Autor Wątek: Misja minimalna - gondola  (Przeczytany 36870 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Misja minimalna - gondola
« Odpowiedź #105 dnia: Listopada 24, 2010, 21:29 »
Hej.

Może trochę późno, ale na gondole polecam torbe na 6-cio pak piwa. Ja osobiście używam Warka bo jest czerwony.

http://allegro.pl/warka-torba-termiczna-cooler-bag-na-zimne-piwo-i1331679629.html

W naszym przypadku prawdopodobnie może być problem z zastosowaniem takiej torby, bo chcieliśmy włożyć w odpowiednie miejsca aparaty fotograficzne - ALE - propozycja jest przynajmniej warta przyjrzenia się! :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #106 dnia: Listopada 25, 2010, 08:00 »
Hehe, a nie obawiacie się, że jakiś przechodzień rzuci sie na taką Warkę w celu konsumpcji zawartości.
Niektórzy mogą to potraktować jako dar z niebios :D
Ja bym coś jednak zrobił z tym napisem :)

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: Listopada 25, 2010, 18:15 »
No ja swoje torby potraktowałem czerwonym matowym sprajem przez kwadratowy szablon i pozbyłem się napisów :).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 26, 2010, 17:58 »
Prace nad gondolą zostały zamrożone. Do misji minimalnej wykorzystamy torbę termoizolacyjną.

Informacje w tym wątku:
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,2.msg10423.html#msg10423

Tutaj zachęcam do ewentualnych komentarzy odnośnie gondoli.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 26, 2010, 17:58 »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #109 dnia: Marca 28, 2011, 10:48 »
Tak powoli skladam calość do kupy i zaczynam dochodzic do wniosku ze ta torba jest za duza :) 

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #110 dnia: Kwietnia 04, 2011, 20:51 »
Tak dziś u mnie pada i tak mi coś wpadło do głowy.
Na górze gondoli będzie odbiornik GPS, odcinacz i panel no i kable z nich. Te kabelki ładnie sobie wchodzą do gondoli.
A teraz sobie wyobraźmy że będzie padać, albo zacznie się podczas opadania gondoli skraplać na tym woda. I co? Ano woda sobie będzie ładnie ciurkać do środka gondoli. Dodatkowo pomoże nam w tym zamek błyskawiczny który jakby nie było jest dziurawy.
Coś by trzebabyło wymyślić aby się przed tym zabezpieczyc...
Przed startem posmarować jakimś smarem? Silokonem? Może obłożyć przeźroczystą folią taką elastyczna, chyba "spożywczą"?
Tylko wtedy możemy sobie niechcący zrobić zbyt szczelną tą gondolę. A jak tego nie zrobimy to zamiast działającej elektoniki możemy mieć wiaderko wody :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #111 dnia: Kwietnia 04, 2011, 20:58 »
Hmm, a otwory będą na wierzchu? Bo niby można wejść bokiem i uniknąć przynajmniej części problemu. Wewnątrz będzie też styropian jako izolacja. Na zewnątrz w miejscu gdzie kable wchodzą do gondoli można dać okrągłą wstawkę - wtedy woda powinna kapać w dół i nie spływać po powierzchni gondoli przez kabel.

Powierzchnię zamka powinno dać się zakleić taśmą chyba? Ewentualnie można doszyć kołnierz z lekkiego materiału nie przepuszczającego wodę i trzymany na clipy lub odcinek velcro.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #112 dnia: Kwietnia 04, 2011, 21:04 »
Bokiem wejdą kable z czujników. I niestety jest to dość krytyczne miejsce, bo kable muszą być krótke. Co do GPSa, niestety kabelki mam na stałe, bez gniazdek. Samych anten nie przeciśniesz przez żadna sensowną dziurkę, więc pozostaje róg gondoli tam gdzie się kończy zamek błyskawiczny.

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #113 dnia: Kwietnia 05, 2011, 10:51 »
Zamek możemy zakleić taśmą klejącą. Mam taką dosyć mocną, w kolorze srebrnym zbrojoną nićmi. Dobra do pakowania, wytrzymała i dobrze się przykleja. Będę ją miał w czasie startu. Mam też jakieś kleje typu patex, jakieś silikony wyciskane z pistoletu. Napiszcie, co potrzeba, to zabiorę.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #114 dnia: Kwietnia 05, 2011, 11:07 »
Świetny pomysł z taśmą! Lampko, na wszelki wypadek weź klej ze sobą - może się przydać. :) A jeśli nie - to przynajmniej lepiej mieć świadomość, że jest się zabezpieczonym.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #114 dnia: Kwietnia 05, 2011, 11:07 »