Autor Wątek: Mars Rover 2020 Perseverance  (Przeczytany 635857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Borys

• Gość
Odp: Mars Rover 2020 Perseverance
« Odpowiedź #1230 dnia: Kwietnia 20, 2021, 00:27 »
Po prostu coś niesamowitego, wspaniałej jakości dokumentacja pierwszego, historycznego lotu na innym ciele niebieskim poza Ziemią.

Nie chcę się czepiać, ale pierwsze były rakiety i balony. Nawet w tej misji mieliśmy już filmik z latającego nad Marsem rakietowego dźwigu.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1231 dnia: Kwietnia 20, 2021, 00:35 »
Nie chcę się czepiać, ale pierwsze były rakiety i balony. Nawet w tej misji mieliśmy już filmik z latającego nad Marsem rakietowego dźwigu.
Nie chce się czepiać ale rakietowy dźwig nic nie ma wspólnego z "lotem". Lot (o taki lot tu chodzi) definiuje się jako poruszanie się w ośrodku gazowym przy pomocy wyprofilowanego skrzydła (lub łopat). Balon to tez cos innego, nie przypominam sobie lotu balonem na innym ciele niebieskim ale moze mi cos umknęło.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2021, 00:40 wysłana przez olasek »

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #1232 dnia: Kwietnia 20, 2021, 01:20 »
Balon to tez cos innego, nie przypominam sobie lotu balonem na innym ciele niebieskim ale moze mi cos umknęło.
Wega 1 i 2

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1233 dnia: Kwietnia 20, 2021, 07:34 »
Po prostu coś niesamowitego, wspaniałej jakości dokumentacja pierwszego, historycznego lotu na innym ciele niebieskim poza Ziemią.

No to mnie tym czepialstwem zaskoczyłeś Borys :) Mówimy przecież o locie atmosferycznym z wykorzystaniem skrzydła/łopatki w lokalnej atmosferze, pierwsze balony na Ziemi też latały dużo wcześniej niż wzbił się na kilka metrów pierwszy samolot...  a Skycrane ma stricte z lotem atmosferycznym naprawdę niewiele wspólnego, to system lądowania, właściwie to dostarczania ładunku na powierzchnię, nie zaś sposób przemieszczania się w atmosferze marsjańskiej...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2021, 07:39 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1233 dnia: Kwietnia 20, 2021, 07:34 »

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #1234 dnia: Kwietnia 20, 2021, 08:01 »
Pięknie! Lot wygląda na bardzo stabilny. Bałem się, że będzie nim chybotać ;D Czekam aż takie cacka pojawią się w nowszych wersjach na marsie, aby podlecieć na zbocza kraterów i zbadać dokładnie marsjańskie żleby :)

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #1235 dnia: Kwietnia 20, 2021, 08:02 »
Pierwsze loty na innej planecie to faktycznie radzieckie balony nad powierzchnią Wenus. Jeżeli chodzi o napędowe, to ja bym jednak obstawiał skycrane i rok 2012. Owszem, zdecydowanie jest to system lądujący, ale po opuszczeniu Curiosity dźwig wykonał lot po łuku na pewną odległość, gdzie uległ rozbiciu. Powtórkę mieliśmy w lutym tego roku.

Natomiast łącznie: start, lot napędowy i lądowanie - tutaj palma pierwszeństwa dla Gienia  8)
GG 8698011

Borys

• Gość
« Odpowiedź #1236 dnia: Kwietnia 20, 2021, 10:11 »

No to mnie tym czepialstwem zaskoczyłeś Borys :) Mówimy przecież o locie atmosferycznym z wykorzystaniem skrzydła/łopatki w lokalnej atmosferze, pierwsze balony na Ziemi też latały dużo wcześniej niż wzbił się na kilka metrów pierwszy samolot...  a Skycrane ma stricte z lotem atmosferycznym naprawdę niewiele wspólnego, to system lądowania, właściwie to dostarczania ładunku na powierzchnię, nie zaś sposób przemieszczania się w atmosferze marsjańskiej...

Lot balistyczny to też lot. Jakbyś napisał, że oglądaliśmy pierwszy lot helikoptera poza Ziemią (albo ogólniej - aerodyny z napędem), to bym się nie czepiał, ale powyższym sformułowaniem zakwestionowałeś historię dziesięcioleci lotów kosmicznych ;)

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #1237 dnia: Kwietnia 20, 2021, 12:17 »
No właśnie. Bo przecież podróż statku kosmicznego w przestrzeni międzyplanetarnej też nazywamy lotem, choć można by argumentować, że to kontrolowany upadek ;)
Osobiście cieszę się z Gienka jak głupi. Dzięki przetestowaniu pewnych rozwiązań z kosztów produkcji takich dronów będzie można już niedługo odciąć ze dwa zera - marzą mi się całe eskadry, które seriami krótkich lotów mapują najciekawsze i niedostępne dla kół rejony Marsa.
"Space is hard"

Online artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #1238 dnia: Kwietnia 20, 2021, 12:42 »
Ingenuity udowodnił, że można wysłać tańszy, mniejszy i szybszy (100 razy!) komputer na Marsa i będzie on działać co najmniej przez miesiąc.

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #1239 dnia: Kwietnia 20, 2021, 14:27 »
...po wdrożeniu poprawek, które działają tylko częściowo i na razie nie do końca wiadomo dlaczego ;)

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #1240 dnia: Kwietnia 21, 2021, 10:01 »
Na ćwierku z NASA widać, jakie tumany pyłu wzniosły się po rozkręceniu wirnika.

https://twitter.com/NASAJPL/status/1384680147048046595
"Space is hard"

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1241 dnia: Kwietnia 21, 2021, 13:43 »
Mogli by nagrać szum wirnika lecącego "Gienka". Mikrofon na pokładzie "Percy" - jest.

Online artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #1242 dnia: Kwietnia 21, 2021, 14:07 »
Mogli by nagrać szum wirnika lecącego "Gienka". Mikrofon na pokładzie "Percy" - jest.

Są nawet dwa mikrofony i zapytani o to na ostatniej konfie odpowiedzieli, że nagrają tylko jeszcze nie w drugim locie. Może w 3-4?

Online artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #1243 dnia: Kwietnia 21, 2021, 23:18 »
Warto odnotować fakt, że MOXIE zaczął produkować tlen. To dobra wiadomość dla przyszłych misji załogowych. Tlen może służyć zarówno do oddychania jak i do produkcji paliwa rakietowego (przynajmniej jednego składnika).

Offline eRKa

• Pełny
  • Windą do nieba :)
« Odpowiedź #1244 dnia: Kwietnia 22, 2021, 08:22 »
Warto odnotować fakt, że MOXIE zaczął produkować tlen. To dobra wiadomość dla przyszłych misji załogowych. Tlen może służyć zarówno do oddychania jak i do produkcji paliwa rakietowego (przynajmniej jednego składnika).

4 ludzi potrzebuje z grubsza 1 tony tlenu do oddychania na rok czasu. Samo MOXIE pozyskuje 10g tlenu/h.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2021, 08:25 wysłana przez eRKa »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1244 dnia: Kwietnia 22, 2021, 08:22 »