Autor Wątek: Jurij Gagarin i Wostok  (Przeczytany 22779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
Jurij Gagarin i Wostok
« dnia: Października 17, 2010, 00:07 »
Kilka filmów z Jurijem Gagarinem:

"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
Odp: Jurij Gagarin i Wostok
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 05, 2010, 23:39 »
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 24, 2011, 14:01 »
Zbliża się pięćdziesiąta rocznica lotu Gagarina, w związku z czym w mediach zaczyna się szum informacyjny:
http://florydziak.blogspot.com/2011/03/50-lota-lotu-jurija-gagarina.html
Zapraszam na mój blog :)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2011, 21:00 »
Jurij Gagarin ważniejszy od rocznicy smoleńskiej.

"W tym roku Rosjanie fetują 50. rocznicę pierwszego w historii ludzkości załogowego lotu w kosmos. W samym Smoleńsku jak i w Rosji więcej się mówi o historii sprzed pół wieku niż o obchodach 1. rocznicy katastrofy polskiego samolotu Tu-154M.

Na ulicach Smoleńska, o którym teraz w Polsce jest mowa bardzo szeroko, porozwieszano podobizny radzieckiego kosmonauty. Z okazji okrągłej rocznicy ogromnego sukcesu sowieckiego programu kosmicznego będą też mieć miejsce liczne imprezy rozrywkowe i kulturalne. Próżno szukać przejawów żałoby w związku ze śmiercią prezydenta Polski Lecha Kaczyńskiego i pozostałych 95 osób, które leciały rok temu uczcić pamięć pomordowanych w Katyniu.

Co prawda, informacje o pielgrzymce Pierwszej Damy Anny Komorowskiej wraz z przedstawicielami rodzin ofiar katastrofy 10 kwietnia znajdują się w doniesieniach mediów rosyjskich, to jednak zdecydowanie więcej miejsca poświęcają one lotowi Jurija Aleksiejewicza Gagarina.

Co ciekawe, przywoływany nieustannie Gagarin pochodził z okolic Smoleńska. Urodził się w miejscowości Kłuszyno, w obwodzie smoleńskim.

Dokładnie 50 lat temu, 10 kwietnia, zapadła decyzja o tym, że właśnie on wsiądzie na pokład statku kosmicznego Wostok 1. W przestrzeń kosmiczną wystartował 12 kwietnia 1961 roku o godzinie 6:07. Okrążenie Ziemi zajęło mu 1 godzinę i 48 minut. Misja była tajna aż do momentu, gdy okazało się, że się uda. Od czasu tego sukcesu Gagarin stał się narodowym bohaterem numer 1 ZSRR, a potem także i Rosji.

Pierwszy człowiek w kosmosie zginął niewiele później, bo w roku 1968. 27 marca doszło do katastrofy lotniczej samolotu, za którego sterami siedział właśnie kosmonauta. Miał wtedy raptem 34 lata. Przyczyny wypadku samolotu MiG-15, w którym zginął on i jego instruktor Władimir Sieriogin, przez dziesięciolecia były owiane tajemnicą. Jednak 8 kwietnia 2011 r., czyli dopiero co, agencja kosmiczna Federacji Rosyjskiej ogłosiła, że najprawdopodobniej to sam Gagarin doprowadził do wypadku.

(Pog)"

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2011, 21:00 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 11, 2011, 23:39 »
Jutro rocznica tego przełomowego lotu. Pół wieku temu rozpoczęła się ludzka (namacalnie! :) ) przygoda z przestrzenią kosmiczną. Wyczyn Gagarina z pewnością jest jednym z najważniejszych dokonań ludzkości - nie tylko XX wieku, ale całej naszej historii.

Offline yabuzapit

• Pełny
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 12, 2011, 00:31 »
A tak świętuje tą rocznicę google:

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 12, 2011, 01:44 »
Jednak 8 kwietnia 2011 r., czyli dopiero co, agencja kosmiczna Federacji Rosyjskiej ogłosiła, że najprawdopodobniej to sam Gagarin doprowadził do wypadku.

(Pog)"

Jak zwykle ONET schodzi do poziomu wychodka. Wyniki badań komisji wcale nie wskazują na coś takiego. Przyczyny śmierci Gagarina były znacznie bardziej skomplikowane - główną przyczyną było przeciągnięcie samolotu, ale powody dla którego doszło do tego nie są tak oczywiste jak "błąd pilota". Po pierwsze Gagarin nie leciał sam, ale z instruktorem Vladimirem Seryoginem. Obaj byli bardzo doświadczonymi pilotami. Po drugie raport obarcza częścią winy Seryogina - nakazał on Gagarinowi wykonanie manewru nie sprawdzając wcześniej wysokości podstawy chmur. Także nie bez winy były służby meteorologiczne, które przekazały wcześniej złą informację o wysokości podstawy chmur. Ostatnią przyczyną był pośpiech - Seryogin chciał jak najprędzej zakończyć lot (bo samolot potrzebny był innemu instruktorowi) i nakazał Gagarinowi wykonanie trudniejszego niż to było wymagane. Natomiast bezpośrednim błędem Gagarina i Seryogina było nie katapultowanie się w sytuacji w której było jasne że nie są w stanie wyciągnąć samolotu z nurkowania. Mieli na to sporo czasu (prawie 3 sekundy), ale najprawdopodobniej do końca wierzyli że im się uda. 

Podobnie jak w przypadku polskiego TU-154, najłatwiej jest zawsze zwalić winę na pilota, bez wzięcia pod uwagę wszystkich aspektów sytuacji.

P.S. Przeciągnięcie wynikło z przekroczenia bariery dźwięku przez powietrze opływające górną część skrzydeł, przez co skrzydła straciły siłę nośną. W takiej sytuacji właściwie nie ma możliwości wyciągnięcia samolotu z nurkowania - Mig-15 w wersji w której rozbił się Gagarin nie miał jeszcze ogona w wersji pozwalającej na kontrolę samolotu przy prędkości naddźwiękowej.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2011, 01:57 wysłana przez MarekFloryda »

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 12, 2011, 08:30 »
Witam,

mam film sprzed kilkunastu lat, w którym Aleksiej Leonow - biorący udział w komisji wyjaśniającej przyczyny katastrofy - mówi o innym powodzie: samolot Gagarina omal nie zderzył się z naddźwiękowym myśliwcem SU i wpadł w rozrzedzone strugi powietrza za nim.  A to wszystko było na małej wysokości...
  Kilka lat temu, na spotkaniu z Hermaszewskim padło pytanie do niego o Gagarinie (czy w ogóle poleciał), a odpowiedź Hermaszewskiego była jednocześnie zaskakująca i kurtuazyjna, Nie wiem jednak, czy mogę ją przytoczyć...

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 12, 2011, 08:36 »
Fajna symulacja historycznej misji Wostoka, która miała miejsce 50 lat temu...

Edit: oczywiście nie jest to dokładna symulacja - nie uwzględnia np. problemów statku kosmicznego w trakcie wejścia w atmosferę.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2011, 08:46 wysłana przez Mikkael »
GG 8698011

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 12, 2011, 08:50 »

Offline Angel

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 12, 2011, 10:41 »
ech, Andrew mnie wyprzedził ;)
ale polecam ten film - First Orbit :)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 12, 2011, 11:20 »
Edit: oczywiście nie jest to dokładna symulacja - nie uwzględnia np. problemów statku kosmicznego w trakcie wejścia w atmosferę.

To znaczy czego?
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 12, 2011, 14:32 »

To znaczy czego?

Tego że kapsuła nie odpięła się od reszty statku, bo jakies kable temu nie pozwoliły. Na tym filmiku wszystko następuje bez problemów.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 12, 2011, 14:41 »

To znaczy czego?

Tego że kapsuła nie odpięła się od reszty statku, bo jakies kable temu nie pozwoliły. Na tym filmiku wszystko następuje bez problemów.

Z tymi kablami to pomyłka, takie rzeczy działy się nie u Gagarina - owszem, we wcześniejszych lotach testowych, jak i u późniejszych Wostoków. Tutaj była inna sytuacja - sekcje nie rozłączyły się z powodu drobnej awarii oprzyrządowania jednostki hamującej, a później przez 10 minut wirowały z prędkością 30 stopni na minutę  z powodu wycieku utleniacza. Link do opisu wydarzenia (po rosyjsku).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2011, 14:51 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 14, 2011, 22:25 »
Z tymi kablami to pomyłka

Przejrzałem różne oficjalne źródła, także rosyjskie i wszyscy piszą że nie odpiął się kabel łączący kapsułę z modułem w którym był silnik hamujący i dopiero plazma przepaliła ten kabel i urwała moduł.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 14, 2011, 22:25 »