Witam,
garść informacji na temat PW-Sata.
Obecnie nie udało nam się jeszcze wysłać całego pakietu komend do satelity (niestety jesteśmy obecnie w niekorzystnym okresie, przeloty kiedy satelita ma naładowaną baterię odbywają się nie nad Polską...). Wkrótce dostaniemy posiłki z dwóch profesjonalnych stacji naziemnych, z czego jedna (Izrael) ma nieco lepsze położenie. Ale i tak próbujemy z Polski - liczę na to, że w końcu sat odbierze wszystko:).
Kolejna sprawa: problem z energią. Wspominałem wyżej o kwestii rozładowania baterii (w jednym z wcześniejszych postów też to wyjaśniałem). Przeanalizowałem sytuację z danych szczątkowych, które mam (dane ze stacji naziemnych w Polsce, Japonii, Niemczech oraz Brazylii). Sat wyłącza się kiedy napięcie na baterii spada do 6.2 V. Jest to zachowanie normalne. Jednakże nie możemy go naładować, bo zbyt często wysyła dane na Ziemię. Stąd usilna potrzeba wysłania całego pakietu komend (i uzyskania potwierdzenia ich przyjęcia).
I jeszcze mała prośba: jeżeli znacie radioamatorów zza granicy (najlepiej inny kontynent, bo Europę mamy mniej więcej obstawioną), to zwracam się z prośbą o zaspamowanie im skrzynki z tym adresem:):
http://www.pw-sat.pl/pw-sat_radio_amateurPozdrawiam,
Maciek
Edit:
Mam prośbę o nie publikowanie info, które pisałem wyżej o problemach:).