Autor Wątek: SpX - DM2 (2020)  (Przeczytany 208705 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
Odp: SpX - DM2 (2020)
« Odpowiedź #765 dnia: Maja 31, 2020, 12:15 »
ELON MUSK POŚMIAŁ SIĘ Z BATUTY ROGOZINA

Szef firmy SpaceX Elon Musk zażartował z wypowiedzi Dymitra Rogozina o "batucie", której radził użyc Amerykanom, przy dostarczaniu swych astronautów na ISS. Wczoraj z KSC pomyślnie wystartowała do ISS rakieta Falcon 9 z dwoma astronautami na pokładzie.
"Batuta działa" - oświadczył Musk, po czym rozesmiał się dodając, że to był żart.
Sławetne słowa o "batucie" D. Rogozin ogłosił wiosną 2014 r, gdy jeszcze był wicepremierem w rządzie FR. "Po analizie sankcji skierowanych przeciw naszemu przemysłowi kosmicznemu, radzę USA żeby dostarczała swych astronautów na ISS za pomocą batuty/trampoliny" - napisał on na Twitterze 29 kwietnia 2014 r.

Jak widać, Elon Musk ma niezłą pamięć.

http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/55098/

Za to na żarty z Rogozina to byłoby materiału na cały serial ;) Ciekaw jestem gdzie za 10 lat będzą Stany z lotami załogowymi i jak to wpłynie na niwelację marazmu w postsowieckiej kosmonautyce.

Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #766 dnia: Maja 31, 2020, 12:19 »

O trampolinie była często mowa przez lata, chyba nie musiał dobrze pamiętać - często ten zwrot wiele osób przypominało.

To nie są moje słowa. Tak jest napisane w oryginalnym tekście redakcji NK.
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2020, 12:31 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #767 dnia: Maja 31, 2020, 12:32 »
Już niebawem kolejny przekaz z pokładu Endeavour! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #768 dnia: Maja 31, 2020, 12:53 »
Trwa przekaz z pokładu Dragona. Astronauci mówią, że na pokładzie kapsuły jest ciszej niż w wahadłowcu i sen był wygodny. Spali w śpiworkach. :) Plus podobają im się ekrany dotykowe.

Mają kilka małych zaskoczeń ze startu - kilka różnic względem symulacji (głównie chodzi o przyśpieszenia i wibracje, których oczywiście nie da się odtworzyć na Ziemi :) ).

Pogadanka o kosmicznych dinozaurach.

Pokazali też co jest pod spodem siedzeń - sporo tam miejsca! W zasadzie w tej części Dragona można dużo zamontować w różnych formach (np ładunek). Widać, że kapsuła jest znacznie większa od wnętrza aparatu powrotnego Sojuza.
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2020, 12:56 wysłana przez kanarkusmaximus »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #768 dnia: Maja 31, 2020, 12:53 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #769 dnia: Maja 31, 2020, 12:57 »
A propos cargo :)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #770 dnia: Maja 31, 2020, 13:04 »
Wspomnieli też o testach dokowania ręcznego...ma działąć bez problemu...zobaczymy czy będzie potrzebne ;)

Następne połączenie tv dopiero z pokładu ISS.
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #771 dnia: Maja 31, 2020, 13:04 »
Z ciekawostek chciałbym dodać że wczoraj na kanale Youtube Marcus House gościł Scott  Parazynski

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #772 dnia: Maja 31, 2020, 13:06 »
Heh, nie zdziwię się jak pojęcie "Batuta Rogozina" wejdzie na stałe do kanonu astronautycznego nazewnictwa jako określenie na Crew Dragony/Starlinery czy LC-39  ;)

Myślę, że raczej przylgnie jako określenie stanu rosyjskiej astronautyki :).
Trzeba uważać, co się mówi, bo się może obrócić...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #773 dnia: Maja 31, 2020, 13:10 »
Widać, że kapsuła jest znacznie większa od wnętrza aparatu powrotnego Sojuza.

Jest niemal dwa razy większa - to dużo. Inna sprawa, że kapsuła Sojuza zwykle jest załadowana do granic możliwości. Przed czasami ISS było tam o wiele luźniej. Ale myślę, że podczas rutynowych lotów do ISS Dragon też będzie tak załadowany.

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #774 dnia: Maja 31, 2020, 13:14 »
Szkoda ,że fotele w Dragonie nie są składane (w kapsułach Apollo były), zaoszczędziloby to trochę miejsca

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #775 dnia: Maja 31, 2020, 13:16 »
Widać, że kapsuła jest znacznie większa od wnętrza aparatu powrotnego Sojuza.

Jest niemal dwa razy większa - to dużo. Inna sprawa, że kapsuła Sojuza zwykle jest załadowana do granic możliwości. Przed czasami ISS było tam o wiele luźniej. Ale myślę, że podczas rutynowych lotów do ISS Dragon też będzie tak załadowany.

Dokładnie tak. Teraz to misja pokazowa, "marketingowa" wręcz. Mamy sporo przestrzenii, generalnie wszystko wypastowane. Zwróćcie uwagę jak zawalone różnymi gratami - czy to elektronicznymi czy nie - są moduły ISS (a na początku też przecież świeciły pustką), od rosyjskich poczynając (przedostanie się przez ZARJ'ę to walka z klaustrofobią) po zachodnie kończąc. Dla przykładu DESTINY wygląda jak wnętrze serwerowni po trzęsieniu ziemi. W przyszłych misjach D-2 też każdy cm2 powierzchni będzie skrupulatnie wypchany czym się da.

Tak przy okazji się zastanawiam jaka jest szansa dla przyszłych stacji, np. tej całej GATEWAY aby to wszędobylskie okablowanie jednak bardziej maskować w ścianach.
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2020, 13:19 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #776 dnia: Maja 31, 2020, 13:19 »
Dostali dyspozycję, żeby ubrali się w skafandry. To na czas podejścia i cumowania do ISS.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #777 dnia: Maja 31, 2020, 13:20 »
Całość zapisu z pokładu Endeavour:

https://twitter.com/NASA/status/1267050608772644864

"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline DreamBigOrGoHome

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #778 dnia: Maja 31, 2020, 13:30 »
Dokładnie tak. Teraz to misja pokazowa, "marketingowa" wręcz. Mamy sporo przestrzenii, generalnie wszystko wypastowane. Zwróćcie uwagę jak zawalone różnymi gratami - czy to elektronicznymi czy nie - są moduły ISS (a na początku też przecież świeciły pustką), od rosyjskich poczynając (przedostanie się przez ZARJ'ę to walka z klaustrofobią) po zachodnie kończąc. Dla przykładu DESTINY wygląda jak wnętrze serwerowni po trzęsieniu ziemi. W przyszłych misjach D-2 też każdy cm2 powierzchni będzie skrupulatnie wypchany czym się da.

Ah, niektórzy użytkownicy wierni swoim wizjom przez lata. Już od prezentacji Dragona 2 na konferencji Muska pamiętam powtarzanie, że "to nie będzie wyglądać tak ładnie, to wszystko będzie zapchane, inaczej się nie da".

Oczywiście, że tak wyglądać będzie. Głównie dlatego, że systemy montażowe dla bagażu są tylko w tej części Dragona.

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #779 dnia: Maja 31, 2020, 13:30 »
Cassidy otwiera już wewnętrzną część włazu na ISS

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #779 dnia: Maja 31, 2020, 13:30 »