Autor Wątek: Polecane książki  (Przeczytany 190364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Polecane książki
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 07, 2013, 08:51 »
A propos Księżyca czy wie ktoś coś o książkach dotyczących programu Apollo wydanych w Polsce?

z tym że mam pewne zastrzeżenia jakościowe: - książka obejmuję tylko program Apollo
                                                                    - szegółowo opisuje wszystkie miesje od pierwszych prob balistycznych do Apollo Aplications       Program   i oczywiście bogato ilustrowana!

podejrzewam że nia ma i nigdy takiej pozycji wydawniczej w Polsce nie było ale kto wie, ewentualnie może być po angielsku.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 07, 2013, 09:22 »
A propos Księżyca czy wie ktoś coś o książkach dotyczących programu Apollo wydanych w Polsce?

Była taka książka, całkiem solidna i dość szczegółowa jak na pozycję popularno naukową. Sporo ilustracji, sporo szczegółów technicznych. Z tym że została wydana w 1967 roku, czyli nie opisuje samych lądowań.
Andrzej Marks, "Podbój Księżyca trwa".
Widzę że na Allegro można to kupić za jedyne 6.99.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2013, 09:26 wysłana przez Trafiony »

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 07, 2013, 12:15 »

Była taka książka, całkiem solidna i dość szczegółowa jak na pozycję popularno naukową. Sporo ilustracji, sporo szczegółów technicznych. Z tym że została wydana w 1967 roku, czyli nie opisuje samych lądowań.
Andrzej Marks, "Podbój Księżyca trwa".
Widzę że na Allegro można to kupić za jedyne 6.99.

Czytałem i oglądałem - świetna, niestety problem polega na tym że wydano ją za wcześnie. Dziękuję.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 07, 2013, 13:09 »

z tym że mam pewne zastrzeżenia jakościowe: - książka obejmuję tylko program Apollo
                                                                    - szegółowo opisuje wszystkie miesje od pierwszych prob balistycznych do Apollo Aplications       Program   i oczywiście bogato ilustrowana!

podejrzewam że nia ma i nigdy takiej pozycji wydawniczej w Polsce nie było ale kto wie, ewentualnie może być po angielsku.

Swego czasy Prószyński I Ska wydała: ,,Kierunek Księżyc" autorstwa astronautów, obu św. pamięci już: Ala Sheparda oraz Dukea Slaytona:
http://www.proszynski.pl/Kierunek_Ksiezyc-p-1898-1700-.html
Tyle, że tam nie tylko o Apollo ale o całym załogowym programie załogowym USA w formie fabularnej. Ale polecam bo fajnie się czyta. Poza tym swego czasu był też nakręcony film gdzie wypowiadali się autorzy książki oraz wielu innych biorących udział w załogowym programie kosmicznym USA lat 60 i 70tych. Ten film to coś fajnego i było to wyświetlane w TVP w latach 90tych XX wieku  ::)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 07, 2013, 13:09 »

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 07, 2013, 13:46 »
Poważnie? Ostatnia dobra książka wydana po polsku o programie Apollo pochodzi z 1967 roku? :O

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 07, 2013, 14:24 »
Przede wszystkim bym polecił książeczki wydane ze dwa lata temu przez czasopismo "Wiedza i Życie" w cyklu "Historia podboju kosmosu". Aż trzy z nich były poświęcone programowi Apollo. Mimo naszej nie najlepszej oceny - jest gdzieś wątek o tym - zawierają one mnóstwo faktografii.

Była jeszcze dobra książka Andrzeja Marksa "Droga na Księżyc", opublikowana już po locie Apollo 11 w 1969 roku.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2013, 16:20 wysłana przez JSz »

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 08, 2013, 09:09 »
Przede wszystkim bym polecił książeczki wydane ze dwa lata temu przez czasopismo "Wiedza i Życie" w cyklu "Historia podboju kosmosu". Aż trzy z nich były poświęcone programowi Apollo. Mimo naszej nie najlepszej oceny - jest gdzieś wątek o tym - zawierają one mnóstwo faktografii.

Była jeszcze dobra książka Andrzeja Marksa "Droga na Księżyc", opublikowana już po locie Apollo 11 w 1969 roku.

Mam je wszystkie łącznie z 11 bonusową ale właśnie chciałbym je docelowo (może kiedyś) zastąpić w biblioteczce jedną a porządną pozycją obejmująca także Apollo Aplications Program a więc Skylaba i Sojuz-Apolla a także szerzej prezentującą wyniki badań naukowych Księżyca.

Muszę zresztą przyznać że z tej serii były to jedne z lepszych książeczek, o niebo lepsze od SPace Shuttle czy Deep Space które w tej serii są moim zdaniem naprawdę badzienwe (też liczę zastąpić je czym porządniejszym) marzy mi się np. "Wings on orbit" w polskim wydaniu no chociaż może tutaj trochę się zagalopowałem;)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 17, 2013, 17:44 »
Ma ktoś może dostęp do książki, której fragmenty są tutaj?

Oto jej okładka:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2013, 17:47 wysłana przez mss »
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 26, 2013, 20:39 »
Nie wiem czy akurat w tym watku sie to nadaje, ale znalazlem w krakowskim empiku ksiazke "Seks na księżycu", Bena Mezricha, zupelnie inne spojrzenie na NASA, na kwestie tego co dzieje sie z czyms co kiedys bylo niesamowicie wazne - kamieniami przywiezionymi z Ksiezyca a teraz lezy w skrzymiach zapomniane gdzies w magazynie. Moze ktos przeczyta i oceni? Ksiazka opisuje fakt wyniesienia skal ksiezycowych z siedziby NASA kilka lat temu przez kilku praktykantow. Podejrzewam, ze tytul zostal podrasowany aby przyciagnac czytelnikow;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                    Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2013, 21:10 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 26, 2013, 20:56 »
A tutaj można ją zakupić nie mając dostępu do MPiKu, cena 39,90 zł (u wydawcy)
a na MPiK cena 36,99 zł, a wersja ebook tylko 30,49 zł ;)

Właśnie przejrzałem wersję bezpłatną i całkiem całkiem dla miłośników gatunku !!
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2013, 21:39 wysłana przez mss »
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 27, 2013, 15:15 »
na kwestie tego co dzieje sie z czyms co kiedys bylo niesamowicie wazne - kamieniami przywiezionymi z Ksiezyca a teraz lezy w skrzymiach zapomniane gdzies w magazynie.

To jest idiotyczny mit powtarzany od wielu lat, nie wiedzieć czemu. A wystarczą 2 kliknięcia żeby to sprawdzić. Próbkami zajmuje się JSC, tak samo jak materiałem z misji Stardust, Genesis, Hayabusa (część materiału przekazana NASA) meteorytami, pyłem zbieranym przez samoloty itp. Badania próbek księżycowych nadal trwają. Rocznie do instytucji naukowych w USA i na świecie przesyłanych jest około 300 próbek. Propozycje na badania nad tym materiałem w aktualnym konkursie można nadsyłać do 15 lutego.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2013, 15:18 wysłana przez Scorus »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 27, 2013, 15:25 »
na kwestie tego co dzieje sie z czyms co kiedys bylo niesamowicie wazne - kamieniami przywiezionymi z Ksiezyca a teraz lezy w skrzymiach zapomniane gdzies w magazynie.

To jest idiotyczny mit powtarzany od wielu lat, nie wiedzieć czemu. A wystarczą 2 kliknięcia żeby to sprawdzić. Próbkami zajmuje się JSC, tak samo jak materiałem z misji Stardust, Genesis, Hayabusa (część materiału przekazana NASA) meteorytami, pyłem zbieranym przez samoloty itp. Badania próbek księżycowych nadal trwają. Rocznie do instytucji naukowych w USA i na świecie przesyłanych jest około 300 próbek. Propozycje na badania nad tym materiałem w aktualnym konkursie można nadsyłać do 15 lutego.
                ... spotkalem sie  z opinia apopos tych ludzi, ze nie bylo zadnego sejfu. Skrzynia lezala w jakims magazynie a oni sobie ja po prostu wywiezli. Co do dawkowania i dostepu do probek to nie widze sprzecznosci, jest on trudny z zewnatrz. Z powazaniem
                                                                                                                                                                               Adam Przybyla

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 27, 2013, 15:39 »
Może to były jakieś śmiecie do badań porównawczych. W JSC utrzymywanie próbek wygląda następująco:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Sample_Laboratory_Facility#Samples_stored_at_facility_and_other_lunar_samples

A w White Sands:
http://www.nasa.gov/centers/wstf/about/Lunar_Sample_Storage_at_WSTF.html
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2013, 15:41 wysłana przez Scorus »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 27, 2013, 16:53 »
Wiedzialem, ze pomimo prostoty tematu, ksiazka moze pobudzac do dyskusji;-))) Z powazaniem
                                                                                                                                                       Adam Przybyla

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 27, 2013, 20:18 »
Wiedzialem, ze pomimo prostoty tematu, ksiazka moze pobudzac do dyskusji;-))) Z powazaniem
                                                                                                                                                       Adam Przybyla

Głupota zazwyczaj pobudza jakieś emocje :(

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 27, 2013, 20:18 »