Autor Wątek: Nowy chiński statek załogowy: test 5.05.2020  (Przeczytany 20610 razy)

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Nowy chiński statek załogowy
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 05, 2020, 12:02 »
Start!

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 05, 2020, 12:15 »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 05, 2020, 12:29 »
Zakładam,że teraz raczej aż do lądowania dowiemy się dość niewiele?

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 05, 2020, 14:20 »
Konferencja prasowa po starcie:

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Maja 05, 2020, 14:20 »

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 05, 2020, 20:21 »
Jestem ciekaw, czy Chińczycy wrzucą  jakieś zdjęcia z kapsuły?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 05, 2020, 20:53 »
Rakieta CZ-5B oprócz prototypu nowego załogowca, umieściła na orbicie także eksperymentalną, nadmuchiwana osłonę terminiczną.
Tutaj filmik: https://twitter.com/i/status/1257648486281076736.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 06, 2020, 00:07 »
Troszkę informacji o planowanym przebiegu lotu na podstawie konferencji postartowej, za SpaceNews:

The 8.8-meter-long, 21.6-ton uncrewed prototype spacecraft will use its own propulsion to raise its orbit to an apogee of around 8,000 kilometers (4,970 miles).

It will then attempt a high-speed reentry to test new heat shielding. The mission also will test avionics, performance in orbit, parachute deployment, a cushioned airbag landing, and recovery.

Reentry is expected May 8 following on-orbit testing.
https://spacenews.com/long-march-5b-launch-clears-path-for-chinese-space-station-project/

- statek używając własnych silników wejdzie na orbitę ok. 8 tys. km (trochę na wzór pierwszej testowej misji Oriona),
- będzie przetestowana nowa osłona termiczna,
- lądowanie z użyciem poduszek powietrznych (jak Starliner),
- data lądowania: prawdopodobnie 8 maja.

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 06, 2020, 09:02 »
Info za Andrew Jonesem:
Update. New-generation crewed spacecraft has raised its orbit to 299 x 719 km. Should go to ~8,000 km before reentry on May 8. An experimental inflatable cargo reentry spacecraft should have now reentered for landing

Podsumowanie Scotta Manleya:

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 06, 2020, 09:20 »
Czy coś wiemy z jakiej prędkości wróciła ta osłona na Ziemię?

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 06, 2020, 09:32 »
Z ciekaowstek, ostatnia, podobna  proba w wykonaniu japonczykow, ktorzy spuscili cos z ISS skonczla sie jak dobrze rozumiem
kilka kilometrow nad Ziemia a statek osiagnal temperature powyzej 10k Fajnei  byloby gdyby udalo  sie chinczykom wyladowac.
Z powazaniem
                            Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 06, 2020, 09:34 »
Z ciekaowstek, ostatnia, podobna  proba w wykonaniu japonczykow, ktorzy spuscili cos z ISS skonczla sie jak dobrze rozumiem
kilka kilometrow nad Ziemia a statek osiagnal temperature powyzej 10k Fajnei  byloby gdyby udalo  sie chinczykom wyladowac.
Z powazaniem
                            Adam Przybyla

A mozesz o tym dać w wątku o Japończykach?

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 06, 2020, 09:51 »
Pozwolę sobie podsumować sytuację z nowym statkiem kosmicznym i prototypem modułu powrotnego, wykorzystującego technologie IRDT. Na wstępie zauważę tylko, że załączone przez ah zdjęcie dmuchańca pochodzi z testów, a nie z obecnego lotu.

05.05.2020 o 10:00:27,092 z Wenchang wystrzelony został pierwszy egzemplarz RN CZ-5B. Wyniósł on w T+8' 05" na orbitę o parametrach: hp=162 km, ha=377 km, i=41,1° XZF-SC (Xinyidai Zairen Feichuan - Shiyan Chuan), bezzałogowy statek kosmiczny nowej generacji oraz dołączoną do jego tylnej części RCS-FC-SC (Rouxing Chongqi Shihuowu Fanhui Cang - Shiyan Cang) - eksperymentalną nadmuchiwaną osłonę termiczną (technologia IRDT, Inflatable Re-entry and Descent Technology), która ma ochronić ładunek doświadczalny podczas powrotu, który jest planowany na 06.05.2020 pomiędzy 05:02 a 05:42. Około 14:20 XZF-SC wykonał manewr, po którym jego orbita uzyskała parametry: hp=227 km, ha=624 km, a o 20:12 kolejny, po którym jego orbita uzyskała parametry: hp=299 km, ha=719 km. Statek ma wejść na wyższą orbitę (ha=8000 km), po czym jego lądownik ma powrócić z niej na Ziemię z prędkością wtargnięcia ok. 9 km/s w dniu 08.05.2020 około 05:30.

06.05.2020 pomiędzy 05:02 a 05:42 demonstrator RCS-SC miał powrócić na Ziemię. Po deorbitacji wszedł on w atmosferę, ale w wyniku anomalii nie przetrwał wtargnięcia i eksperyment zakończył się niepowodzeniem.
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2020, 11:44 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 06, 2020, 09:51 »
Z powazaniem
                            Adam Przybyla

A mozesz o tym dać w wątku o Japończykach?
               ... pisze, ze o ile uda sie chinczykom to bedzie fajnie, bo to trudne. BTW, ciekawe jaka jest predkosc graniczna dla tego pojazdu.
Od biedy daloby sie to policzyc. Ale jesli astropl pisze, ze sie spalil ... to mnie to nie dziwi. Z powazaniem
                                                                                                                                       Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2020, 09:54 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 06, 2020, 11:02 »
               ... pisze, ze o ile uda sie chinczykom to bedzie fajnie, bo to trudne. BTW, ciekawe jaka jest predkosc graniczna dla tego pojazdu.
Od biedy daloby sie to policzyc. Ale jesli astropl pisze, ze sie spalil ... to mnie to nie dziwi. Z powazaniem
                                                                                                                                       Adam Przybyla

Jest oficjalne potwierdzenie wystąpienia "anomalii" przy powrocie demonstratora nadmuchiwanej osłony cieplnej, "eksperci analizują dane":
http://www.cmse.gov.cn/xwzx/zhxw/202005/t20200506_46489.html

Prędkość wejścia w atmosferę w tym konkretnym przypadku jest niewiele mniejsza od orbitalnej. Ale policzenie prędkości granicznej nie jest takie proste. Nie wiemy nic bliższego o konstrukcji powłoki, rodzaju i ciśnieniu wypełnienia, a także orientacji obiektu (kąty, ewentualne manewry).
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2020, 11:12 wysłana przez ah »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 06, 2020, 18:43 »
Tymczasem kapsuła wskoczyła na bardzo ekscentryczną orbitę o maksymalnej wysokości 10 tysięcy km.

Transfer to highly eccentric orbit (10,000 km apogee?) from there will ensure perigee is in the optimum place for re-entry and then landing near 41° north, 100° east

Z kolei inne źródło sugeruje "tylko" 5 tysięcy km:
The Chinese new crew spacecraft prototype has significantly raised its orbit as it prepares for its Orion EFT-1-like high speed re-entry test on May 8. It is now tracked in a 321 x 4980 km orbit and should further raise its apogee later.
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2020, 18:50 wysłana przez kanarkusmaximus »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Maja 06, 2020, 18:43 »