Autor Wątek: Sondy marsjańskie - misje planowane  (Przeczytany 207267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarekTempe

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Sondy marsjańskie - misje planowane
« Odpowiedź #105 dnia: Lutego 29, 2012, 08:14 »
bez wątpienia rozwój autonomicznych systemów sterowania czy nawigacji obserwowany na razie w lotnictwie wojskowym wziął się m.in z misji marsjańskich roverów.
Nie zgodze sie. Te technlogie byly dopracowywane rownolgle, przez zupelnie inne zespoly. Jedna by istniala bez drugiej.

Muszę przyznać, że w ogóle nie zrozumiałem tego argumentu o lotnictwie wojskowym i łazikach MER. Marku, czy masz jakiś link na ten temat?
Nie mam niestety  :'( i nie spodziewam się żebym miał - ale poczytaj gdzieś o współczesnych bsl-ach - nie tylko o rozwiązaniach inżynieryjnych ale także sposobach kierowania przez zarówno przez automaty, w różnych reżimach 'automatycznych"  i 'zespoły ludzkie" - niektóre podobieństwa są uderzające.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #106 dnia: Marca 01, 2012, 09:32 »
NASA ogłosiła powołanie nowej grupy planistycznej do opracowania nowych misji marsjańskich w warunkach zmniejszonego budżetu. Ta nowa grupa ma się nazywać Mars Program Planning Group (MPPG)
Hmm A po co te zmiany w nazwach skoro istnieje od lat Mars Exploration Program Analysis Group (MEPAG):
http://mepag.jpl.nasa.gov/
Czy to tylko zmiana nazwy dla przykrywki czy rzeczywiście zespół MEPAG zostaje rozwiązany a nowi chłopcy i dziewczynki są przyjmowani do powstałego MPPG?  :P
Art o tym całym nomenklatorycznym zamieszaniu:
http://www.marsdaily.com/reports/NASA_Official_Announces_Chair_of_New_Mars_Program_Planning_Group_999.html

A propos MEPAG to około 25 lutego odbyło się ostatnie jak na razie spotkanie tej grupy planistycznej. Niektóre wystąpienia i prezentacje są dostępny w PDF na stronie
http://mepag.jpl.nasa.gov/meeting/feb-12/index.html
Domyślam się, że nietęgie miny mieli uczestnicy tego spotkania  ::)
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2012, 09:38 wysłana przez ekoplaneta »

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #107 dnia: Marca 01, 2012, 22:42 »
Moze i tak ale za niewspolmierna sume pieniedzy (jak Scorus napisal). Obawiam sie ze wysylajac serie osobnych MSL za sume jednej misji zalogowej uzyskalbys sumarycznie wielokrotnie wiecej danych naukowych.
Btw. łapka w górę kto zainteresował się lotami kosmicznymi śledząc misje załogowe ;D
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #108 dnia: Marca 02, 2012, 08:51 »
Btw. łapka w górę kto zainteresował się lotami kosmicznymi śledząc misje załogowe ;D

Ja jaaaa  ;D Ale dodam, że do tego dołożyły się brytyjski film ,,Stars" oraz wzmianki o sondach Voyager w programie Kwant. Najpierw zainteresowałem się astronomią a potem astronautyką  :)

A propos kosztów załogowych i bezzałogowych. Myślę, że większym bólem jest to, iż wysyłając sondę na Marsa prawie zawsze musimy wysyłać coś nowego. A wystarczyłoby wysyłać zestandaryzowane orbitery i łaziki (oczywiście z drobnymi ulepszeniami i odmienną aparaturą) wówczas kolejne odpowiedniki MRO, MERów czy MSL kosztowałyby ułamek kosztów ich pierwowzorów. Problem byłby tu z bliźniakiem Curiosity, gdyż pluton do RTG tani nie jest. Ale może zastąpiłoby się go silnikiem Stirlinga.
Ale tak czy inaczej nic z moich wynurzeń. Bo jak USA stoją NASA co kilka lat daje zarobić uniwerkom poprzez budowanie od nowa kolejnych sond, z stratą dla własnego budżetu  :( Ale na pociechę dodam i tak lepszy taki system niż ten rosyjski  ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Marca 02, 2012, 08:51 »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Marca 02, 2012, 13:13 »
Były już co najmniej dwie takie koncepcje - Mariner Mark II i łaziki na bazie MSL. Ale w obu przypadkach wyszły straszne pieniądze za sondę i więcej coś takiego nie poleci.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #110 dnia: Marca 02, 2012, 13:23 »
Były już co najmniej dwie takie koncepcje - Mariner Mark II i łaziki na bazie MSL. Ale w obu przypadkach wyszły straszne pieniądze za sondę i więcej coś takiego nie poleci.

Bliźniaka Curiosity - Astrobiology Field Laboratowy pamiętam jeszcze z czasów gdy go planowano:

http://en.wikipedia.org/wiki/Astrobiology_Field_Laboratory

Nic dziwnego, że AFL i MM II obcięto, gdyż miały one być zasilone drogim plutonem. Ciekawe czy silnik Stirlinga okaże się tańszy?  ::) A poza tym oprzyrządowanie AFL miało w części lecieć na amerykańskim roverze planowanym na 2018. Tak czy inaczej biologiczne urzadzenia tam polecą. Pytanie kiedy i w ramach jakiej misji?

Tak sobie pomyślałem przy okazji, ile byłby kosztował bliźniak MSL z silnikiem Stirlinga zamiast RTG  ::)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Marca 02, 2012, 13:24 »
Problem byłby tu z bliźniakiem Curiosity, gdyż pluton do RTG tani nie jest. Ale może zastąpiłoby się go silnikiem Stirlinga.

Plutonu 238 w USA nie produkują. W nowym typie generatora z silnikiem Stirlinga, który może być użyty np w misji TiME ciepło też bierze się z tego izotopu, ale wydajność jest większa.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #112 dnia: Marca 02, 2012, 13:53 »
Plutonu 238 w USA nie produkują. W nowym typie generatora z silnikiem Stirlinga, który może być użyty np w misji TiME ciepło też bierze się z tego izotopu, ale wydajność jest większa.

Jal Pl 230 już w USA nie produkują, to czym chcą napędzać silnik Stirlinga? Plutonu kupią u Rosjan?

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Marca 05, 2012, 11:20 »
Kiedyś kupili od ruskich i wystarczy jeszcze na jedną misję flagową i jakąś małą. Ale i tak pewnie tego nie będzie.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #114 dnia: Marca 18, 2012, 21:43 »
Hindusi przyśpieszyli (dziwne słowo...) start swego orbitera Marsa. Obecnie terminem startu jest listopad 2013 roku, rakieta nośna to PSLV-XL (uprzednio miała być to GSLV). Masa aparatury naukowej wyniesie 25 kg.

Źródło.
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2012, 21:47 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #115 dnia: Marca 19, 2012, 09:11 »
Hindusi przyśpieszyli (dziwne słowo...) start swego orbitera Marsa. Obecnie terminem startu jest listopad 2013 roku, rakieta nośna to PSLV-XL (uprzednio miała być to GSLV). Masa aparatury naukowej wyniesie 25 kg.

Źródło.

Wreszcie dobra wiadomość w tej tematyce  :) Wychodzi na to, że w przyszłym roku ma startować aż trzy sondy na Marsa  ;D Chyba dawno już tak nie było, bodajże od 2003. No no ciekawie się zapowiada. Oby tylko sondy szczęśliwie dokonały zaplanowanego im dzieła, a przynajmniej weszły na orbitę Marsa odnośnie Chin i Indii, wówczas można będzie to uznać za sukces  ;)

velo

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Marca 20, 2012, 00:10 »
W źródłach indyjskich mowa o zwiększeniu budżetu do 25 milionów dolarów

Mimo różnic wyceny pracy wydaje mi się to jednak za mało by wyrobili się do końca 2013 roku (chyba że to tylko na budowę sprzętu, a już koszt startu to coś innego)

Ale coś mi tu się nie zgadza

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #117 dnia: Marca 20, 2012, 16:46 »
No, nareszcie Rosjanie wyciągnęli wnioski ze swych marsjańskich niepowodzeń. Już więcej się one nie powtórzą. Całkowita zmiana podejścia. A konkretnie, podczas proponowanej powtórki nieszczęsnej misji Fobos-Grunt w 2018 użyta zostanie... inna nazwa sondy. Tako rzecze Chartow. Reszta pozostałaby oczywiście taka sama, z "uwzględnieniem błędów poprzednich misji". Nawet nie chce mi się narzekać...
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #118 dnia: Marca 20, 2012, 18:48 »
No, nareszcie Rosjanie wyciągnęli wnioski ze swych marsjańskich niepowodzeń. Już więcej się one nie powtórzą. Całkowita zmiana podejścia. A konkretnie, podczas proponowanej powtórki nieszczęsnej misji Fobos-Grunt w 2018 użyta zostanie... inna nazwa sondy. Tako rzecze Chartow. Reszta pozostałaby oczywiście taka sama, z "uwzględnieniem błędów poprzednich misji". Nawet nie chce mi się narzekać...

Moim zdaniem znaleźli głównego sprawcę tego niepowodzenia! :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #119 dnia: Marca 20, 2012, 23:36 »

Wychodzi kwestia indywidualna tego narodu. To wymaga długiego czasu aby zmienili podejście ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Marca 20, 2012, 23:36 »