Autor Wątek: Entry and Descent Module (EDM) Schiaparelli - ExoMars 2016  (Przeczytany 70512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
Odp: Entry and Descent Module (EDM) Schiaparelli - ExoMars 2016
« Odpowiedź #105 dnia: Października 19, 2016, 19:52 »
Ech, szkoda, że taka nerwowa sytuacja z lądownikiem. Mam nadzieję, że jednak EDM się odezwie!

Mała, baaardzo mała szansa. W końcu brak odbioru z Ziemi można jeszcze zrozumieć, ale czemu nie odebrał sygnału Mars Express?
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #106 dnia: Października 19, 2016, 20:42 »
Nadal nie wiadomo co się stało z lądownikiem. Jutro o 10 rano konferencja, gdzie powinno pojawić się więcej szczegółów.

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #107 dnia: Października 19, 2016, 20:52 »
Jeśli potwierdzą twarde lądowanie, to czy w grudniu pożegnamy się z misją w 2020 roku? Nie sądzę by europejscy decydenci zdecydowali się na zaryzykować zbudowanie łazika na próżno. Oddajmy cześć Scorusowi, który miał racje odnośnie tego lądownika.

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #108 dnia: Października 19, 2016, 20:56 »
Dla mnie dziwne jest, że tak mało wstawili tam aparatury rejestrującej dane z lądowania i przesyłającej je na kilka sposobów na ziemię. Jeżeli to miał byc demonstrator lądowania, a nie przesłał danych z lądowania i zamilkł to kicha jest i projektant powinien dostac nieźle po głowie ;-). Szkoda tego testu bo jak nic z niego nie wyniknie to pozostaje szybkie zamówienie w USA skycrana chyba :-). Pzdr

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Października 19, 2016, 20:56 »

Offline Masiek

• Weteran
« Odpowiedź #109 dnia: Października 19, 2016, 20:59 »
No nic, pozostaje czekać do jutra i mieć nadzieję że lądownik przeżył...
NexStar 4SE, Meade ETX-80, Zenica 8-24x40, PTMA Białystok, SOK PTMA

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #110 dnia: Października 19, 2016, 21:01 »
Scorus sporo narzekał (i zapewne słusznie) odnośnie tej konstrukcji. Europejczycy wygłupiali się już wcześniej z Beagle-2, teraz jednak miałem nadzieję, że podejdą do sprawy zdroworozsądkowo. Trudno, sądzę, że Exo 2020 poleci - mimo tej porażki z lądowaniem. Ciekawy zaś jestem co uchwyci na fotografiach MRO. Czy EDM otworzył w ogóle spadochron czy leży sobie w kawałeczkach, czy może leży (jak należy), ale zawiodła już po lądowaniu aparatura, a może nastąpiła w momencie uruchomienia silników np.eksplozja paliwa itd. itd. Dopóty MRO nie odnajdzie lądownika - będziemy tak samo gdybać jak to było w 98 z MPL.
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2016, 21:03 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #111 dnia: Października 19, 2016, 21:13 »
Scorus uważał, że lądowanie z dwóch metrów na zbiorniku to poroniony pomysł. Może pękł i wybuchły resztki jednoskładnikowego paliwa?

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #112 dnia: Października 19, 2016, 22:04 »
Budżet Exomarsa2020 został już ostro przejechany. Podnoszą się bardzo wyraźne głosy, żeby uwalić cały projekt. Z drugiej strony ciężko uwalać coś co pochłonęło już takie fundusze. W mojej opinii Europa powinna się skoncentrować na tym co potrafi robić i poprosić USA o pomoc. Inaczej słabo to widzę...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #113 dnia: Października 19, 2016, 22:42 »
Można też łazika zawieźć na Marsa w Red Dragonie 2020  ;) Myślę że Musk by na to poszedł.

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #114 dnia: Października 19, 2016, 23:41 »
Tylko, że już kiedyś poprosiliśmy USA o pomoc i był plan użycia Sky Crane! Niestety NASA się wycofała i ESA trafiła w rosyjskie objęcia. Co by jednak o Roskosmosie nie sądzić, EDM był w pełni naszą konstrukcją i to my zawiedliśmy. Tylko taka linia może ocalić misje w 2020 tj. powtarzanie, że Rosjanie są bez winy. Tylko kto wierzy, że im pójdzie lepiej? Nie sądzę też by na tym etapie możliwe by była taka łatwa zmiana partnera, SpaceX zresztą też do grudnia na Marsie nie wyląduje.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #115 dnia: Października 20, 2016, 00:22 »
Budżet Exomarsa2020 został już ostro przejechany. Podnoszą się bardzo wyraźne głosy, żeby uwalić cały projekt. Z drugiej strony ciężko uwalać coś co pochłonęło już takie fundusze. W mojej opinii Europa powinna się skoncentrować na tym co potrafi robić i poprosić USA o pomoc. Inaczej słabo to widzę...

W USA kasa na powrót do ExoMarsa nie znajdzie się, a jeżeli polecieć ma na Protonie, to nie dadzą swoich technologii z racji ITAR. Zatem pozostajemy na tym, co jest.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #116 dnia: Października 20, 2016, 02:11 »
Opportunity chyba nic ciekawego nie uchwycił, choć poczekałbym na opinie ekspertów - Schaparelli miał być wielkości piksela, a artefaktów na zdjęciach trochę jest...

Seria fotek wykonanych przez Pancam:
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity/pancam/2016-10-19/

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #117 dnia: Października 20, 2016, 02:44 »
Na dziś o 10:00 naszego czasu zaplanowana jest konferencja. Spodziewają się obrazów z kamery opadania.
Czy to nie nadmiar optymizmu? A może ja czegoś nie doczytałem - ESA jak zwykle skrzętnie ukrywa informacje.

p.s. Czemu piszecie o Scorusie w czasie przeszłym?
p.s.2 Jeżeli do wczorajszej klęski dołożyć genialnie skopane (już na etapie koncepcyjnym) lądowanie Philae, to wyłania się mało optymistyczny obraz. Żeby nie powiedzieć "dziadowski".
"Space is hard"

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #118 dnia: Października 20, 2016, 06:37 »
Może jednak Schiaparelli działa,  bo skoro piszą o zdjęciach?

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #119 dnia: Października 20, 2016, 07:43 »
Na dziś o 10:00 naszego czasu zaplanowana jest konferencja. Spodziewają się obrazów z kamery opadania.
Czy to nie nadmiar optymizmu? A może ja czegoś nie doczytałem - ESA jak zwykle skrzętnie ukrywa informacje.

p.s. Czemu piszecie o Scorusie w czasie przeszłym?
p.s.2 Jeżeli do wczorajszej klęski dołożyć genialnie skopane (już na etapie koncepcyjnym) lądowanie Philae, to wyłania się mało optymistyczny obraz. Żeby nie powiedzieć "dziadowski".

Mars Express póki co nic nie przechwycił, także osobiście wątpię by cokolwiek udało im się "złowić". Scorus żyje, spokojnie, tylko po prostu całkowicie zrezygnował z udzielania się na forum. Co do Philae - tam w kwestii lądowania zawiodło praktycznie wszystko, pozostaje mieć nadzieje, że ESA wyciągnie wnioski przy opracowywaniu kolejnych lądowników na ciała niebieskie z tak małą grawitacją.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Października 20, 2016, 07:43 »