Autor Wątek: Misja minimalna - miejsce i czas startu  (Przeczytany 144276 razy)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Odp: Misja minimalna - miejsce i czas startu
« Odpowiedź #105 dnia: Kwietnia 08, 2011, 13:12 »
No dlatego możecie to zmienic. A jak już będzie mocno wiało, to robcie tak zeby wiało na południe jakies ponad 300km ;) dzwoncie do mnie to jej bede szukac ;)
Te parametry w tym pliku sa dobrze opisane, mozesz otworzyc w notatniku, więc nie powinno byc problemu :)

Tak widziałem.
masz gdzieś rozpisaną procedurę testową całego sprzętu?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #106 dnia: Kwietnia 08, 2011, 13:22 »
Powiedziałbym, że 30 km/h wiatru to bardziej graniczna wartość niż 50 km/h.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #107 dnia: Kwietnia 08, 2011, 13:49 »
masz gdzieś rozpisaną procedurę testową całego sprzętu?

W pierwszym poscie tego mojego tematu o rejestratorze, na samym dole jest plik opis.txt

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #108 dnia: Kwietnia 08, 2011, 14:02 »
Aa, ok. Nie zauważyłem go.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Kwietnia 08, 2011, 14:02 »

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: Kwietnia 09, 2011, 13:04 »
Deszcz i wiatr nie są groźne do puki jest gdzie napompować balon. IMGW niezależnie od pogody dwa razy dziennie startuje. Jeśli jest silny wiatr to balon pompuje się pod prześcieradłem i zdejmuje się to prześcieradło w momencie startu. Mżawka i deszcz to też nie jest jakiś wielki problem, jedynie może się zdarzyć ze zaparują obiektywy i potem zamarzną. Jak tylko zaparują to powyżej chmur często wszystko odparowuje na słońcu.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #110 dnia: Kwietnia 11, 2011, 00:31 »
Dzieki za informacje. :)

Pierwszy prognoza na 17.04 - pochmurnie, niezbyt wietrznie:
http://www.meteoblue.com/en_GB/point/forecast/tab/b/pictocastDaily/f/52671/c/pl

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #111 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:24 »
Prognoza całkiem przyzwoita. Trochę nietypowy kierunek wiatru - ze wschodu na zachód. Może będziemy szukać "spadochroniarza" pod Poznaniem.  ;)
Czy powinienem jeszcze coś załatwiać z biurem festiwalu? Pytam, bo start jest w niedzielę, a do piątku tylko ja jestem tu na miejscu. Może trzeba jakieś pozwolenia na wjazd samochodów załatwić? Jakieś identyfikatory dla konkretnych osób? Jakby co mogę zadzwonić do biura i popytać. Przy pozwoleniach na wjazd (o ile będą wymagane) pewnie potrzebne będą numery rejestracyjne samochodów. Duży parking jest od strony ulicy i tam bez problemu można zaparkować, ale my powinniśmy mieć możliwość podjechania na samo miejsce startu. Nie wiem zresztą, jak sprawy się mają z wodą w basenie. Ona tam teraz jest i jeśli nie zniknie w ciągu tygodnia start odbędzie się nie z dna basenu, ale z jego brzegu. Moim zdaniem byłoby to lepsze rozwiązanie. Po pierwsze dlatego, że na środek basenu nie da się dojechać samochodem, a na brzeg owszem. Po drugie woda w basenie jest już od jakiegoś czasu i dno po ewentualnym spuszczeniu może być po prostu zabłocone.
Jakby co, mogę zaraz zadzwonić do biura i popytać.
Tu macie widok na miejsce startu z kamer umieszczonych na sąsiadujących budynkach (okienko po prawej stronie pod napisem "na żywo"):
http://tv.umk.pl/#
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2011, 12:27 wysłana przez Lampka »

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:31 »
Jak by co to mój galaktyczny krążownik ma rejestrację WA42433. Właściciel Marcin Stolarski.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2011, 22:25 wysłana przez mstolars »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #113 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:36 »
Marcin, przy okazji takie pytanie mam - jaką wartość izolacji styropianowej byś określił jako optymalną na powiedzmy 2 godzinny lot?

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #114 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:41 »
Jak by co to mój galaktyczny krążownik ma rejestrację WA42433
Dzięki. Najważniejszy będzie krążownik kierownictwa. Czekam na info z jego rejestracją.
Dzwoniłem do biura, te numery będą potrzebne. Prześlę je zbiorczo na ich mail. Jutro pobieram też identyfikatory i co tam jeszcze będą mieli dla nas. Pani potwierdziła, że woda prawdopodobnie w basenie pozostanie. Ale, jak już pisałem, to nawet byłoby lepiej.
WAŻNE:
Nie mają faksu z pozwoleniem na start i proszą o dosłanie go.

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #115 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:46 »
Włala! :) Dostałem dziś oficjalne pismo z Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej.

Start balonu ma mieć miejsce 17 kwietnia (niedziela) albo o godzinie 10:00 CEST albo o 12:00 CEST.
Przed startem muszę zadzwonić pod dwa wskazane numery telefonu i poinformować o starcie.

Zatem wszystko gotowe od tej strony! :)
Raz jeszcze powtórzę.
W biurze festiwalu twierdzą, że nie otrzymali kopii tego pozwolenia. Proszą, żeby przesłać je faksem.

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: Kwietnia 11, 2011, 22:31 »
Marcin, przy okazji takie pytanie mam - jaką wartość izolacji styropianowej byś określił jako optymalną na powiedzmy 2 godzinny lot?

Powiem tak. Najważniejsze to zachować szczelność gondoli aby wiatr po niej nie hulał. Otwory pozaklejać skoczem i takie tam. Jak wiat nie będzie hulał to sama elektronika utrzyma temperaturę 20 st. Gondola wypakowana po brzegi elektroniką ma tendencje do przegrzewania. Pamiętajcie że tam prawie nie będzie czynnika konwekcyjnego ze względu na niskie ciśnienie. Osłonę styropianową (dokładnie to ja wykorzystuję piankę z karimaty kupioną za grosze w hipermarkecie) stosuje dla zmiękczenia obudowy aby w przypadku uderzenia w czyjąś głowę nie zrobiło krzywdy. Dodatkowo pianka stabilizuje kształt torby.

Offline InneCzasy

• Weteran
  • kom. 793333098
« Odpowiedź #117 dnia: Kwietnia 11, 2011, 22:58 »
Tu macie widok na miejsce startu z kamer umieszczonych na sąsiadujących budynkach (okienko po prawej stronie pod napisem "na żywo"):
http://tv.umk.pl/#
Czy oznacza to, że będąc w domu ( niestety dojechać nie dam rady ) będę miał możliwość oglądania startu na żywca ??

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #118 dnia: Kwietnia 11, 2011, 23:11 »

Dzięki. Najważniejszy będzie krążownik kierownictwa. Czekam na info z jego rejestracją.
Dzwoniłem do biura, te numery będą potrzebne. Prześlę je zbiorczo na ich mail. Jutro pobieram też identyfikatory i co tam jeszcze będą mieli dla nas. Pani potwierdziła, że woda prawdopodobnie w basenie pozostanie. Ale, jak już pisałem, to nawet byłoby lepiej.
WAŻNE:
Nie mają faksu z pozwoleniem na start i proszą o dosłanie go.

Zaraz wyślę - bez obaw. Ostatni weekend byłem poza siecią i hen daleko, wiec nie mogłem tego zrobić.

----
Edit - posłałem. Lampko - masz kopię na swoim mailu. :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2011, 23:17 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #119 dnia: Kwietnia 12, 2011, 00:05 »
Powiem tak. Najważniejsze to zachować szczelność gondoli aby wiatr po niej nie hulał. Otwory pozaklejać skoczem i takie tam. Jak wiat nie będzie hulał to sama elektronika utrzyma temperaturę 20 st. Gondola wypakowana po brzegi elektroniką ma tendencje do przegrzewania. Pamiętajcie że tam prawie nie będzie czynnika konwekcyjnego ze względu na niskie ciśnienie. Osłonę styropianową (dokładnie to ja wykorzystuję piankę z karimaty kupioną za grosze w hipermarkecie) stosuje dla zmiękczenia obudowy aby w przypadku uderzenia w czyjąś głowę nie zrobiło krzywdy. Dodatkowo pianka stabilizuje kształt torby.

Tak właśnie myślałem.
To jest bardzo pozytywna informacja ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Kwietnia 12, 2011, 00:05 »