Autor Wątek: SETI i obce cywilizacje (zbiorczo)  (Przeczytany 34004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasz Noga

• Senior
Odp: SETI i obce cywilizacje (zbiorczo)
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 25, 2017, 11:10 »
Ciekawe pytanie, wydaje mi sie ze milliard lat to wystarczajaco, by satelita geostacjonarny w naturalny sposób (wplyw grawitacji Ksiezyca i planet, wiatr sloneczny) spadl na Ziemie, lub na tyle zmienil orbite wokól Ziemi ze i tak go na geostacjonernej nie znajdziemy. Natomiast na ksiezycu w ciagu miliarda lat takie obiekty moga byc zniszczone/przysypane w wyniku uderzen asteroidów... pytanie czy przez milliard lat taki los spotkalby wszystkie takie obiekty, i czy nie bylyby do odkopania. Jest tez kwesita promieniowania ale nie wiem jak bardzo niszczycielskie by bylo  ;D

Borys

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 25, 2017, 11:52 »
Gdyby hipotetycznie miliard lat temu istniała cywilizacja porównywalna do naszej dzisiejszej, to czy obiekty (satelity, sondy itp.) pozostawione przez nią na Księżycu lub orbicie geostacjonarnej, wciąż jeszcze by istniały?

Obiekty na Księżycu - tak, satelity - nie.

Offline adam.nielek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
SETI i obce cywilizacje (zbiorczo)
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 25, 2017, 12:45 »
Musiałbyś schować tą satelitę w cieniu bo promieniowanie UV jest jednym ze szkodliwych czynników zewnętrznych. Umieszczona na odpowiedniej orbicie [poprawka] w cieniu planety i zasilana czymś super trwałym [nie znamy źródła energii które przez miliard lat będzie zasilać satelitę] mogłaby tkwić tam miliard lat.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2017, 13:42 wysłana przez adam.nielek »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 25, 2017, 14:58 »
Adamie, jaka to orbita, która jest zawsze w cieniu Ziemi i jakie albo czy w ogole jakieś dv jest potrzebne by satelitę tam utrzymać?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 25, 2017, 14:58 »

Offline adam.nielek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
SETI i obce cywilizacje (zbiorczo)
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 25, 2017, 15:30 »
Żeby satelita był zasłonięty Ziemią powinien pozostawać na orbicie okołosłonecznej w punkcie równoważenia się wpływów grawitacyjnych Ziemi i Słońca L2

Było tam kilka misji, teraz jest satelita ESA GAIA a w przyszłości poleci James Webb Space Telescope.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2017, 15:40 wysłana przez adam.nielek »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 25, 2017, 15:51 »
Problem z tym, że:
- są to punkty metastabilne, potrzeba nieco paliwa, żeby satelita nie został 'wykopany' z takiego miejsca --> np z uwagę na grawitację Jowisza
- satelity tak naprawdę krążą dookoła tego punktu, a nie są w tym punkcie, promień ma kilkaset tysięcy km:

Czyli długiego czasu w L2 z pewnością żaden nieaktywny satelita nie spędzi.

Offline Malin

• Junior
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 26, 2017, 09:48 »
Dziękuję wszystkim za próbę odpowiedzi na moje pytanie  :) Czyli wychodzi na to, że najbardziej trwałe świadectwa takiej czysto hipotetycznej cywilizacji, mogły by przetrwać zagrzebane pod regolitem księżycowym  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 26, 2017, 11:33 »
Dziękuję wszystkim za próbę odpowiedzi na moje pytanie  :) Czyli wychodzi na to, że najbardziej trwałe świadectwa takiej czysto hipotetycznej cywilizacji, mogły by przetrwać zagrzebane pod regolitem księżycowym  ;)

To już od dekad wiemy, dzięki Arturowi C. Clarkowi! :)

Borys

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 26, 2017, 15:30 »
Musiałbyś schować tą satelitę w cieniu bo promieniowanie UV jest jednym ze szkodliwych czynników zewnętrznych. Umieszczona na odpowiedniej orbicie [poprawka] w cieniu planety i zasilana czymś super trwałym [nie znamy źródła energii które przez miliard lat będzie zasilać satelitę] mogłaby tkwić tam miliard lat.

Źródło?

BTW, tego satelitę.

Offline adam.nielek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 26, 2017, 16:34 »
Nie rozumiem źródło, o czym chcesz tekst źródłowy? Poszukaj o degradacji UV na necie. Dzięki za poprawkę spróbuję zapamiętać

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 26, 2017, 16:35 »
Nie rozumiem źródło, o czym chcesz tekst źródłowy? Poszukaj o degradacji UV na necie. Dzięki za poprawkę spróbuję zapamiętać

Nie - chodzi także o stabilność orbity. To co napisałem kilka postów wcześniej. Jest to niewykonalne w długim czasie bez aktywnej stabilizacji.

Offline adam.nielek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 26, 2017, 18:08 »
Ok zgodzę się że z tym L2ZS to nienajlepszy strzał, z przyczyn podanych przez kolegę kanarkusmaximus. Proponuję zakopać to na Księżycu albo orbitę w odległych rubieżach US

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #42 dnia: Października 26, 2017, 20:47 »
Paradoks Fermiego – odpowiedzią jest lód?
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 26 PAŹDZIERNIKA 2017

http://kosmonauta.net/2017/10/paradoks-fermiego-odpowiedzia-jest-lod/

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 26, 2018, 04:46 »
Trudny los cywilizacji na super-Ziemiach
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 24 KWIETNIA 2018

(...) Można spekulować, że “super-Ziemia” byłaby pokryta bardzo grubą warstwą chmur, co oznacza mniejszą świadomość otaczającego Wszechświata. Grubsze atmosfery także utrudniałyby możliwość optycznych obserwacji teleskopowych, pozwalając jedynie na radioastronomię. Trudno na takiej “super-Ziemi” wyobrazić sobie odpowiedniki naszych dużych (i bardzo ciężkich) naziemnych obserwatoriów astronomicznych zawieszonych powyżej pokrywy chmur. Z pewnością też trudno sobie wyobrazić odpowiedniki teleskopów Hubble czy Kepler, które znacznie poszerzyły naszą wiedzę o Wszechświecie. Zamiast nich można sobie wyobrazić mniejsze teleskopy optyczne ponad chmurami. W tej sytuacji cywilizacja zamieszkująca “super-Ziemię” prawdopodobnie miałaby raczej świadomość swojego układu planetarnego i jedynie podstawową wiedzę o Wszechświecie. (...)

http://kosmonauta.net/2018/04/trudny-los-cywilizacji-na-super-ziemiach/

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 10, 2018, 21:01 »
Zaproponowano skalę Rio 2.0 związaną z poszukiwaniami obcych cywilizacji
03.08.2018

Na ile istotne są różne doniesienia o wykryciu potencjalnego sygnału od obcej cywilizacji, zdarzające się czasem w mediach? Naukowcy zajmujący się takimi poszukiwaniami zaproponowali skalę do oceny tego faktu przez użytkowników mediów - poinformował amerykański Instytut SETI.

W roku 2001 opracowano tzw. skalę Rio - jako narzędzie dla astronomów zajmujących się poszukiwaniem pozaziemskich cywilizacji. Skala Rio ma być pomocna w przekazywaniu społeczeństwu, na ile "poważne" są dane informacje o potencjalnych sygnałach od obcych istot. Skala uwzględnia konsekwencje, jakie może mieć dany sygnał dla ludzkości oraz prawdopodobieństwo, że faktycznie może pochodzić od obcej cywilizacji, a nie jest pochodzenia naturalnego lub ludzkiego. Całość przedstawiona jest w formie liczb od 0 do 10, czyli w sposób zbliżony do bardziej znanych skal, takich jak skala Richtera (siła trzęsień ziemi), skala Beauforta (siła wiatru), czy skala Torino (dotycząca prawdopodobieństwa upadku planetoidy).

Ponieważ w ciągu 17 lat od zdefiniowania skali Rio liczba grup aktywnie poszukujących innego życia we Wszechświecie znacząco wzrosła, a na dodatek zidentyfikowano nowe możliwości obserwacyjne, grupa siedmiorga naukowców z Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych, Holandii, Węgier i Francji, postanowiła dostosować skalę Rio do współczesnych czasów, a szczególnie do zmian, które zaszły w mediach informacyjnych i mediach społecznościowych. Propozycja nowej skali Rio w wersji 2.0 została opublikowana w tym tygodniu w czasopiśmie „International Journal of Astrobiology”.

Algorytm do obliczania skali Rio 2.0 bierze pod uwagę szacowaną odległość do sygnału, możliwości komunikacji ze źródłem sygnału, kwestię czy nadawca jest świadom że ktoś odbiera sygnał i jaką dysponuje technologią, prawdopodobieństwo czy sygnał jest realny.

Skala Rio 2.0 ma być pomocna dla dziennikarzy i dla odbiorców mediów w ocenie na ile dana informacja o sygnale od potencjalnej obcej cywilizacji jest warta uwagi.

Więcej- https://www.seti.org/how-can-you-tell-if-et-story-real-st-andrews-scientists-revise-rio-scale-alien-encounters
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C30435%2Czaproponowano-skale-rio-20-zwiazana-z-poszukiwaniami-obcych-cywilizacji.html

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 10, 2018, 21:01 »