Autor Wątek: Falcon 9 | Starlink-7 | 22.04.2020  (Przeczytany 29869 razy)

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
Odp: Falcon 9 | Starlink-7 | 22.04.2020
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 22, 2020, 22:32 »
Jutro oby pogoda dopisała. Będzie ciekawiej. Powinien być widoczny wielokropek.   :)

Offline AdamI

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 22, 2020, 22:41 »
Ma ktoś już newsy jak wyszło łapanie owiewek?

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 22, 2020, 22:55 »
A jak to będzie wyglądać w najbliższych dniach? uda się coś jeszcze poobserwować? Fajnie by było bo Elon pisał, że od Starlink 9 satelity będą miały osłony aby nie odbijać tyle światła więc pewnie ciężej będzie je zobaczyć o ile w ogóle się da i trzeba się spieszyć;)

Jeśli Elon miał na myśli takie "osłony" jak w Darksacie, to one spełniają swoją rolę dopiero na wysokości operacyjnej. Wczesniej róznicy co do jasności prawie nie widać.

Na najbliższe 5 dni dane dla przelotów Starlink-train są TUTAJ, tylko muszę je poprawić (wymienić załączniki) ze względu na zmianę czasu startu (będzie niewielka różnica w widoczkach).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2020, 23:03 wysłana przez suchyy »
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 22, 2020, 23:23 »
Jeżeli dobrze rozumiem to w darksacie tylko zastosowali ciemna farbę, a te osłony to wydaje mi się że będą w formie fizycznej przesłony między Ziemią a panelemi słonecznymi tak aby nie widać było światła odbitego od nich. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 22, 2020, 23:23 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 22, 2020, 23:32 »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 23, 2020, 00:19 »
Jeżeli dobrze rozumiem to w darksacie tylko zastosowali ciemna farbę, a te osłony to wydaje mi się że będą w formie fizycznej przesłony między Ziemią a panelemi słonecznymi tak aby nie widać było światła odbitego od nich. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.

Osłona, hmmm? To musiałby być chyba jakiś potężny gabarytowo parasol z matową powierzchnią (żeby sam nie odbijał światła), rozpinany pod satelitą, tak żeby zatrzymać tylko promienie odbite od panela, bo przecież światło musi padać na panel, żeby wytwarzał elektrykę. Jakoś cienko to widzę.  :o No, ciekawe co wymyślą, jak coś konkretnego znajdziesz na ten temat, to daj linka.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2020, 00:24 wysłana przez suchyy »

Offline jaNO

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 23, 2020, 09:13 »
Ciekawe jaki rezultat:
cyt...tym razem zrezygnowano z próby złapania osłon ze względu na zaktualizowane oprogramowanie służące do odzysku, zarówno w osłonie ładunku, jak i statkach. Jeżeli uda się wylądować gładko na powierzchni oceanu, owiewki zostaną wciągnięte na pokład statków i dostarczone do Portu Canaveral "
Zapewne chcą żeby owiewki i statki były kierowane automatycznie na siebie, bez ingerencji człowieka w proces

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 23, 2020, 09:20 »

Osłona, hmmm? To musiałby być chyba jakiś potężny gabarytowo parasol z matową powierzchnią (żeby sam nie odbijał światła), rozpinany pod satelitą, tak żeby zatrzymać tylko promienie odbite od panela, bo przecież światło musi padać na panel, żeby wytwarzał elektrykę. Jakoś cienko to widzę.  :o No, ciekawe co wymyślą, jak coś konkretnego znajdziesz na ten temat, to daj linka.

Jak pisałem nie mam pojęcia jakby to miało wyglądać, wypowiedź opieram na tym tweecie:
https://twitter.com/elonmusk/status/1252872826731655173
Thanks! We are taking some key steps to reduce satellite brightness btw. Should be much less noticeable during orbit raise by changing solar panel angle & all sats get sunshades starting with launch 9.
Więcej informacji chyba na ten temat na razie nie ma. Jeżeli miałaby to być jakaś rozkładana membrana to ciekawe jak z wpływem na żywotność satelit, przecież powinna zwiększyć opór i przyspieszyć opadanie.

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 23, 2020, 10:21 »
Fajnie, że sporo osób załapało się wczoraj z powodzeniem na obserwacje Starlink-7 w realu, no i mamy pierwsze fotki z przelotu. Czekam na relacje Adama (Limax7) bo wczoraj go nie było z nami w virtualu podczas startu. Pewnie zadekował się ze sprzętem w terenie  ;) i niebawem przedstawi nam ciekawe fotki, a może i timelapsa?

Pytanie do Kolegów, którym udało się wczoraj popatrzeć na przelot, czy Ktoś miał chwilkę aby ocenić, choć orientacyjnie jaka była jasność (w mag) na podstawie pobliskich gwiazd z Oriona? To by się bardzo przydało przy dzisiejszych obserwacjach już prawdziwego Starlink-train. Co prawda pierwszy przelot w dniu dzisiejszym (z szansą na flary) będzie wysoki, ale na bardzo jasnym jeszcze niebie!  ::)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2020, 10:33 wysłana przez suchyy »

Offline jacob05

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 23, 2020, 10:57 »
To co mnie wczoraj zaskoczyło to duża jasność, porównywalna do Arktura może nawet chwilami większa. Czas gonił i ciężko było zastanowić się nad dokładniejszym porównywaniem jasności.
Ciekaw jestem dzisiejszego, pierwszego przelotu na jeszcze jasnym niebie. Jak bardzo jasne będą. Wczoraj wieczorem, sprawdziłem jakie najsłabsze gwiazdy widać o podobnym czasie do dzisiejszego przelotu i mam do tego małe nadzieje na sukces.  ;) ;D

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 23, 2020, 12:41 »
Jacob, chyba miałeś na myśli inna gwiazdę (może Aldebaran, troche słabszy od Arktura), bo Arktura to mamy w tym czasie na wschodzie nieba.

Już kończę symulację wyglądu Starlink-train z dzisiejszego przelotu nad Polską, na podstawie świeżego TLE z CelesTrak. Klawo się zapowiada, tylko to jasne niebo z deka dołuje!  :( Zaraz podam linka.

LINK do danych obserwacyjnych Starlink-train nad Polską w dniu 23.04.2020.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2020, 13:08 wysłana przez suchyy »

Offline jacob05

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 23, 2020, 13:18 »
Jacob, chyba miałeś na myśli inna gwiazdę (może Aldebaran, troche słabszy od Arktura), bo Arktura to mamy w tym czasie na wschodzie nieba.

Właśnie, że chodziło mi o Arktura ale to tylko ze względu na to, że gdy szedłem na miejscówkę to miałem go przed oczami i później w trakcie obserwacji w pierwszej chwili przyszedł mi właśnie on na myśl, jeśli chodzi o jasność Falcona. Oczywiście trafniejsze byłoby porównanie jasności do bliższej Betelgezy lub Aldebarana właśnie, ale cóż.  ::) ;)

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 23, 2020, 18:37 »
Fajnie, że sporo osób załapało się wczoraj z powodzeniem na obserwacje Starlink-7 w realu, no i mamy pierwsze fotki z przelotu. Czekam na relacje Adama (Limax7) bo wczoraj go nie było z nami w virtualu podczas startu. Pewnie zadekował się ze sprzętem w terenie  ;) i niebawem przedstawi nam ciekawe fotki, a może i timelapsa?

Pytanie do Kolegów, którym udało się wczoraj popatrzeć na przelot, czy Ktoś miał chwilkę aby ocenić, choć orientacyjnie jaka była jasność (w mag) na podstawie pobliskich gwiazd z Oriona? To by się bardzo przydało przy dzisiejszych obserwacjach już prawdziwego Starlink-train. Co prawda pierwszy przelot w dniu dzisiejszym (z szansą na flary) będzie wysoki, ale na bardzo jasnym jeszcze niebie!  ::)

Ja mam wideo ze zdjęć poklatkowych ! A dziś bedę kręcił wideo innym sprzętem i lepszymi obiektywami :)

Offline jacob05

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 23, 2020, 20:35 »
Udało się zobaczyć pierwszy przelot, choć dopiero dostrzegłem je w okolicach zenitu gdy kierowały się w stronę Wolarza. Widok niesamowity, zwłaszcza w lornetce, choć z pewnością mogło być lepiej gdyby było ciemniej.  ;) Czekam na drugi przelot  ;D

Offline TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 23, 2020, 20:40 »
A ja niestety nic nie zobaczyłem :(. Za widno + cienkie chmury albo jestem ślepy ;). Może za drugim razem się uda.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 23, 2020, 20:40 »