Autor Wątek: Burt Rutan na TED w 2006 roku...  (Przeczytany 4555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Burt Rutan na TED w 2006 roku...
« dnia: Lutego 20, 2016, 13:02 »
Naprawdę ciekawe nagranie Burta Rutana odnośnie rychłej rewolucji w sektorze kosmicznym. Mówi on o tym, że już niebawem sektor prywatny dokona tego, co przez dekady się nie udało. Świetnie się tego słucha, można być naprawdę natchnionym, ale... nagranie ma już 10 lat - jeszcze w czasach programu Constellation.

Czyli w dużej części te prognozy się nie sprawdziły...

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: Burt Rutan na TED w 2006 roku...
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 20, 2016, 14:26 »
Ale dzieki niemu pojawil sie scaled composites. to duzy krok naprzod - o tym, ze nic sie nie udalo bedziemy mogli powiedziec dopiero po zamknieciu VG i stratolaunch;-) Moze rakiety z tego nie bedzie ale jakis nowy transportowiec dla wojska;-) Z powazaniem
                                                        Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 20, 2016, 14:32 »
Ale dzieki niemu pojawil sie scaled composites. to duzy krok naprzod - o tym, ze nic sie nie udalo bedziemy mogli powiedziec dopiero po zamknieciu VG i stratolaunch;-) Moze rakiety z tego nie bedzie ale jakis nowy transportowiec dla wojska;-) Z powazaniem
                                                        Adam Przybyla

Najpierw trzeba zobaczyć czy VG przetrwa to co ujawniła zeszłoroczna katastrofa SS2.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 20, 2016, 16:23 »
Wydaje mi się, że może tutaj jest taka "mądrość", że często przeceniamy ile można wykonać w 10 lat (w szczególności przy zaawansowanych wdrożeniach), ale często się nie docenia dłuższego okresu czasu. Może tak jest i w tym przypadku? Wiele z tych "cudów", o których Burt mówi, nie pojawiło się w 2010 czy 2015 roku, ale mogą się pojawić około 2020 roku.

Natomiast pojawiło się "coś" innego, co w 2006 roku jeszcze nie było aż tak widoczne - SpaceX. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 20, 2016, 16:23 »