Autor Wątek: Blue Origin  (Przeczytany 371538 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Blue Origin
« Odpowiedź #510 dnia: Kwietnia 30, 2018, 11:10 »
Skąd ta informacja?

Z mojej intuicji  ;) To nie ma różnicy w potrzebie uzyskania pozwoleń na starty pomiędzy bezzałogowymi a załogowymi rakietami?

Nie wiem, czy w USA są przepisy, że trzeba uzyskać jakiś państwowy certyfikat by móc wozić turystów w kosmos. Dlatego zapytałem o to, a nie o intuicję.

Co innego certyfikaty NASA dla rakiet, którymi mają być wożeni jej astronauci za państwowe pieniądze.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #511 dnia: Kwietnia 30, 2018, 11:29 »

Nie wiem, czy w USA są przepisy, że trzeba uzyskać jakiś państwowy certyfikat by móc wozić turystów w kosmos. Dlatego zapytałem o to, a nie o intuicję.

Co innego certyfikaty NASA dla rakiet, którymi mają być wożeni jej astronauci za państwowe pieniądze.

Właśnie skojarzyło mi się to z certyfikatami, którymi mają być wożeni astronauci na pokładzie Dragona czy CST Starliner  :)

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #512 dnia: Kwietnia 30, 2018, 22:04 »
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że będą musieli przynajmniej uzyskać jakąś licencję/certyfikat na loty załogowe od FAA. To, że to turyści i nie mają nic wspólnego z NASA nie znaczy, że będzie samowolka. To tak samo jak nikt nie pozwoli samolotem zbitym w szopie komercyjnie transportować ludzi.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #513 dnia: Maja 02, 2018, 20:36 »
A jak jest w przypadku SpaceShip Two? Chyba właśnie jest/ma być pozwolenie od FAA.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #513 dnia: Maja 02, 2018, 20:36 »

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #514 dnia: Maja 03, 2018, 00:32 »
Dostali pozwolenie na testy. Na pasażerów dopiero jak udowodnią, że całość jest bezpieczna:

The license prohibits Virgin Galactic from flying what are officially classified as “spaceflight participants” on SpaceShipTwo until the company can “successfully verify the integrated performance” of SpaceShipTwo and WhiteKnightTwo. “Verification must include flight testing, and the results must be provided to the FAA prior to conducting a mission with a space flight participant on board,” the license states.
http://spacenews.com/virgin-galactic-receives-faa-license-for-spaceshiptwo-tests/

Tutaj jest chyba ta licencja. Można też wyczytać, że musieli się ubezpieczyć na 45 mln $ na starty z Mojave i 36 mln $ z Spaceport America + kolejne 3 mln $ na ewentualne szkody przed startem.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #515 dnia: Maja 03, 2018, 10:06 »
Dzięki za wyjaśnienia! :) Można się spodziewać, że podobnie będzie w przypadku BO.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #516 dnia: Maja 15, 2018, 07:57 »
Nie wiem czy to było już na Forum. Otóż cytując styczniową wypowiedź Bezosa:

We're already more than three years into development of our first orbital vehicle," he wrote. "Though it will be the small vehicle in our orbital family, it's still many times larger than New Shepard. I hope to share details about this first orbital vehicle this year.

https://www.space.com/19584-blue-origin-quiet-plans-for-spaceships.html

Wychodzi na to, że wkrótce (do końca roku) poznamy nieco szczegółów dotyczących tajnego dotychczas załogowego statku orbitalnego Blue Origin  8)

Offline Zeppo

• Nowy
  • *
  • czosnkiem i kołkiem ;)
« Odpowiedź #517 dnia: Maja 15, 2018, 11:09 »
Jak nie bylo żadnej kapsuły to niedługo będą 4 (Dragon, Starliner, Orion, to coś od Blue i może jeszcze BFS jako załogowy). Ciekawe, czy będzie gdzie az tyle latać.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #518 dnia: Maja 15, 2018, 11:22 »
Jak nie bylo żadnej kapsuły to niedługo będą 4 (Dragon, Starliner, Orion, to coś od Blue i może jeszcze BFS jako załogowy). Ciekawe, czy będzie gdzie az tyle latać.

Nie ma to jak dobra konkurencja  8) Przynajmniej jeśli chodzi o Dragona, Starlinera, Blue Ship  ;) oraz BFS. Orion niestety jest poza konkurencją bo jest drogi i ma latać tylko poza LEO. Najwyżej może rywalizować z BFS   :o ;D
Oczywiście piszemy tu tylko o statkach amerykańskich. Bo Chiny mają swojego Shenzou i robią swojego Oriona  :) Rosja ma Sojuza i klepie o kasę do Federacji :P
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2018, 11:24 wysłana przez ekoplaneta »

Offline Admiral

• Nowy
  • *
  • LOXem i metanem! ;)
« Odpowiedź #519 dnia: Maja 15, 2018, 13:20 »
I jeszcze Dream Chaser

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #520 dnia: Maja 26, 2018, 10:40 »
Odbywa się ISDC2018 - International Space Development Conference. Wystąpił właśnie na niej m.in. Jeff Bezos, a oto kilka najważniejszych jego wypowiedzi wg ćwierknięć Jeffa Fousta:

- on lowering the cost of space access: this is not something we choose to do, it’s something we must do.
- key to lowering the cost of access to space is reusability. Start with booster stage, be able to fly it 100 times, demonstrate “operable” reusability.
- rockets, by the way, like to be big.
- we’ve bought the ship that will serve as landing pad for New Glenn first stage. Start refitting it soon.
- I’m a big fan of administration’s policy to return to the Moon. Need to do that before we can go to Mars.
- I love ESA’s Moon Village concept. Sensible to be colocated.

Offline Admiral

• Nowy
  • *
  • LOXem i metanem! ;)
« Odpowiedź #521 dnia: Maja 26, 2018, 19:13 »
Czyli start na głęboką wodę i odrazu chce zrobić block 5 w wersji heavy napędzane metanem?

Offline Maxkosmo

• Junior
  • **
  • LOXem i metanem
« Odpowiedź #522 dnia: Maja 26, 2018, 19:34 »
Grube miliardy $ z Amazona pewnie trochę w tym pomogą  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #523 dnia: Maja 26, 2018, 19:45 »
Z pewnością tutaj wsparcie finansowe ma duże znaczenie. ;)

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #524 dnia: Maja 31, 2018, 22:04 »
Księżycowe plany Blue Origin
BY MICHAŁ MOROZ ON 31 MAJA 2018

(...) Co ciekawe więcej szczegółów dotyczących księżycowych planów na IAC 2018 może zostać ogłoszone przez kilka podmiotów. Podczas trwającego w połowie maja Australasian Satellite forum dyrektor ds sprzedaży Blue Origin, Ted McFarland, zaprosił przedstawicieli nowej Australijskiej Agencji Kosmicznej do planowanego wspólnego wystąpienia na specjalnym panelu w Bremie. Z jednej strony należy pamiętać, że zgodnie z najnowszymi planami NASA, amerykańska agencja kosmiczna będzie realizować szereg robotycznych misji księżycowych w ramach partnerstw publiczno-prywatnych. Warto również zauważyć, że Bezos bardzo ciepło wypowiadał się na temat konceptu Moon Village, wspólnej idei eksploracji Księżyca promowanej przez dyrektora Europejskiej Agencji Kosmicznej, Jana Dietricha Woernera. (...)

https://kosmonauta.net/2018/05/ksiezycowe-plany-blue-origin/
http://spacenews.com/bezos-outlines-vision-of-blue-origins-lunar-future/

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #524 dnia: Maja 31, 2018, 22:04 »