Autor Wątek: Testy w locie VSS Unity  (Przeczytany 60964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Testy w locie VSS Unity
« Odpowiedź #120 dnia: Grudnia 12, 2020, 17:27 »
Trochę informacji:
https://kosmonauta.net/2020/12/lot-wysokosciowy-vss-unity-12-12-2020/

Zaraz VSS Unity ląduje w SpacePort America. Virgin napisał, że poda więcej informacji, jak będzie wiadomo co się stało.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #121 dnia: Grudnia 12, 2020, 17:30 »
Wylądował poprawnie, a silnik został wyłączony zaraz po uruchomieniu.

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #122 dnia: Grudnia 12, 2020, 19:15 »
Wylądował poprawnie, a silnik został wyłączony zaraz po uruchomieniu.

Właśnie dali aktualizację, że nawet sekwencja zapłonu nie zakończyła się poprawnie:

Early update on flight: The ignition sequence for the rocket motor did not complete.  Vehicle and crew are in great shape. We have several motors ready at Spaceport America. We will check the vehicle and be back to flight soon.

Może im się szybko uda wymienić silnik i polecieć znowu?

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 14, 2020, 11:17 »
Kibicuje im przez lata, można powiedzieć już ponad dekadę.... i co???no i właśnie, nie wiele...  A już tym bardziej przytłaczająca mnie postępy w SpaceX które poczynił przez ten czas A oni jakby stali w miejscu.... czego brakuje? Determinacji? Funduszy? Złe zarządzanie? Ponieważ mam wrażenie że gdyby Elon się za to zabrał już dawno miał by całą flotę...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 14, 2020, 11:17 »

Offline kakmar

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #124 dnia: Grudnia 14, 2020, 15:02 »
Kibicuje im przez lata, można powiedzieć już ponad dekadę.... i co???no i właśnie, nie wiele...  A już tym bardziej przytłaczająca mnie postępy w SpaceX które poczynił przez ten czas A oni jakby stali w miejscu.... czego brakuje? Determinacji? Funduszy? Złe zarządzanie? Ponieważ mam wrażenie że gdyby Elon się za to zabrał już dawno miał by całą flotę...
Branson, to nie Elon. I tyle w skrócie. Był ciekawy artykuł w Arstechnica o Virgin Galactic I orbit, wydali z 500 czy 700M$ i nic. Gdzie Spacex czy Rocket Lab osiągnęli orbitę za ~100M$.
B. przejął firmę która zdobyła X-prize i zajął się PR i pozyskiwaniem inwestorów.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #125 dnia: Grudnia 14, 2020, 16:24 »
Wydaje mi się, że się okazało po prostu, że system rakietoplanu wcale nie jest taki prosty do przeskalowania wyżej. SpaceShipOne miał masę  startową 3600 kg, zaś SpaceShipTwo to 9750 kg. Ponad 2 razy więcej. Czyżby gdzieś tam przebiegała "cienka linia", w której zastosowana technologia okazuje się być niewystarczająca i trudna do "okiełznania"? Mam tu na myśli przede wszystkim silnik rakietowy.

System kontroli rakietoplanu jest także skomplikowany, pewnie przy wyższej masie całego pojazdu to jeszcze bardziej się skomplikowała?

Osobiście sądzę, że szybko okaże się, że znacznie prostsza konstrukcja, czyli rakieta + kapsuła zdobędzie więcej rynku.

Do mnie 80/90 km pułapu też nie przemawia. To uważam za lot wysokościowy niż kosmiczny.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #126 dnia: Grudnia 14, 2020, 17:43 »
B. przejął firmę która zdobyła X-prize i zajął się PR i pozyskiwaniem inwestorów.

Sprostowanie: Branson nie przejął firmy Scaled Composites. Po prostu zamówił u nich zrobienie projektów WK2 i SS2, a potem obie firmy założyły wspólnie fabrykę The Spaceship Company, która produkuje, czy raczej ma produkować te samoloty.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #127 dnia: Grudnia 14, 2020, 17:56 »
Osobiście sądzę, że szybko okaże się, że znacznie prostsza konstrukcja, czyli rakieta + kapsuła zdobędzie więcej rynku.

Taki system już istnieje, i to od lat, tylko że nie wiedzieć dlaczego nie wozi jeszcze turystów. Chodzi oczywiście o New Sheparda.

Jeśli idzie o VO, to dla mnie najbardziej wątpliwy jest aspekt moralny przedsięwzięcia Bransona: pozbierał wysokie przedpłaty od kilkuset klientów. Nie wiem na jakim etapie jest cała ta sprawa, ale były różne roszczenia od, trzeba powiedzieć: oszukanych klientów. Zrobił dobry PR i ludzie płacili pewni, że lot jest sprawą miesięcy. A obniżenie pułapu, to kolejny patyczek do tego interesu.

Ale podobnie zrobiła inna firma XCOR, które też pobierała zaliczki, tylko że niższe i od mniejszej liczby chętnych. Ale potem wzięła i zbankrutowała. Co zresztą nie przeszkodziło potem jej byłemu szefowi, Jeffowi Greasonowi, robić po konferencjach za specjalistę od techniki rakietowej.

Offline Marek B

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #128 dnia: Grudnia 14, 2020, 21:50 »

Do mnie 80/90 km pułapu też nie przemawia. To uważam za lot wysokościowy niż kosmiczny.
Wydaje mi się że z tą turystyką kosmiczną i pseudokosmiczną ( a la Branson) jest jakiś głębszy problem techniczny. Bo na pierwszy rzut oka wszystkie elementy są - technologie, klienci gotowi płacić dziesiątki milionów dolarów i kilka firm deklarujących że już za chwile ktoś poleci. Tylko od jakiś 15 lat (lotów turystycznych sojuzami) dosłownie nic w temacie się nie dzieje.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #129 dnia: Grudnia 14, 2020, 22:13 »
Taki system już istnieje, i to od lat, tylko że nie wiedzieć dlaczego nie wozi jeszcze turystów. Chodzi oczywiście o New Sheparda.

Tak to prawda, że BO od czasów ich testu systemu ucieczkowego mógłby regularnie lub "regularnie" latać z ludźmi na pokładzie. Ale to chyba jednak się stanie w 2021 roku.

Offline kakmar

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #130 dnia: Grudnia 15, 2020, 00:28 »
Gdzieś kiedyś czytałem, że BO się koszty nie spinają dla turystów, ale nie pomne gdzie to było. Virgin, mają problem techniczny, może jak ktoś napisał, samolot się trudno skaluje.
@JSz, dzięki za korektę.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #131 dnia: Grudnia 15, 2020, 09:27 »
Gdzieś kiedyś czytałem, że BO się koszty nie spinają dla turystów, ale nie pomne gdzie to było.
Ha - gdybyś znalazł to byłoby fajnie - ale to do dyskusji w innym wątku! ;)

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #132 dnia: Grudnia 16, 2020, 03:14 »
Virgin Galactic pilots land safely after aborting suborbital flight
December 12, 2020 Stephen Clark

(...) Pilots Dave Mackay and Rick “CJ” Sturckow climbed into the cockpit of the SpaceShipTwo rocketplane — named VSS Unity — before takeoff under Virgin Galactic’s carrier jet. Mackay is Virgin Galactic’s chief pilot, and Sturckow is a former NASA space shuttle commander.

After dropping from the carrier aircraft, the rocketplane was supposed to ignite its hybrid motor and pitch up to fly to an altitude of more than 50 miles, or 80 kilometers, the boundary of space recognized by the U.S. Air Force, NASA, and the Federal Aviation Administration.

But a technical problem caused the vehicle to abort its engine ignition sequence, cutting short the planned ascent into space. Mackay and Sturckow guided the Unity spaceplane back to a landing on the 12,000-foot-long (nearly 3,700-meter) runway at Spaceport America at 9:27 a.m. MST (11:27 a.m. EST; 1627 GMT). (...)
https://spaceflightnow.com/2020/12/12/virgin-galactic-pilots-land-safely-after-aborting-suborbital-flight/

https://www.nasaspaceflight.com/2020/12/new-mexico-joins-human-spaceflight-with-unity-flight/
https://www.theverge.com/2020/12/12/22171114/virgin-galactic-vss-unity-powered-test-flight-abort-spaceport-america-new-mexico

https://www.thenational.scot/news/18940364.virgin-galactics-dave-mackay-captain-vss-unity-launch-today/

AA https://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=3432.msg154678#msg154678
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2021, 02:09 wysłana przez Orionid »

Offline Marek B

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #133 dnia: Grudnia 16, 2020, 18:41 »
Biznes plan Virgin Galactic  jest dla mnie tajemnicą. Development trwa już chyba 20 rok..

gszczepa

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Grudnia 16, 2020, 20:31 »
Pierwszy para lotów X-Prize to był 2004 rok.

Polska Wikipedia jest bardzo zabawna:
Ansari X PRIZE doprowadziła do szybszego rozwoju prac nad komercyjnymi lotami kosmicznymi i turystyką kosmiczną. SpaceShipTwo – następca zdobywcy nagrody, ma od 2013 roku dokonywać regularnych lotów suborbitalnych z turystami na pokładzie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #134 dnia: Grudnia 16, 2020, 20:31 »