Sierpnia 29, 2010, 16:41 »
Trwa okres widocznych wieczornych przelotów ISS nad Polską. Jak pogoda pozwoli to można pooglądać maszynerię z Ziemi przez najbliższe kilkanaście dni.  ;)

Proszę o zgłaszanie takich informacji w wątku: Obserwacje ISS.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #449 dnia: Sierpnia 29, 2010, 18:50 »
Zdecydowanie wątek o obserwacjach ISS jest lepszy od tego jeśli chodzi o własnooczne oglądanie tego orbitalnego kompleksu. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #449 dnia: Sierpnia 29, 2010, 18:50 »