Odpowiedź od Aga Beja:
Dobrze chyba udzielę odpowiedzi, bo po szybkim przeszukaniu netu i dobrze wiedząc czego szukać, nie znalazłem odpowiedzi jaką mam w książce T.A HEPPENHEIMER "Podbój komosu - Tajne epizody amerykańskich i radzieckich programów kosmicznych" Seria "Tajemnice Nauki" Wydawnictwo Amber. Na stronie 322 całą sprawa jest opisana następująco "Syncom 3 był pierwszym w historii satelitą geostacjonarnym, nadającym się do transmisji telewizyjnych. Został wyniesiony w samą porę, aby przesyłać na żywo relacje z olimpiady 1964 roku, rozgrywającej się w Tokio. Jednakże NBC wykupiła wyłączne prawa na relacje z olimpiady i planowała pokazywanie nagrań wideo przesyłanych odrzutowcami: miała do tego sponsorów jak znane browary Schiltz. Przedstawiciele władz USA wywarli presję na NBC i po telefonie zastępcy sekretarza stanu, Averella Harrimana, prezes NBC, David Sarnoff, zgodził się na piętnaście minut satelitarnej transmisji dziennie - o siódmej rano."
Po sprawdzeniu w sieci nie znalazłem potwierdzenia tej wersji. Artykuł na wiki wyjaśnia sytuację lakonicznie.
"NBC televised its first Olympic Games in 1964, when it broadcast that year's Summer Olympics from Tokyo. The network did this with the aid of the Syncom 3 satellite for direct broadcasts. NBC's telecast of the opening ceremonies that year marked the first color broadcast televised live via satellite back to the United States.[9]
The Olympic competition itself was broadcast in black-and-white. Through its use of the Syncom 3 satellite, a daily highlights package could be seen a few hours after the events took place; otherwise, videotape canisters were flown across the Pacific Ocean and were broadcast to American viewers the following day.[10]"
https://en.wikipedia.org/wiki/NBC_Olympic_broadcasts#1964_Summer_Olympics.
Pośrednim dowodem na prawdziwość tezy T.A.Heppenheimera jest to, że zgodnie z odpowiedzią udzieloną przez użytkownika mss, jest to, że Europa musząca się posiłkować satelitą Realy - 1. otrzymała ponad dwanaście godzin transmisji, Kanada mająca bezpośredni dostęp do Syncom 3, czternaście, podczas gdy Stany Zjednoczone (gdzie NBC ma siedzibę) zaledwie pięć.
Zatem w tej sytuacji za zwycięzcę uznaję użytkownika mss, i jemu przekazuje następne pytanie .