Autor Wątek: Eksplozja rakiety Falcon 9 (1.09.2016)  (Przeczytany 68626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Eksplozja rakiety Falcon 9 (1.09.2016)
« Odpowiedź #120 dnia: Września 11, 2016, 22:39 »
Kamera była 4 km od rakiety i to chyba było najbliższe miejsce, skąd można było obserwować rakietę.

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #121 dnia: Września 11, 2016, 23:04 »
Pewnie w internetach można znaleźć dużo dokładniejsze mapki, natomiast tak na szybko myślę, że ta daje jakiś tam ogólny pogląd na sytuację. Czerwona linia to początek strefy chronionej, miejsca oznaczone na żółto wymagają już specjalnej akredytacji.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #122 dnia: Września 11, 2016, 23:07 »
Fajna mapka!

Offline marekfk

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #123 dnia: Września 11, 2016, 23:49 »
No więc wszystko jasne, >10 km do granicy strefy chronionej, to całkowicie niemożliwe z broni strzeleckiej.

A więc, (ciągnąc nasze gdybanie dalej) albo ów ewentualny ktoś, wszedł na teren z bronią, (dalekodystansowy strzał z łodzi raczej wkluczam, z resztą tamten obszar też jest pewnie objęty zakazem żeglugi) albo użyto drona, przy czym wcale nie musiał by to być jak pisze Florydziak "wyspecjalizowany dron wojskowy" cywile też potrafią :) ot choćby coś takiego zmajstrować:

W sumie dla SpaceX to chyba znacznie lepiej by było jak by się jednak okazało że przyczyna wybuchu jest, nazwijmy to "całkowicie zewnętrzna". Marketingowo, finansowo i prestiżowo.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2016, 23:52 wysłana przez marekfk »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #123 dnia: Września 11, 2016, 23:49 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #124 dnia: Września 12, 2016, 00:01 »
Przyczyna eksplozji jest także badana niezależnie, przez USAF. SpaceX nie zrobiłby numeru przed takim graczem, by "zwalić na innych" zatajając przy okazji prawdę, bo w tym przypadku by to to szybko wyszło na jaw. Raczej tutaj SpaceX musi postawić na otwartość przed takim "klientem" jak USAF, inaczej utracą sporo kontraktów.

Offline marekfk

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #125 dnia: Września 12, 2016, 00:23 »
Oh w żadnym miejscu nie sugerowałem że SpaceX coś będzie kombinować. Po prostu jeżeli się okaże że to jednak nie jest taka prosta przyczyna, to może się okazać że najpierw kilka tygodni/miesięcy będą przekopywać z drobnym sitkiem pozostałości po wyrzutni i kilka hektarów dookoła, potem jak się okaże że problem był w rakiecie/instalacji stanowiska startowego trzeba to przeprojektować....  znów miesiące, odbudować .... a ja z niecierpliwością czekam na Red Dragona i liczę że dożyję BFR-a  i MCT 8)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #126 dnia: Września 12, 2016, 09:37 »
W sektorze kosmicznym z pewnością nie można się "śpieszyć", jeśli nie są znane przyczyny jakiegoś problemu. W szczególności, jeśli później taką rakietą mają latać ludzie.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #127 dnia: Września 13, 2016, 17:07 »
SpaceX President Shotwell: We anticipate return to flight in November, meaning down for three months. Next flight from CCAFS, then to VAFB.

Ciekawe, czy to CCAFS to prawda, czy tylko nieprecyzyjne określenie Cape. No bo SLC-40 to CCAFS, ale LC-39A to już KSC.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #128 dnia: Września 13, 2016, 17:09 »
Bardzo ciekawa informacja! LC-40 wymagałaby naprawy, sprawdzenia, weryfikacji, testów i jeszcze raz weryfikacji zanim taki lot się odbędzie. :) Ciekawe, czy byłoby to z jakąś rakietą, która zaraz później miała by polecieć z satelitą?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #129 dnia: Września 13, 2016, 18:41 »
Bardzo ciekawa informacja! LC-40 wymagałaby naprawy, sprawdzenia, weryfikacji, testów i jeszcze raz weryfikacji zanim taki lot się odbędzie. :) Ciekawe, czy byłoby to z jakąś rakietą, która zaraz później miała by polecieć z satelitą?

SLC-39A też będzie wymagała wszystkich tych rzeczy!

SpaceX President Shotwell: We anticipate return to flight in November, meaning down for three months. Next flight from CCAFS, then to VAFB.

Ciekawe, czy to CCAFS to prawda, czy tylko nieprecyzyjne określenie Cape. No bo SLC-40 to CCAFS, ale LC-39A to już KSC.

Myślę, że skoro powiedziała CCAFS (chociaż wiemy to z drugiej ręki) to raczej nie KSC, bo "miejscowi" z branży chyba dobrze to rozróżniają.

Zaś co do listopada, to obawiam się, że to zbyt optymistyczne założenie. Po zeszłorocznej katastrofie termin RTF kilkakrotnie był przesuwany. Najpierw miał być wrzesień o ile nie wcześniej, a skończyło się na grudniu.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #130 dnia: Września 13, 2016, 22:08 »
Z Forum Space 2016, które odbywa się właśnie w Kaliforni, Jeff Foust ćwierka m.in.:

Jeff Foust ‏@jeff_foust 2 godz.2 godziny temu
In media roundtable, Beauchamp said recent Falcon 9 accident won’t affect its USAF certification; monitoring investigation. #AIAASpace

Jeff Foust ‏@jeff_foust 2 godz.2 godziny temu
He added that he understood SLC-40 suffered “moderate” damage but is repairable; no timetable, though. #AIAASpace

Czyli optymistycznie. Ale z kolei Musk kilka dni temu powiedział dla "The Wall Street Journal", że dochodzenie w sprawie przyczyn eksplozji jest “Difficult And Complex”. Więcej się nie doczytałem, gdyż gazeta jest odpłatna... Może ktoś ma subskrypcję ;): http://www.wsj.com/articles/musk-calls-spacex-probe-of-sept-1-rocket-explosion-difficult-and-complex-1473438661.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Września 13, 2016, 23:34 »
Czyli optymistycznie. Ale z kolei Musk kilka dni temu powiedział dla "The Wall Street Journal", że dochodzenie w sprawie przyczyn eksplozji jest “Difficult And Complex”. Więcej się nie doczytałem, gdyż gazeta jest odpłatna... Może ktoś ma subskrypcję ;): http://www.wsj.com/articles/musk-calls-spacex-probe-of-sept-1-rocket-explosion-difficult-and-complex-1473438661.

Poza ogólnikami o śledztwie informacja, że zarejestrowano jakiś dźwięk przed eksplozją.
For the first time, Mr. Musk revealed the probe also is delving into what he described in another tweet as an unusual sound that can be heard just before the explosion.

“Particularly trying to understand the quieter bang sound a few seconds before the fireball goes off,” he wrote, adding it “may come from rocket or something else.”

i dalej:
The reference to a “bang” raises the possibility that some rupture or impact—the source of which is still unclear—may have been the source of a spark or some other sequence of events that possibly touched off the fire. On Friday, Mr. Musk suggested such scenarios were possible, but investigators are still looking for evidence to support them. “We can’t yet find it on any vehicle sensors,” he tweeted.

Pojawiła się też prośba do gapiów, by przysyłali zarejestrowanie w trakcie eksplozji nagrania. Poza tym optymistycznie:
The company has said the second launch facility, which also is intended to handle SpaceX’s powerful Falcon Heavy variant, is expected to be ready by November.

NASA potwierdza.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #132 dnia: Września 14, 2016, 18:00 »
Wielkie dzięki, Borys, za streszczenie odpłatnego tekstu!

The company has said the second launch facility, which also is intended to handle SpaceX’s powerful Falcon Heavy variant, is expected to be ready by November.

NASA potwierdza.

Tymczasem już dzisiaj listopadowy termin dla FH okazał się nieaktualny! Jeff Foust ćwierka ze Space2016:

Jeff Foust ‏@jeff_foust 19 godz.19 godzin temu
Hoffman: planning first Falcon Heavy launch in 1st quarter of 2017. Will attempt to land all three boosters, on land or sea. #AIAASpace

A nieoficjalnie przewija się nawet kwiecień 2017, ale póki co oficjalnie jest pierwszy kwartał 2017 (Lars Hoffman reprezentuje SpaceX na Space2016).

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #133 dnia: Września 14, 2016, 18:32 »
Tymczasem już dzisiaj listopadowy termin dla FH okazał się nieaktualny! Jeff Foust ćwierka ze Space2016:

Jeff Foust ‏@jeff_foust 19 godz.19 godzin temu
Hoffman: planning first Falcon Heavy launch in 1st quarter of 2017. Will attempt to land all three boosters, on land or sea. #AIAASpace

A nieoficjalnie przewija się nawet kwiecień 2017, ale póki co oficjalnie jest pierwszy kwartał 2017 (Lars Hoffman reprezentuje SpaceX na Space2016).

Ale to nic nowego, już od kilku lat oficjalny termin startu jest mniej więcej "za pół roku" :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #134 dnia: Września 15, 2016, 14:50 »
Podsumowując - jak na razie wciąż nie wiadomo, dlaczego doszło do eksplozji i jak na razie nie ma też żadnych "podejrzanych" oprócz wspomnianego dźwięku? Nie wiadomo, czy bum nastąpiło z winy rakiety czy infrastruktury naziemnej?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #134 dnia: Września 15, 2016, 14:50 »