Autor Wątek: Tiangong 2 + Shenzhou 11 + Tianzhou 1 (2016-2017)  (Przeczytany 106349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NilQ

• Weteran
Odp: Tiangong 2 + Shenzhou 11 + Tianzhou 1 (kwiecień 2017)
« Odpowiedź #90 dnia: Września 15, 2016, 23:29 »
Jeszcze nagranie ze startu, dla formalności:

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #91 dnia: Września 16, 2016, 18:22 »
Polskie urządzenia poleciały w kosmos razem z chińskim modułem orbitalnym
16.09.2016

(...) Jednym z kilkunastu takich eksperymentów, które wykonywane będą na Tiangong-2, jest projekt POLAR, w przygotowaniu którego brali udział polscy naukowcy.

Chińsko-szwajcarsko-polski projekt POLAR pozwoli lepiej zbadać rozbłyski gamma (ang. Gamma-Ray Burst) - świadectwa najsilniejszych wybuchów we wszechświecie. Rozbłysków gamma nie widać gołym okiem - to promieniowanie o częstotliwościach jeszcze wyższych niż promieniowanie rentgenowskie - jednak obserwuje się je dzięki odpowiednim czujnikom. Jeden rozbłysk rejestrowany jest z Ziemi średnio raz na dobę. Czasem rozbłysk gamma trwa sekundę, czasem aż kilka minut, a niekiedy nawet dłużej. Szacuje się jednak, że uwalniane jest wtedy tyle energii, ile uwalnia Słońce w ciągu całego swojego istnienia.

Rozbłyski gamma znane są od lat 60 ub. wieku, a wciąż nie jest jasne, jak powstają. Jest nadzieja, że projekt POLAR potwierdzi lub obali niektóre hipotezy na ten temat. Prof. Agnieszka Pollo z Narodowego Centrum Badań Jądrowych (NCBJ), opowiadając w rozmowie z PAP o rozbłyskach gamma mówi, że zgodnie z niektórymi hipotezami rozbłyski gamma mogą mieć źródło w wybuchach tzw. hipernowych albo np. w zderzeniach gwiazdy neutronowej z czarną dziurą.

Jednak by zrozumieć szczegółowy mechanizm, potrzeba wielu dodatkowych obserwacji. A projekt POLAR zbadać ma pewną właściwość fotonów uwalnianych podczas rozbłysków gamma - ich polaryzację. "To byłby przełom, gdyby okazało się na przykład, że światło w rozbłyskach w ogóle nie jest spolaryzowane" - opowiada dr Jacek Szabelski z NCBJ. Z pomiarem promieniowania gamma rozbłysków jest jednak o tyle problem, że można badać je tylko z orbity - tam nie jest ono rozpraszane przez atmosferę Ziemi.

Detektor polaryzacji promieniowania gamma powstał dzięki pracy zespołu z Chin (Institute of High Energy Physics), ze Szwajcarii (INTEGRAL Science Data Centre, DPNC na Uniwersytecie Genewskim, Paul Scherrer Institut) oraz z Polski (NCBJ). Urządzenie zmieściłoby się w bagażniku auta. Część detektora, za którą odpowiadali Polacy i Szwajcarzy, zainstalowana jest na zewnętrznej ścianie modułu Tiangong-2 i skierowana w zenit. Będzie ona zbierać informacje z jednej trzeciej widocznej części nieba. W skład detektora wchodzi 1600 podłużnych prętów z tworzywa sztucznego ułożonych na kwadratowej powierzchni. Zbierają one dane, z których można wydobyć informacje o polaryzacji rozbłysków gamma. Dane zbierane będą automatycznie (do obsługi urządzenia nie potrzeba astronautów) i dwa razy na dobę przesyłane na Ziemię.

"Zbudowałem w tym urządzeniu tryger i jego oprogramowanie. To część, która decydować będzie, czy doszło do interesującego zdarzenia i czy warto jakieś konkretne informacje zapisać i przekazać na Ziemię" - mówi w rozmowie z PAP mgr inż. Dominik Rybka z NCBJ i z Paul Scherrer Institut. Z kolei zespół dr. Szabelskiego zaprojektował modele prototypu zasilacza wysokiego napięcia wykorzystywanego w detektorze.

Polacy uczestniczyli we wszystkich fazach testów detektora, przeprowadzanych we Francji, Holandii, Szwajcarii i we Włoszech. "Urządzenia, które wysyła się w przestrzeń kosmiczną, muszą być niezawodne. Nie ma przecież mowy o tym, by je potem naprawiać. To ma być tak zbudowane, że ma działać nawet, kiedy się zepsuje" - śmieje się dr Szabelski. (...)
PAP - Nauka w Polsce, Ludwika Tomala
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,411180,polskie-urzadzenia-polecialy-w-kosmos-razem-z-chinskim-modulem-orbitalnym.html

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #92 dnia: Września 16, 2016, 19:27 »
Hmm skoro POLAR jest skierowany w zenit na TG-2, to będzie go fajnie można zobaczyć na obrazach podczas cumowania Shenzhou z tego satelity krążącego wokół modułu. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #93 dnia: Września 17, 2016, 13:31 »
Fairing ze startu uderzył w dom. Ciekawie ci Chińczycy sobie pozwalają na takie starty...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Września 17, 2016, 13:31 »

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #94 dnia: Września 17, 2016, 17:25 »
Fairing ze startu uderzył w dom. Ciekawie ci Chińczycy sobie pozwalają na takie starty...

Jeden dom więcej, jeden mniej ...

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #95 dnia: Września 17, 2016, 20:56 »
Po 2 korekcjach orbity Tiangong 2 obiega Ziemię na wysokości 380 km.

Przy okazji: opublikowano filmik ze startu z odległości około 100 m.

8)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #96 dnia: Września 17, 2016, 21:40 »

Mam wątpliwości, czy wrzucanie całego złomu kosmicznego do oceanów jest optymalną alternatywą...

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #97 dnia: Września 17, 2016, 22:22 »

Mam wątpliwości, czy wrzucanie całego złomu kosmicznego do oceanów jest optymalną alternatywą...

Jest to jakaś forma odzyskiwania, może od razu nie członów rakiety, ale ...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #98 dnia: Września 17, 2016, 23:17 »
Raczej ten fairing jest już na tyle zniszczony, że może się nie opłacać go naprawiać (w Chinach).

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #99 dnia: Września 18, 2016, 21:18 »

Dodam jeszcze, że TZ-1 startować będzie z Wenchang i że jednak istnieje opcja zarówno przetankowania paliwa z TZ-1 do TG-2, jak i przeładowania z niego ładunków, bez zostawiania jednego yuhangyuana na pokładzie. Przecież SZ ma spory przedział orbitalny... :)

Właśnie pojawia się na NSF informacja, która niejako potwierdza tą dziwną opcję. Stosunkowo nowy użytkownik forum GELORD napisał, że:

"SZ-12 "Shenzhou-12" will be launched to "Tiangong-2." Next to the "Tiangong-2" will fly the cargo ship "Tianzhou-1." After some work in the astronauts will fly to the module docking with the cargo vehicle and then again return to the "Tiangong-2." The flight there and back. This is unofficial information. The crew will be three astronauts."

Mało tego, dołączył zdjęcia z treningów morskich trójki kosmonautów.

Bardzo zastanawiające...
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #100 dnia: Września 18, 2016, 21:52 »
15.09.2016 o 14:04:12,428 z Jiuquan wystrzelona została RN CZ-2F/T, która wyniosła w T+9' na orbitę
o parametrach: hp=200 km, ha=347 km, i=42,76° drugą eksperymentalną chińską załogową stację
kosmiczną Tiangong-2. Prócz niej wyniesiony też został minisatelita technologiczny Banxing-2.

Źródło: http://lk.astronautilus.pl/n160901.htm#07

Moduł Tiangong-2 http://space.skyrocket.de/doc_sdat/tg-2.htm  po  dziewięciu minutach lotu Tiangong-2 trafił na orbitę i rozwinął dwa panele słoneczne.

Moduł ma masę 8600 kg i jest w stanie pomieścić trzech astronautów (tajkonautów), dla których w przedziale mieszkaniowym dostępnych jest 15 metrów sześciennych. Start był transmitowany na żywo w chińskiej telewizji.

Źródło: http://kosmonauta.net/2016/09/tiangong-2-na-orbicie/

Banxing-2  to mały satelita w kształcie sześcianu o masie 40 kg, który ma fotografować stację do odległości 500 km i monitorować kosmiczne śmieci przy  pomocy  kamery o wysokiej rozdzielczości.

This small 40 kg cubic satellite will be used to take images of the new Chinese orbiting laboratory until a distance of 500 km, and to monitor space debris using a 25 Megapixel high-resolution full-frame visible light camera and fisheye cameras.

The satellite is equipped with three GaAs solar cells and lithium-ion batteries. For orbital maneuvering, the satellite will use a LPG propulsion system developed by the Shanghai Institute of Space Propulsion.

https://www.nasaspaceflight.com/2016/09/china-launch-tiangong-2-orbital-module/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #101 dnia: Września 18, 2016, 21:59 »
Bardzo zastanawiające...

Strasznie pokręcona ta misja. Brzmi jak kilka pojazdów na bardzo podobnych orbitach względem siebie i nie za bardzo się wyprzedzających. Shenzhou nie ma z pewnością za dużo paliwa na pokładzie, by móc znacząco zmieniać orbitę. Hmm...

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #102 dnia: Września 23, 2016, 12:50 »
Start SZ-11 11 października, połączenie z TG-2 dwa dni później.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #103 dnia: Września 23, 2016, 17:20 »
Liczę na relację na żywo na CCTV, trwającą przez kilka godzin i to jeszcze przed startem. :)

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #104 dnia: Września 23, 2016, 20:09 »
Tradycyjnie cisza w eterze odnośnie składu załogi. Dowódcą zapewne pozostanie ktoś doświadczony: Liu Boming (weteran Shenzhou-7), Liu Wang (Shenzhou-9) lub Zhang Xiaoguang (Shenzhou-10), a drugim członkiem załogi albo taikonauci z nowego naboru albo też ci z pierwszego, którzy nie mieli jeszcze szansy lotu w kosmos, a którym wiek jeszcze "pozwala" (Pan Zhanchun i Deng Qingming)

https://www.nasaspaceflight.com/2016/09/china-prepares-crew-shenzhou-11-tiangong-2/
GG 8698011

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Września 23, 2016, 20:09 »